Deze maand in onze nieuwsbrief:

  • Meld je aan voor ons webinar 'De extreme hittegolf en hoe Nederland zich voorbereidt.'
  • Klimaatverbond verwelkomt een nieuw lid: gemeente Losser. Welkom!
  • Verken de mogelijkheden van lokale zelflevering met gelijkgestemde organisaties en experts.
  • De kennismaking en uitwisseling met Belgische VVSG was positief en waardevol.
  • Route hitteadaptatie 2030: grote enquête van start gegaan
  • Geslaagde klimaatwandeling door Delft, inclusief 'local' en voorzitter van Klimaatverbond Stephan Brandligt.
  • Na 4 jaar stopt Klimaatverbond Nederland met de COโ‚‚-Prestatieladder
Over Klimaatverbond Nederland
Klimaatverbond Nederland is een vereniging van en voor decentrale overheden. Al sinds 1992 werken we samen aan impactvol en doelmatig lokaal klimaatbeleid. Daarin nemen wij de rol van wegbereider. Wil je weten waar wij dagelijks aan werken en wat we voor jouw organisatie kunnen doen? Kijk dan op onze website.
seperator
HITTE

Meld je aan voor ons webinar 'De extreme hittegolf en hoe Nederland zich voorbereidt.'

Door klimaatverandering neemt het aantal hittegolven wereldwijd toe. Ook duren ze gemiddeld langer en ligt de gemiddelde temperatuur steeds hoger. In 2019 bereikte de temperatuur in Nederland voor het eerst meer dan 40 graden. In Nederland is er nog geen definitie voor Code Rood voor hitte, maar zijn wel trajecten gestart ter voorbereiding op een code rood scenario. Wil je weten welke dit zijn? Meld je dan aan voor ons webinar op donderdag 21 november, 16:00 - 17:00 uur.

Sprekers:
  • Jan Bos en Peggy Wolfgang van de Veiligheidsregio Amsterdam Amstelland (VRAA)
  • Charlotte van Ruijven, Programma manager Klimaatveiligheid, NIPV
  • Werner Hagens (coördinator Nationaal Hitteplan, RIVM) en Sylvia Versluis (Wetenschappelijk Medewerker Omgevingsveiligheid, RIVM)
Dit webinar organiseert Samen Klimaatbestendig in samenwerking met Klimaatverbond Nederland.
seperator
LIDMAATSCHAP

Welkom gemeente Losser bij Klimaatverbond Nederland!

Logo gemeente Losser
Gemeente Losser is nieuw lid van Klimaatverbond Nederland. We zijn enthousiast dat de gemeente aansluit bij het verbond. Jan Engels, vijf jaar werkzaam geweest bij Klimaatverbond voordat hij wethouder werd bij gemeente Losser, licht de keuze toe:

"Juist op het gebied van verduurzaming valt nog veel te ontdekken en moeten we af van de gebaande paden. Hoe fijn is het dan als je dat kunt doen met gelijkgestemde gemeenten en onder deskundige begeleiding. Of - omdat we nou eenmaal niet alles tegelijk kunnen - door te steunen op de praktijkervaringen van andere gemeenten. Klimaatverbond maakt dit toegankelijk via heldere en praktische handreikingen."

Ben je benieuwd naar de volledige onderbouwing van gemeente Losser om lid te worden van Klimaatverbond? Dat lees je hier >>.
seperator
LOKALE ZELFLEVERING

Verken de mogelijkheden van lokale zelflevering met gelijkgestemde organisaties en experts

Steeds meer overheden omarmen lokale zelflevering*. Bij Klimaatverbond zetten wij ons in om dit thema voor alle decentrale overheden toepasbaar en toegankelijk te maken. Lokale zelflevering levert namelijk voordelen op voor de lokale energietransitie en het energiesysteem.
Heeft jouw (overheids)organisatie interesse? Sluit je aan bij onze kennisgroep!
  • Kennisuitwisseling tijdens de Community of Practice (CoP):
    Iedere twee weken komen we met decentrale overheden en andere organisaties online bij elkaar om kennis, ervaringen en vragen uit te wisselen over lokale zelflevering. Ook zijn er regelmatig webinars met experts. Wil jij stappen zetten met lokale zelflevering? Sluit je dan kosteloos aan bij de CoP.
  • Blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen:
    Op onze verzamelpagina vind je webinars, artikelen en meer informatie over lokale zelflevering. Kijk wat er nu al online staat.
  • Wij zijn benieuwd naar jouw ervaringen of vragen!
    Heb jij waardevolle kennis en ervaring of relevante voorbeelden waarmee (overheids)organisaties vorderingen kunnen maken met lokale zelflevering? Of spelen er bij jou dringende vragen? Laat het ons weten.
*Wat is lokale zelflevering?
Decentrale overheden stappen over van traditionele energie-inkoop bij grote energieleveranciers op eigen of lokale duurzame bronnen, via bijvoorbeeld energiecoöperaties of agrariërs. Zo ontstaat een lokaal energiesysteem dat gevoed wordt met duurzame energiebronnen.
*De CoP wordt gesteund door om | nieuwe energie, ENTRNCE en Groendus

Kennismaking en uitwisseling met Belgische VVSG was positief en waardevol

In oktober kwam Netwerk Klimaat van Vereniging van Vlaamse steden en Gemeenten (VVSG) naar ons kantoor in Arnhem. De langverwachte uitwisseling was niet alleen positief, maar ook ontzettend waardevol. Ons team heeft veel gehad aan deze kennismaking.

