Deze maand in onze nieuwsbrief:
  • Doe donderdag 20 juni mee met Shirtjesdag - de zomerse variant van Warmetruiendag
  • Mini-enquête: integrale buurtaanpak binnen gemeenten
  • Praktisch overzicht van communicatiemateriaal over hitte
  • Geslaagde kick-off Community of Practice Lokale Zelflevering
  • Breng de wijk in beweging tegen hittestress en doe een Wijksafari Hitte in jouw gemeente!
  • Community of Practice buurtgestuurde verduurzaming eveneens een succes
  • Oproep: traineeship Klimaat en Duurzaamheid voor overheden
Over Klimaatverbond Nederland
Klimaatverbond Nederland is een vereniging van en voor decentrale overheden. Al sinds 1992 werken we samen aan impactvol en doelmatig lokaal klimaatbeleid. Daarin nemen wij de rol van wegbereider. Wil je weten waar wij dagelijks aan werken en wat we voor jouw organisatie kunnen doen? Kijk dan op onze website.
seperator
ENERGIEBESPARING

20 juni Shirtjesdag! Doe mee met de zomerse variant van Warmetruiendag

De zomer staat voor de deur, en daarmee is het tijd voor onze eerste Shirtjesdag - de dag die energiebesparing in de zomer agendeert! Warmterecords worden namelijk steeds vaker verbroken en het aantal airco's neemt toe.

Maar waar is duurzaam koelen gebleven? Want als heel Nederland 1 dag géén airco aanzet, besparen we ruim 15,5 miljoen kWh en ruim 4,2 miljoen kilo CO₂-uitstoot. Trek daarom op donderdag 20 juni je favoriete shirt aan en laat zien hoe jij je creatief koel houdt tijdens warme dagen.

Iedereen kan meedoen met een eigen actie
Laten we samen het verschil maken onder het motto: Koel minder Koel! Of je nu thuis bent, op kantoor zit of naar school gaat, elke actie helpt. Laat zien hoe jij je duurzaam koel houdt met de hashtag #shirtjesdag. Sluit je aan bij +49.000 die ook meedoen!
Shirtjesdag is geïnitieerd door Klimaatverbond Nederland en ondersteund door het European Climate Pact. Het Europees samenwerkingsverband waar wij landelijk coördinator voor zijn.

Mini-enquête: integrale buurtaanpak door gemeenten

In hoeverre past jouw gemeente een integrale buurtaanpak toe om de CO₂-uitstoot van woningen te verminderen? Met andere woorden: pakken jullie gelijktijdig meerdere uitdagingen aan in de buurt? Dit horen we graag van jou als beleidsmedewerker. Zou je daarom willen meewerken aan onze enquête?
Het voordeel voor gemeenten
Ons doel is om met alle inzichten en ervaringen een collectief verduurzamingsproces op gang te brengen en in stand te houden. Dat doen we samen met onze partner BouwhulpGroep. De resultaten delen we kosteloos met alle geïnteresseerden. Alvast bedankt!
HITTE

Praktisch overzicht van communicatiemateriaal over hitte

Tijdens extreme hitte is goede communicatie richting bewoners en gemeenschappen cruciaal. Maar welke middelen zijn er, hoe zien die eruit en welke zou je voor jouw organisatie kunnen gebruiken? Wij stelden een handig overzicht op van de verschillende communicatiemiddelen die overheden helpen om belangrijke informatie over hitte te verspreiden. De communicatiemiddelen zijn bovendien divers: van brochures tot aan infographics, video's, en tekstdocumenten, theater en verhalen.

Bereid je voor!
Zorg dat jouw organisatie direct kan communiceren als deze zomer de hitte zich weer aandient. Bekijk het overzicht hier. Heb je vragen? stuur ze naar hitte@samenklimaatbestendig.nl.
ZELFLEVERING

Geslaagde kick-off Community of Practice Lokale Zelflevering

Op dinsdag 4 juni organiseerden we speciaal voor decentrale overheden de eerste bijeenkomst van de kennisgroep 'Lokale Zelflevering'. Met ruim 20 deelnemers was deze Community of Practice (CoP) een geslaagde startbijeenkomst.

Het werd meteen duidelijk dat er veel vragen zijn rondom het thema, denk hierbij aan het delen van energie op wijkniveau en energiehubs op bedrijventerreinen. Al snel werd duidelijk dat we niet alle vragen konden behandelen. Daarom hebben we met elkaar de focus afgesproken die we met deze CoP willen aanhouden.

De focus van deze CoP
In deze CoP focussen we ons op de verduurzaming van eigen energie-inkoop en het toepassen van lokale zelflevering daarin. En alles wat daarbij komt kijken, zoals energiemanagement en het stimuleren van lokale opwekprojecten en gelijktijdigheid.

