Deze maand in onze nieuwsbrief:

  • Kijk nu onze twee interessante webinars terug:
    • Hoe richt je de aanbesteding in voor Lokale Zelflevering?
    • Toenemende koeltebehoefte vraagt om brede kijk op warmtetransitie.
  • In 'Verhalen van (ver)bondgenoten': Riane van Sterk uit Armoede over hoe zij samen met Klimaatverbond tijdens de energiecrisis ambtenaren en bestuurders inzicht gaf in een leven in armoede.
  • De strategie voor CO₂-beprijzing in aanbestedingen krijgt steeds meer vorm. Lees het interview met Margo, manager van DeCarb-Pro.
  • Digitaal leerplatform gelanceerd voor gemeentemedewerkers in de energietransitie.
  • Voor de jonge professional: Mastership Klimaat en Duurzaamheid.
  • European Climate Pact zoekt ambassadeurs. Aanmelden kan tot 31 oktober!
Over Klimaatverbond Nederland
Klimaatverbond Nederland is een vereniging van en voor decentrale overheden. Al sinds 1992 werken we samen aan impactvol en doelmatig lokaal klimaatbeleid. Daarin nemen wij de rol van wegbereider. Wil je weten waar wij dagelijks aan werken en wat we voor jouw organisatie kunnen doen? Kijk dan op onze website.
seperator

Kijk nu onze twee interessante webinars terug

LOKALE ZELFLEVERING
Hoe richt je de aanbesteding in voor Lokale Zelflevering?
Stel je voor dat je zelf de regie hebt over je energievoorziening. Deze mogelijkheid verkenden we tijdens dit eerste succesvolle webinar over Lokale Zelflevering. De focus lag hierbij specifiek op de aanbesteding bij Lokale Zelflevering. Vragen die aan bod kwamen:
  • Wat maakt Lokale Zelflevering anders dan reguliere energie-inkoop?
  • Hoe structureer je dit?
  • En welke uitdagingen kun je verwachten?
Kijk het webinar terug en krijg ervaringen uit eerste hand te horen!
Dit webinar is onderdeel van de Community of Practice (CoP) Lokale Zelflevering. Kom meer te weten over deze kennisgroep.
HITTE
Toenemende koeltebehoefte vraagt om brede kijk op warmtetransitie
Terwijl de aarde opwarmt, groeit de behoefte aan verkoeling. Maar onze warmtetransitie focust vooral op energiegebruik tijdens de koudere maanden. Nu is echter een belangrijk moment om hier verandering in te brengen. In 2026 moeten alle Nederlandse gemeenten namelijk een warmteprogramma klaar hebben. Maar hoe integreren we de behoefte aan koeling hierin effectief?

In het webinar stonden we uitgebreid stil bij deze vraag. Kijk nu online!
Dit webinar organiseerde Samen Klimaatbestendig met Klimaatverbond, TAUW, gemeente Amsterdam en CE Delft.

Geef de koeltevraag direct een volwaardige plek in jouw warmteprogramma

Hoe kun je als gemeente concreet de koeltevraag in woningen een goede plek geven in het warmteprogramma? Deze handreiking van CE Delft en TAUW Nederland geeft je praktische handvatten!
VERHALEN VAN (VER)BONDGENOTEN

"Mensen in armoede hebben eindelijk een gezicht gekregen"

Riane Kuzee-Hoogeveen, ervaringsdeskundige bij Expertisecentrum Sterk uit Armoede, vertelt in dit interview wat de samenwerking met Klimaatverbond haar en haar organisatie heeft gebracht.
Door de waardevolle samenwerking tussen Sterk uit Armoede en Klimaatverbond Nederland kregen bestuurders en ambtenaren inzicht in de dagelijkse realiteit van een leven in armoede. Riane speelde hierin een belangrijke rol.

Riane: “𝑩𝒆𝒔𝒕𝒖𝒖𝒓𝒅𝒆𝒓𝒔 𝒆𝒏 𝒂𝒎𝒃𝒕𝒆𝒏𝒂𝒓𝒆𝒏 𝒉𝒆𝒃𝒃𝒆𝒏 𝒗𝒓𝒊𝒋𝒘𝒆𝒍 𝒈𝒆𝒆𝒏 𝒊𝒏𝒌𝒊𝒋𝒌 𝒊𝒏 𝒅𝒆 𝒍𝒆𝒆𝒇𝒘𝒆𝒓𝒆𝒍𝒅 𝒗𝒂𝒏 𝒎𝒆𝒏𝒔𝒆𝒏 𝒊𝒏 𝒂𝒓𝒎𝒐𝒆𝒅𝒆. 𝘔𝒊𝒋𝒏 𝒓𝒐𝒍 𝒊𝒔 𝒐𝒎 𝒅𝒊𝒆 𝒘𝒆𝒓𝒆𝒍𝒅𝒆𝒏 𝒏𝒂𝒅𝒆𝒓 𝒕𝒐𝒕 𝒆𝒍𝒌𝒂𝒂𝒓 𝒕𝒆 𝒃𝒓𝒆𝒏𝒈𝒆𝒏.”

