Deze maand in onze nieuwsbrief:
  • Meld je aan voor webinar #1: Innovaties in de aanpak van hitte in de stad
  • Shirtjesdag donderdag 20 juni: kom ook in actie voor energiebesparing in de zomer!
  • Provincie Gelderland herijkte Klimaatplan met input van Klimaatverbond
  • Meld je aan voor webinar #2: Waardevolle inzichten over hoe je jongeren betrekt bij de energietransitie
  • Doe mee met de kennisgroep zelflevering: deel kennis, ervaring en uitdagingen over lokale energie-inkoop
  • Interview met beleidsadviseur Alexander Heusschen van provincie Utrecht: 'Klimaatverbond bleek voor ons een gelijkwaardige partner.'
  • Tien Nederlandse gemeenten klaar om van start te gaan met Europees project AT LAST
  • Meer weten over CO₂ reduceren én meten? Wij hebben enkele vrijkaarten voor een interessante conferentie
  • CO₂-Prestatieladder: reductiedoel 2023 niet gehaald
Over Klimaatverbond
Klimaatverbond Nederland is sinds 1992 een vereniging van en voor decentrale overheden. We werken in de rol van wegbereider aan impactvol en doelmatig lokaal klimaatbeleid. Waar we dagelijks aan werken en wat we voor jouw (organisatie) kunnen doen, ontdek je op onze website.
seperator
HITTE

Webinar: Innovaties in de aanpak van hitte in de stad

Meld je aan voor ons hitte-webinar over innovaties in de aanpak van hitte in de stad. Je ontdekt hoe gemeente Utrecht innovatieve strategieën implementeert om hitte effectief aan te pakken en helder te communiceren naar het brede publiek.
  • Datum: 16 mei van 15:30 - 17:00 uur
  • Locatie: Online via Zoom


Wat je kunt verwachten van het webinar:

✔ Introductie van het 'Hittekracht' en 'Hittefit' raamwerk
Ontwikkeld door experts van TNO, RIVM, KNMI en VU Amsterdam
biedt dit raamwerk handvatten voor een accurate risico-inschatting op hete dagen, vergelijkbaar met wind- en zonkracht schalen.

✔ Casus: de aanpak van hittekwetsbaarheid in Utrecht West
Ontdek hoe gemeente Utrecht en adviesbureau TAUW specifieke buurten identificeerden die kwetsbaar zijn voor hitte en zo de hitte-urgentie vaststellen.

ENERGIEBESPARING

Shirtjesdag donderdag 20 juni: kom ook in actie voor energiebesparing in de zomer!

Donderdag 20 juni staat met Shirtjesdag in het teken van energiebesparing in de zomer. Het groeiend aantal airco's door toenemende hitte laat namelijk het energiegebruik toenemen. Terwijl er talloze duurzamere manieren zijn om onszelf koel te houden.

Doe jij ook mee, zelf of met jouw organisatie? Meld je aan voor Shirtjesdag en deel op 20 juni een social post met foto's van duurzame manieren waarop jij (of jullie) jezelf koel houdt tijdens hete dagen. Samen koelen we minder koel!
Wist je dat Shirtjesdag de zomerse variant van Warmetruiendag is? Deze dag die draait om energiebesparing in de winter en heeft in 18 jaar tijd al meer dan 3,2 miljoen deelnemers!

KLIMAATPLAN

Provincie Gelderland herijkte Klimaatplan met input van Klimaatverbond

Begin dit jaar herijkte de provincie Gelderland haar Klimaatplan met expertise van Klimaatverbond. Met de analyse die ons inhoudelijke team hiervoor deed, gaven we diverse aanbevelingen aan de provincie voor aanscherpingen van het plan. Bekijk hier alle aanbevelingen.
WEBINAR

Waardevolle inzichten over hoe je jongeren betrekt bij de energietransitie

Samenwerken met jongeren in de energietransitie
De input van jongeren voor de energietransitie is belangrijk, maar het blijkt ook een lastige doelgroep om te betrekken bij alle plannen. Daarom verkennen we in dit webinar de uitdagingen én oplossingen voor het overbruggen van de kloof tussen professionals in de energietransitie en jongeren. Ben jij erbij?

Wanneer: dinsdag 21 mei
Tijd: 16:00 – 17:00
Waar: online via Zoom
Meld je aan: op onze website

Er komen 3 sprekers aan bod, jong en ouder en afkomstig uit diverse vakgebieden. Zij delen hun unieke perspectieven en praktische oplossingen om tot een waardevolle samenwerking te komen.

De 3 sprekers:
  1. Jan-Willem Brontsema van Gemeente Groningen deelt hoe zij jongeren betrekken via de ‘Routekaart 2035’ en initiatieven zoals jeugdfestivals.
  2. Laura de Vries, klimaatburgermeester en directeur van JongRegio, licht toe hoe jongerenparticipatie regionaal wordt vormgegeven.
  3. Elisabeth Brzesowsky, Future Energy Leaders The Netherlands en energieambassadeur, deelt haar inspirerende ervaringen en de impact van jongeren op het klimaatbeleid.
Dit webinar wordt georganiseerd door Klimaatverbond Nederland in onze rol als landelijke coördinator voor het European Climate Pact.
seperator
ZELFLEVERING

Doe mee met de Kennisgroep Zelflevering: deel kennis, ervaring en uitdagingen over lokale energie-inkoop

Op dinsdag 4 juni start de 'Community of Practice Zelflevering'. Het doel: kennis, ervaringen en uitdagingen uitwisselen over zelflevering en praktijkervaring opdoen. Oftewel, de methode om als gemeente zelf elektriciteit in te kopen bij een lokale groene producent.

