Deze maand in onze nieuwsbrief:

  • Bouwhulpgroep en Klimaatverbond pleiten voor Topsector Duurzame Renovatie
  • Webinar Lokale Zelflevering (24 september): hoe richt je de aanbesteding in?
  • Webinar Hitte (23 september): Snel toenemende koeltebehoefte vraagt om bredere kijk op warmtetransitie
  • De Menukaart Hitte is on tour - Doe mee!
  • Drie keer in het nieuws: de risico’s van hitte in Nederland
  • Kwartiermaker gezocht voor Coalitie Coöperatieve Warmte (freelance)
  • Bevlogen Klimaatambassadeurs vertellen: hun hefboom voor verandering.
Over Klimaatverbond Nederland
Klimaatverbond Nederland is een vereniging van en voor decentrale overheden. Al sinds 1992 werken we samen aan impactvol en doelmatig lokaal klimaatbeleid. Daarin nemen wij de rol van wegbereider. Wil je weten waar wij dagelijks aan werken en wat we voor jouw organisatie kunnen doen? Kijk dan op onze website.
seperator
INTEGRALE BUURTAANPAK

BouwhulpGroep en Klimaatverbond pleiten voor Topsector Duurzame Renovatie

Samen met BouwhulpGroep bepleiten wij de oprichting van een Topsector Duurzame Renovatie van wijken en buurten.

Waarom? Omdat de urgentie hoog is: om de klimaatdoelen voor 2050 te realiseren, moeten we van de renovatie van 1000 woningen per jaar naar 1000 woningen per dag. Een Topsector is daarom essentieel om de verduurzaming van onze gebouwde omgeving te versnellen en op te schalen.

De noodzaak van een Topsector, de uitdagingen waar we als land voor staan en onze visie op de toekomst van duurzame renovatie lichten we toe op onze website.
seperator
LOKALE ZELFLEVERING

24 september: webinar Lokale Zelflevering - Hoe richt je de aanbesteding in?

In dit webinar geven we enkele succesvolle voorbeelden van lokale zelflevering. We besteden met name aandacht aan vragen rondom de aanbesteding. Hoe richt je zo’n aanbesteding in? Welke ruimte is er voor lokale zelflevering in de aanbestedingsregels? Hoe ziet dat er uit? Dit is nu nog een redelijk grijs gebied, iets wat sommige gemeenten als een risico zien.

Spelen deze vragen ook bij jouw organisatie?
Meld je dan hier aan. Nadere informatie over het exacte programma van het webinar volgt binnenkort.

Praktische details (nog even onder voorbehoud):
  • Datum: 24 september
  • Tijdstip: van 14:00 - 15:30
  • Waar: online via Zoom
(Mochten de datum en het tijdstip nog wijzigen dan brengen we je zo snel mogelijk op de hoogte. )
Community of Practice Lokale Zelflevering
Dit webinar is onderdeel van de Community of Practice (CoP) Lokale Zelflevering die gestart is in juni. Met dit initiatief van Klimaatverbond, ondersteund door Om | nieuwe energie, ENTRNCE en Groendus, ondersteunen we partijen die met lokale zelflevering aan de slag willen of al zijn.
HITTE

Webinar:
Snel toenemende koeltebehoefte vraagt om bredere kijk op warmtetransitie (meld je aan!)

Door de opwarming van het klimaat is de vraag naar koelte in de zomer toegenomen. De warmtetransitie is echter nog steeds vooral gericht op het energiegebruik in de winter. Eind 2026 moeten alle gemeenten in Nederland een warmteprogramma hebben opgesteld. Hoe zorgen we ervoor dat ook de koeltebehoefte hierin wordt meegenomen?

Op 23 september organiseert Samen Klimaatbestendig met Klimaatverbond, TAUW, gemeente Amsterdam en CE Delft een webinar over dit onderwerp. We nemen je mee in het waarom, wat en hoe van koelte in de warmtetransitie. Ben jij erbij?
  • Wanneer: 23 september
  • Tijd: van 15.30 tot 17.00
  • Waar: online via Zoom
  • Sprekers: van TAUW, gemeente Amsterdam, CE Delft en Klimaatverbond
Dit webinar organiseert Samen Klimaatbestendig met Klimaatverbond Nederland, TAUW, de gemeente Amsterdam en CE Delft.
HITTE

De Menukaart Hitte is on tour!