Dankzij haar werk en de samenwerking met Klimaatverbond krijgt Riane steeds vaker een plek aan tafel bij belangrijke beleidsdiscussies en onderzoeken, zoals bij Milieu Centraal en het Nationaal Klimaatplatform. In dit interview kom je meer te weten over de impact van Riane's werk.
seperator
CO₂-BEPRIJZING

De strategie voor CO-beprijzing in aanbestedingen krijgt steeds meer vorm

Klimaatverbond was vorige week in Essen voor het partneroverleg van DeCarb-Pro, de Europese samenwerking gericht op CO₂-beprijzing. Margo Meeuwissen, manager van DeCarb-Pro namens Klimaatverbond, vertelt. (Lees hieronder verder).
"We hebben vernieuwende stappen gezet in Essen! Tijdens onze halfjaarlijkse partnermeeting, hartelijk gehost door directeur van Essen Simone Raskob, doken we in de strategie voor CO₂-beprijzing bij aanbestedingen. Samen met onze partners uit Duitsland, Frankrijk, België en Ierland werkten we aan praktische benaderingen voor een strategie die bestaat uit drie fasen:
  1. In de organisatie wordt het concept van CO₂-beprijzing geïntroduceerd;
  2. In projecten ligt het accent op het gebruik van CO₂-reductie en CO₂-beprijzing;
  3. De organisatie kijkt naar vormen van CO₂-beprijzing in aanbesteding."
"We zijn al bezig met meer dan 20 pilotprojecten die deze nieuwe benaderingen testen, en we zijn enthousiast over de vooruitzichten. Verwacht dus veel nieuws, updates en trainingen hierover in de komende jaren. Nu al een mooi resultaat is dat voor ons allen duidelijk is geworden: CO₂-beprijzing is niet zomaar een beleidsverandering, maar een totaal nieuwe manier van denken. Het gaat over het meenemen van de toekomst in de huidige aanbestedingen.
Heb je zelf ervaringen met CO₂-beprijzing in jouw organisatie of aanbestedingen? We zijn benieuwd naar je verhalen en inzichten! Deel ze met ons via Margo Meeuwissen, en wie weet kunnen we samen onze strategie verrijken.
Margo Meeuwissen - Klimaatverbond Nederland
Margo Meeuwissen
seperator
ENERGIETRANSITIE

Digitaal leerplatform gelanceerd voor gemeentemedewerkers in de energietransitie

Werk je bij een gemeente en wil je meer kennis opdoen over het plannen, financieren en uitvoeren van energietransitieplannen? Dan is het nieuwe digitale leerplatform van het Europese programma AT LAST mogelijk iets voor jou.
Op het leerplatform zijn twee modules beschikbaar: financiering en governance. Later dit jaar komt hier nog een module bij over ‘positive energy districts’.

Het leerplatform is gratis en je kunt de modules in eigen tempo en volgorde volgen. Nieuwsgierig? Registreer je, neem een kijkje en start met leren: www.atlast.thehuddle.nl.

Versnellen van de energietransitie
Het programma AT LAST heeft tot doel de energietransitie te versnellen. Het programma, dat gefinancierd wordt door de Europese Unie (EU-LIFE), ondersteunt 25 gemeenten in België, Zweden, Italie en Nederland. Klimaatverbond Nederland coördineert in dit kader een Community of Practice van 10 Nederlandse gemeenten.
seperator
MASTERSHIP KLIMAAT EN DUURZAAMHEID

Voorzie jonge professionals binnen jouw overheidsorganisatie van vakkennis over het klimaat

Heb jij het gevoel dat jouw organisatie extra expertise en enthousiasme kan gebruiken om de klimaatopgave tot een succes te maken? Met het mastership Klimaat en Duurzaamheid stomen we samen met Newpublic jonge talenten klaar als duurzaamheidsprofessional voor de publieke sector. Aanmelden is nu mogelijk! Met als startperiode dit najaar óf in het eerste kwartaal van 2025.

Persoonlijke ontwikkeling én kennis over de klimaatopgave
Dit traineeship biedt een unieke kans voor medewerkers om zich persoonlijk te ontwikkelen en tegelijkertijd inzicht te verwerven in de complexiteit van de klimaatopgave. Wij voorzien de trainees van de nodige vakkennis en vaardigheden om een waardevolle bijdrage te leveren aan jouw organisatie.

Wil jij jouw team versterken met gemotiveerde en goed opgeleide jonge professionals? Neem deel aan ons traineeship en geef je organisatie een impuls in het behalen van de klimaatdoelstellingen.

Meer info:
seperator
EUROPESE SAMENWERKING

European Climate Pact zoekt ambassadeurs. Interesse?

Ben jij in je werk of privé actief voor het klimaat? En wil je nóg meer impact maken terwijl je gelijkgestemden ontmoet? Meld je aan als ambassadeur voor het European Climate Pact!
Jouw lokale acties hebben impact
Als Climate Pact Ambassadeur krijg je de kans om jouw lokale klimaatacties naar het Europese podium te brengen en gelijkgestemden in heel Europa te ontmoeten. Ook in Nederland bestaat er inmiddels een betrokken community die elkaar regelmatig (online) ontmoet en samen klimaatacties organiseert. Een schonere, gezondere, gelijkwaardige wereld vraagt namelijk om kleine stapjes en grote ideeën.

Voor iedereen met een hart voor het klimaat
Van professional tot student of hobbyist, iedereen die zich inzet voor het klimaat kan zich aanmelden om ambassadeur te worden. Meld je aan voor 31 oktober 2024. Nadat je je hebt aangemeld, volgt een selectieproces door de Europese Commissie.

Kom meer te weten over de rol van Climate Pact Ambassadors en meld je aan!
Blijf op de hoogte van de actuele ontwikkelingen rondom klimaat en duurzaamheid

Volg ons op LinkedIn >>

seperator
Copyright © 2024 Klimaatverbond Nederland. Alle rechten zijn gereserveerd.