Deze maand in onze nieuwsbrief:
  • Webinar 1: vijf kenners over de (vernieuwde) Menukaart Hitte
  • Webinar 2: over ontgroeien (degrowth) en de potentie voor energiebesparing
  • Webinar 3: duurzame energiesystemen: zelflevering voor lokale overheden
  • Tweede partnerbijeenkomst DeCarb-Pro: tijd voor het vormen van de contouren
  • Mastership Klimaat en Duurzaamheid - Ook voor jouw overheidsorganisatie interessant?
  • Enquête: waar loopt jouw overheidsorganisatie tegenaan bij de implementatie van lokaal klimaatbeleid?
Over Klimaatverbond
Klimaatverbond Nederland werkt in de rol van wegbereider aan impactvol en doelmatig lokaal klimaatbeleid. Waar we ons dagelijks mee bezig houden en wat we voor jou en jouw overheid kunnen betekenen, ontdek je op onze website.
seperator
WEBINAR HITTE

Webinar: 5 kenners over de (vernieuwde) Menukaart Hitte

Met de vernieuwde Menukaart Hitte is nu nóg duidelijker welke stappen een gemeente kan nemen om de nadelige gevolgen van hitte aan te pakken. In 2023 testten namelijk tien gemeenten de Menukaart en dit leidde tot de toevoeging van een brochure en een handreiking.

De recente ontwikkelingen delen we in een webinar. Vijf kenners nemen ons mee in hun ervaringen met de vernieuwde Menukaart. Ook maken we de vertaalslag naar gebruik in de praktijk en wordt duidelijk welke plek de Menukaart krijgt in het nationaal (hitte)adaptatiebeleid. Ben jij erbij?

Datum: donderdag 21 maart, 15:30 - 17:00 via Zoom. Meld je aan >>
WEBINAR DEGROWTH

Webinar over ontgroeien (degrowth)

Ontdek de potentie van ontgroeien voor energiebesparing én hoe je deze boodschap effectief verspreidt.
Onze samenleving is overwegend ingesteld op (economische) groei waarin het verbruik van alsmaar meer energie een grote rol speelt. In dit webinar werpen wij hier een kritische blik op, want kunnen we niet met veel minder toe?

Aan het woord Rob van der Rijt (oprichter van Klimaatplein) en Chantal van der Leest (gedragspsycholoog, communicatiespecialist en spreker).

Ben je erbij? Meld je aan

14 maart van 16:00 - 17:00 uur. Meld je direct aan!
Dit webinar wordt georganiseerd door Klimaatverbond Nederland als onderdeel van onze rol als landelijke coördinator voor het European Climate Pact.
ZELFLEVERING

Webinar over duurzame energiesystemen: zelflevering voor (de)centrale overheden

In aantocht: een serie van 3 webinars over duurzame energiesystemen. Georganiseerd door energieorganisatie Groendus en waar Klimaatverbond aan meewerkt. Het eerste webinar start op woensdag 13 maart waar Hansjurgen Heinen van Klimaatverbond zijn kennis deelt over zelflevering voor lokale overheden.

Wat je kunt verwachten

Overheden kunnen nu zelf kiezen van welke lokale bronnen zij duurzame elektriciteit inkopen. Zo wordt geld waarmee toch al elektriciteit werd ingekocht veel bewuster uitgegeven. Op woensdag 13 maart ontdek je welke oplossingen er zijn voor groene energie-inkoop. En hoe je zorgt dat je daarmee je RES-doelstellingen behaalt.

4 sprekers aan tafel:

  • Hansjurgen Heinen van Klimaatverbond Nederland
  • Marten Kuijk van Gemeente Ede – EnergieWEB
  • Stan Verheijen van Solar Green Point Nederland
  • Paul Hauptmeijer van Groendus

Aanmelden

Datum: woensdag 13 maart, 10:00 - 11:00 online.
Meld je aan >>
seperator
CO₂-BEPRIJZING

Partnerbijeenkomst voor de eerste contouren voor CO₂-reductie in aanbesteding

Tijdens de tweede partnerbijeenkomst van DeCarb-Pro op 4 en 5 maart reizen we af naar onze projectpartner in Parijs en zetten we met ons complete team van 12 partners een belangrijke stap. We vormen de eerste contouren van onze strategie om via aanbestedingen tot CO₂-reductie te komen. Dit is een belangrijk onderdeel van onze missie om via CO₂-beprijzingsvormen tot daadwerkelijke CO₂-reductie te komen. We focussen hierbij op drie gebieden: infrastructuur, de gebouwde omgeving, en de energiesector.

We starten de bijeenkomst met een presentatie over de gedane inventarisatie. Elk van onze partners heeft in kaart gebracht wat er al gebeurt op het gebied van CO₂-reductie en CO₂-beprijzing in de landen waar ze actief zijn. Daarna onderzoeken we welke fase van een project en welke definitie van een project de grootste reductie in CO₂-uitstoot kan opleveren. Uiteindelijk willen we dit testen in ongeveer 30 pilotprojecten. De kennis die we opdoen verspreiden we via een nieuw te ontwikkelen trainingsprogramma. Na onze bijeenkomst delen we de uitkomsten en bevindingen met je.
DeCarb-Pro ondersteund door Europees samenwerkingsprogramma Interreg
DeCarb-Pro wordt medegefinancierd door het samenwerkingsprogramma Interreg Noord-West Europa, met Klimaatverbond Nederland als lead partner. Meer informatie over DeCarb-Pro vind je op onze website.
Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op met projectleider Margo Meeuwissen:
seperator
MASTERSHIP

Mastership Klimaat en Duurzaamheid

Ook voor jouw overheidsorganisatie interessant?
Heb je het gevoel dat jouw organisatie extra expertise en enthousiasme kan gebruiken om de klimaatopgave tot een succes te maken? Klimaatverbond heeft een partnership met Newpublic dat jonge professionals klaarstoomt voor de publieke sector.

Dit traineeship biedt een unieke kans voor talentvolle individuen om zich persoonlijk te ontwikkelen en tegelijkertijd diepgaand inzicht te verwerven in de complexiteit van de klimaatopgave. Door onze bijdrage als Klimaatverbond worden deze trainees voorzien van de nodige vakinhoudelijke kennis en vaardigheden om een waardevolle bijdrage te leveren aan jouw organisatie.

Wil jij jouw team versterken met gemotiveerde en goed opgeleide jonge professionals? Overweeg dan om deel te nemen aan ons traineeship en geef je organisatie een voorsprong in het behalen van haar klimaatdoelstellingen.

Meer info?
Neem direct contact op met Niek Lebbink van Newpublic (0614665631) of bezoek onze website.
seperator
ENQUÊTE

Waar loopt jouw overheidsorganisatie tegenaan bij de implementatie van lokaal klimaatbeleid?

Voor de nieuwe implementatiefase van beleid die voortkomt uit de Europese Green Deal is feedback vanuit jouw overheidsorganisatie nodig. Laat je stem horen door deze enquête van de Europese Commissie in te vullen. Het onderwerp: de praktische implementatie van klimaatbeleid in jouw regio ter ondersteuning van de stedelijke groene transitie:

• Wat zijn uitdagingen/obstakels?
• Wat belemmert je in het behalen van klimaatdoelstellingen?
• Wat gaat er wél goed?

Dit is jouw kans om de Europese Commissie richting te geven voor het vernieuwde beleid.
Blijf op de hoogte van de actuele ontwikkelingen rondom klimaat en duurzaamheid

Volg ons op LinkedIn >>

seperator
Copyright © 2024 Klimaatverbond Nederland. Alle rechten zijn gereserveerd.