Wanneer: dinsdag 4 juni 2024 van 14:00 tot 15:00 uur
Locatie: online via Zoom
Aanmelden: op onze website

Wil jij meer over zelflevering te weten komen en/of jouw eigen kennis en ervaring delen? Meld je dan nu kosteloos aan!
seperator
ERVARINGEN

'Klimaatverbond bleek voor ons een gelijkwaardige partner.'

Alexander, beleidsadviseur bij provincie Utrecht, over de samenwerking met Klimaatverbond
Alexander Heusschen van Provincie Utrecht
In samenwerking met Klimaatverbond stelde Provincie Utrecht in 2023 de CO₂-prijs bij naar €875 per ton uitstoot, een aanzienlijke update van de vorige €80, gebaseerd op verouderde scenario’s. We spraken met Alexander over zijn ervaringen met deze samenwerking en de voordelen die het bracht voor Provincie Utrecht. Lees verder.
seperator
EUROPESE SAMENWERKING

Tien Nederlandse gemeenten klaar om van start te gaan met Europees project AT LAST

De afgelopen maanden troffen we de voorbereidingen voor het Europese project AT LAST. Dit is een samenwerking met partners in Zweden, Italië, België en Spanje om Europese gemeenten te helpen met de versnelling van de energietransitie.

In dit project werken wij samen met 10 Nederlandse gemeenten in een Community of Practice waarin het uitwisselen van kennis, ervaringen en uitdagingen met een buurtgestuurde aanpak centraal staat. De volgende Nederlandse gemeenten doen mee: Berkelland, Hoorn, Horst aan de Maas, Rheden, Veenendaal, Lochem, Borger-Odoorn, Ridderkerk, Arnhem en Deventer.

Startbijeenkomst in mei

30 mei trappen we de Community of Practice af tijdens een startbijeenkomst in Arnhem. Ook in de andere Europese landen zullen gemeentes samenkomen: 7 gemeentes in België waaronder Oostende, Waasland en Holsbeek; Rimini, Modena, Cervia, Carpi, Imola, en Ravenna in Italië; en Helsingborg, Mariestad, Kristianstad, Malmö en Stockholm in Zweden. Een online kennismaking tussen alle pilot gemeentes staat ook op het programma.

De resultaten van het AT LAST project zullen uiteindelijk met andere geïnteresseerde gemeentes in Europa gedeeld worden. Te denken valt aan de trainingen over de energietransitie die door onze Belgische partner ontwikkeld zullen worden, of de analyse van de klimaatplannen van de deelnemende gemeentes door onze Zweedse partner. AT LAST wordt medegefinancierd door de Europese Commissie.
Interreg DeCarb-Pro NWE en LIFE AT LAST- Website
seperator
CO₂-BEPRIJZING

Meer weten over COreduceren én meten? Wij hebben enkele vrijkaarten voor een interessante conferentie

Carbon accounting organiseert 5 en 6 juni in Brussel een tweedaagse conferentie voor gemeenten over de actuele stand van zaken van CO₂-reductie en -monitoring (lees hier meer). De dagen gaan over kennisdelen over methodes voor reductie, het meten en het databeheer en de uitdagingen die hierbij komen kijken. Een symposiumonderdeel is ingericht voor (kleine) gemeenten waarin ze hun specifieke ervaringen en uitdagingen kunnen delen.

Wil je erbij zijn?
Klimaatverbond is bij dit onderdeel panellid en zal kort de ervaringen vertellen met CO₂-reductie en -beprijzing, mede in het kader van ons Interregproject DeCarb-Pro. Wil je hier ook bij zijn? De organisatie heeft ons enkele vrijkaarten aangeboden. Heb je interesse om deel te nemen, laat dit weten aan dieuwertje.walch@klimaatverbond.nl.
seperator
CO-PRESTATIELADDER

CO-Prestatieladder: reductiedoel 2023 niet gehaald

In tegenstelling tot 2021 en 2022 haalden we onze CO-reductiedoelstelling voor 2023 niet. In plaats van 50% CO₂-reductie, onze doelstelling, hebben we bijna 27% emissiereductie behaald, wat neerkomt op een totale uitstoot van 3,64 ton CO₂. Een toename ten opzichte van meetjaar 2022, toen we een reductie van ruim 45% behaalden ten opzichte van het referentiejaar.
Blijf op de hoogte van de actuele ontwikkelingen rondom klimaat en duurzaamheid

Volg ons op LinkedIn >>

seperator
Copyright © 2024 Klimaatverbond Nederland. Alle rechten zijn gereserveerd.