Dinsdag 18 juni om 14:00 uur nieuwe bijeenkomst, haak je aan?
Werk je bij jouw gemeente, provincie of waterschap aan het thema lokale zelflevering, of wil je er mee aan de slag? Word onderdeel van de community! Iedere twee weken is er een bijeenkomst, de volgende op dinsdag 18 juni om 14:00. Meer informatie en en aanmelden op onze website.
seperator

Breng de wijk in beweging tegen hittestress en doe ook een Wijksafari Hitte in jouw gemeente

Het kale, versteende plein voor de supermarkt, dat bankje bij het buurtspeeltuintje dat altijd pal in de zon staat als je er je kind in de gaten houdt, of die appartementen waar na de renovatie alle zonwering is verdwenen. Als je het ze vraagt, weten bewoners ze precies te noemen: de plekken waar het zomers onaangenaam heet kan worden.

Inzichten voor de aanpak van hittestress
De Wijksafari Hitte brengt deze inzichten samen. In een twee uur durende bijeenkomst nemen we bewoners (virtueel) mee op ontdekkingstocht in de eigen wijk, om samen met gemeenteambtenaren en andere professionals te kijken hoe het anders kan. Zo levert de wijksafari nieuwe inzichten en contacten op voor de aanpak van hittestress. Het verlaagt de drempel tot het nemen van maatregelen en vergroot bewonersparticipatie.

Een Wijksafari Hitte heb je al vanaf €3.000. Wil je ook een Wijksafari Hitte in jouw gemeente? Neem dan (vrijblijvend) contact op met melanie.miltenburg@klimaatverbond.nl.
seperator
EUROPESE SAMENWERKING

De 'CoP' is eraf voor CoP buurtgestuurde verduurzaming

Maya van Klimaatverbond Nederland tijdens de CoP van AT LAST
Op 30 juni was het zover: op een energieke bijeenkomst in Arnhem trapten we met (bijna) alle deelnemers de Community of Practice (CoP) Buurtgestuurde Verduurzaming af. Het was leuk om in persoon kennis te maken met elkaar en om ieders verwachtingen van de CoP te delen. Naast de gemeenten Berkelland, Hoorn, Rheden, Veenendaal, Lochem, Borger-Odoorn, Ridderkerk, Arnhem en Deventer was ook de BouwhulpGroep aanwezig, medeorganisator van de bijeenkomst en onze inhoudelijke partner in dit consortium.

Overlap in de uitdagingen en behoeften.
Iedere gemeente gaf een korte uitleg over de buurt die tijdens dit project verduurzaamd zal worden en waar de gemeente nu staat. Logischerwijs zijn er best grote verschillen in de uitgangssituatie van de gemeenten, bijvoorbeeld in de planning of in de gekozen warmteoplossing. Maar er is ook overlap in de uitdagingen en behoeften. Zo worstelen veel gemeenten met het bereiken van de bewoners: hoe kom je bij iedereen ‘aan de keukentafel’? En wat is dan het ‘juiste’ verhaal dat aansluit bij hun belevingswereld? Een mooie uitkomst van de ochtend is de constatering dat er al veel interessante ervaringen en goede voorbeelden onder de deelnemende gemeenten zijn. Die zullen we tijdens volgende bijeenkomsten zeker uitwisselen en verder uitdiepen!

AT LAST
De CoP Buurtgestuurde Verduurzaming is onderdeel van het Europese project AT LAST. Dit is een samenwerking met partners in Zweden, Italië, België en Spanje om Europese gemeenten te helpen met de versnelling van de energietransitie.  AT LAST wordt medegefinancierd door de Europese Commissie. 
seperator
Oproep voor traineeship
Traineeship Klimaat en Duurzaamheid
Ook voor jouw overheidsorganisatie interessant?
Heb jij het gevoel dat jouw organisatie extra expertise en enthousiasme kan gebruiken om vraagstukken binnen de klimaatopgave tot een succes te maken? Klimaatverbond en Newpublic hebben de handen ineengeslagen om een nieuwe generatie getalenteerde professionals klaar te stomen voor een carrière in de publieke sector.

Onze trainees worden uitgerust met de nodige tools en intensieve begeleiding om de benodigde stappen richting een duurzame toekomst te maken. Bovendien blijft 92 procent van alle trainees permanent bij hun opdrachtgevers werken, wat wijst op hun effectiviteit en duurzaamheid.

Wil jij jouw team versterken met een van de toegewijde trainees?
Voor meer informatie over het programma en hoe je een trainee kunt inzetten, neem direct contact op met Annemieke Diekman van Newpublic via 06 - 29 0700 32.
Blijf op de hoogte van de actuele ontwikkelingen rondom klimaat en duurzaamheid

Volg ons op LinkedIn >>

seperator
Copyright © 2024 Klimaatverbond Nederland. Alle rechten zijn gereserveerd.