We deelden inzichten over onze activiteiten, ontdekten hoe onze doelstellingen overlappen en waar onze aanpakken verschillen. Deze dag gaf ons meer inzicht in elkaars expertise. Vanaf nu weten wij elkaar beter te vinden voor samenwerking aan effectieve klimaatmaatregelen.
Op deze thema's wisselden wij kennis uit:
Onderwerpen vanuit Klimaatverbond
๐Ÿ’  COโ‚‚-beprijzing
๐Ÿ’ Lokale zelflevering
๐Ÿ’ Integrale Buurtaanpak
๐Ÿ’ Toenemende koeltebehoefte
๐Ÿ’ Energiebesparing, waaronder Shirtjesdag
HITTE

Route hitteadaptatie 2030: grote enquête van start gegaan


Samen Klimaatbestendig werkt in samenwerking met Klimaatverbond aan de notitie “Route Klimaatadaptatie 2030”, over de aanpak van hitterisico’s in Nederland tot nu toe, en over wat er nodig is om hitteadaptatie naar een volgende fase te brengen. Ruim 900 contactpersonen bij gemeenten, provincies, het Rijk, GGD's, woningcorporaties, kennisinstellingen, adviesbureaus en vele andere organisaties ontvingen daarom maandag 4 november het verzoek om deel te nemen aan de enquête over hitteadaptatie.

In deze enquête worden ze gevraagd naar hun ideeën voor hitteadaptatie in de komende 6 jaar. Ook ontvingen ze de 50%-versie van de notitie.

De resultaten van deze brede consultatie worden samengevat in een definitieve notitie, die we aanbieden aan de ministeries. Deze ministeries werken aan de Actieagenda Hitte 2025, zoals vastgelegd in het regeerakkoord en in opdracht van het kabinet.
Voor meer informatie: hitte@samenklimaatbestendig.nl
Madeleen Helmer
Madeleen Helmer Community manager Hitte & Gezondheid
seperator
KLIMAATADAPTATIE EN -MITIGATIE

Geslaagde klimaatwandeling door Delft, inclusief 'local' én voorzitter van Klimaatverbond Stephan Brandligt

Vorige week verzamelden klimaatenthousiastelingen in Delft voor een inspirerende Klimaatwandeling, georganiseerd door Fokke De Jong, klimaatambassadeur bij het European Climate Pact. Wij liepen als landelijk coördinator van deze Europese samenwerking mee, inclusief onze voorzitter Stephan Brandligt. Heel leuk om de maatregelen die Delft neemt voor klimaatadaptatie en -mitigatie op deze manier live te kunnen zien!

De route in het kort:
  • De start was bij The Green Village op de TU Delft Campus, een openluchtlaboratorium met innovatieve duurzaamheidsprojecten.
  • De wandeling vervolgde door het Mekelpark, een proeftuin voor ingenieurskunst.
  • We liepen door naar het nieuwe stadsklimaatbos voor klimaatadaptatie, biodiversiteit en leefbaarheid.
  • Bewoners vertelden over hun initiatief om de wijk te vergroenen via boomspiegels.
  • Daarna bezochten we het Hoogheemraadschap van Delfland.
  • De middag werd afgesloten bij Café de Gist waar we terugkeken op de leerzame ervaringen van de dag en discussieerden over de stappen die Delft zet richting duurzaamheid.
Voorzitter Stephan Brandligt
Bij The Green Village
Buurtbewoners over vergroening van de wijk
In het Mekelpark
Bij The Green Village
Climate Pact
Logo European Climate Pact
Foto's gemaakt door Tjebbe Boersma
seperator
COโ‚‚-UITSTOOT

Na 4 jaar stopt Klimaatverbond Nederland met de

COโ‚‚-Prestatieladder

Na vier jaar lang trouw onze COโ‚‚-uitstoot te hebben bijgehouden via de COโ‚‚-prestatieladder, hebben we moeten besluiten hiermee te stoppen. Het bijhouden van de certificering vraagt veel tijd en geld, wat een uitdaging is voor een kleine organisatie zoals de onze. Dit betekent niet dat we het belang ervan niet zien; integendeel. We vinden het nog steeds een waardevol initiatief, maar voor ons is het punt bereikt waarop we er niet meer uit kunnen halen dan we al hebben gedaan.
Blijf op de hoogte van de actuele ontwikkelingen rondom klimaat en duurzaamheid

Volg ons op LinkedIn >>

seperator
Copyright © 2024 Klimaatverbond Nederland. Alle rechten zijn gereserveerd.