Mogelijk heb je afgelopen jaar al gehoord en gelezen over de Menukaart Hitte: een integrale hitteaanpak voor jóuw gemeente. Maar in alle drukte ben je er wellicht niet aan toegekomen om je erin te verdiepen. Dan heb je nú de kans om dat samen met jouw regio te doen!
Ga in je eigen gemeente met de Menukaart Hitte aan de slag
Edwin van de Strate (TAUW) en Madeleen Helmer (Klimaatverbond Nederland) nemen je mee in een wervelende bijeenkomst over hitte. Je voert verhitte gesprekken in een bont gezelschap, speelt een spannend spel, en hoort het laatste nieuws over hitte. Na drie uur hebben jij en je collega’s ideeën en materiaal genoeg om in je eigen gemeente met de Menukaart Hitte voor Gezondheid, Gebouw en Gebied aan de slag te gaan.

Boek met jouw werkregio klimaatadaptatie nu een regionale bijeenkomst!
Meer info en/of aanmelden? Mail naar hitteadaptatie@klimaatverbond.nl
HITTE

Drie keer in het nieuws: de risico’s van hitte in Nederland

Nu de zomer echt is begonnen, is er in het nieuws veel aandacht voor de risico’s van extreme hitte. Niet onterecht, want de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) meldt dat het aantal hittedoden in Europa gemiddeld ruim 176.000 per jaar is, een toename van 30% in 20 jaar tijd.
Klimaatverbond Nederland droeg bij aan de volgende drie nieuwsitems:
In NRC een artikel over hittemaatregelen en de verschillen daartussen in Europese landen als Nederland, Duitsland, Frankrijk en Italië.
Naar het artikel
Afgelopen week bij EenVandaag een zomerserie over hitte, met onder andere het effect van hitte op ons lichaam, het Nationaal Hitteplan en boomsterfte door hitte en droogte.
Naar de zomerserie
Investico deed onderzoek naar hitte in woningen, in samenwerking met o.a. Trouw, EenVandaag en de Groene Amsterdammer. Conclusie: 2 miljoen ouderen wonen in een woning met risico op oververhitting.
Naar het onderzoek
COALITIE COÖPERATIEVE WARMTE

Kwartiermaker gezocht voor Coalitie Coöperatieve Warmte (freelance)

Sinds 2021 timmert de Coalitie Coöperatieve Warmte (Energie Samen, Klimaatverbond Nederland, Rabobank en Alliander) aan de weg. We behartigen het belang van de coöperatieve route binnen de warmtetransitie voor de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Ook doen we verbetervoorstellen. Onlangs verwelkomden we acht nieuwe partners: ASN Bank, Triodos Bank, BNG, Cogas, BouwHulpGroep, Bouwend Nederland en Heijmans Infra Energie.

De coalitie zoekt een kwartiermaker (freelance)
Als kwartiermaker maak je met alle betrokken partijen een goed programma om tot een professioneel netwerk te komen. Ook werk je aan standaarden en richtlijnen om coöperatieve warmtenetten zowel mogelijk als betaalbaar te maken. Dit ontwikkel je in afstemming met alle betrokken partijen en belangenverenigingen, zodat commitment ontstaat in de hele keten. Interesse?

Bekijk de vacature of ga naar de website.
seperator
EUROPESE SAMENWERKING

Bevlogen Klimaatambassadeurs vertellen: hun hefboom voor verandering.

Als landelijk coördinator van het samenwerkingsproject European Climate Pact hebben wij de eer om met bevlogen klimaatambassadeurs te mogen werken die zich dagelijks inzetten voor het klimaat.

Op Shirtjesdag hebben we ze in het zonnetje gezet. Wij stelden ze de vraag: wat is jouw hefboom voor verandering? Deze vier klimaatambassadeurs weten het wel!

Neem bijvoorbeeld de betrokken Marwa Zamaray, duurzaam actief in de mode-industrie:
"Veel mensen beseffen vaak niet wat hun rol is bij energiebesparing en hoe kleine gewoontes grote bijdragen kunnen leveren als we dat allemaal samen doen."

Twijfel je nog over jouw impact als individu? Deze groep laat zien: iedere actie telt! Naar het filmpje.
Blijf op de hoogte van de actuele ontwikkelingen rondom klimaat en duurzaamheid

Volg ons op LinkedIn >>

seperator
Copyright © 2024 Klimaatverbond Nederland. Alle rechten zijn gereserveerd.