Als Klimaatverbond Nederland, een vereniging van en voor leden bestaande uit 150 decentrale overheden, werken we in de rol van wegbereider aan impactvol en doelmatig lokaal klimaatbeleid. Wat we allemaal doen en wat we voor jou(w overheid) kunnen betekenen, lees je op onze website. In deze nieuwsbrief gaan we dieper in op de volgende onderwerpen:

Laatste nieuws:
  • CO2-Prestatieladder: reductiedoel weer gehaald
  • Klimaatverbond gaat graag met je in gesprek op het VNG Jaarcongres
  • SAVE THE DATE: meld je aan voor onze koeltewebinar op donderdag 22 mei
  • Brandbrief aan het kabinet: stop fossiele subsidies
  • Terugkijken: hittewebinar over de hittelessen uit Portland en Code Rood-scenario’s
  • Nadenken over de energievraag van morgen in Nederlandse steden vandaag
seperator

CO2-Prestatieladder: reductiedoel weer gehaald

Net als in 2021 hebben we ook in 2022 onze CO2-reductiedoelstelling gehaald. In plaats van 15% CO2-reductie (onze doelstelling) hebben we onze emissie met ruim 47% teruggedrongen. Onze totale uitstoot bleef steken op 2,62 ton CO2. Meer weten over ons doel voor 2023?
seperator

Klimaatverbond gaat graag met je in gesprek op het VNG Jaarcongres

VNG Jaarcongres 2023 - Klimaatverbond Nederland, Bouwhulpgroep en NL Greenlabel
Samen met onze partners BouwhulpGroep en NL Greenlabel zijn wij op 13 en 14 juni aanwezig op het VNG Jaarcongres in Groningen. Gezamenlijk dragen we één boodschap uit: de armste wijken zijn de warmste wijken. Samen werken wij aan één aanpak. Een aanpak waar iedereen en elke buurt aan mee kan doen. Doet jouw gemeente met ons mee? We gaan graag met je in gesprek. Bezoek ons op stand 84.
Vooraf een afspraak met ons maken? Klik op de blauwe button voor meer informatie en/of om een afspraak met ons in te plannen tijdens het VNG Jaarcongres.
seperator

SAVE THE DATE: meld je aan voor het koeltewebinar van donderdag 22 juni

Koeltevraag en koeltebehoefte - Koeling via Klimaatverbond Nederland
SAVE THE DATE: op donderdag 22 juni, tijdens de aftrap van Shirtjesdag, organiseren wij in samenwerking met onze leden en partners een koeltewebinar. In dit webinar delen we vanuit verschillende invalshoeken het belang van koelte in de energietransitie en lichten we toe hoe een campagne als Shirtjesdag helpt bij het terugdringen van de energievraag die samenhangt met de koeltebehoefte tijdens extreme hitte.
Het webinar start op 10:00 uur en duurt tot circa 11:30 uur. Meld je alvast aan via de blauwe button.
seperator

Brandbrief aan het kabinet: stop fossiele subsidies

Afgelopen maandag 22 mei verscheen er een paginagrote brandbrief in de NRC, met de oproep aan het kabinet om te stoppen met fossiele subsidies. Fossiele subsidies kosten miljarden, verergeren de klimaatcrisis en staan in de weg van een gezonde toekomst. De brandbrief werd getekend door een unieke coalitie van onder andere banken, bedrijven en maatschappelijke organisaties. Meer dan 100 organisaties in totaal.
Klimaatverbond Nederland is één van die ondertekenaars. Spreek je ook uit.
Ga naar
https://www.brandbriefaanhetkabinet.nl en teken de petitie.
seperator

Terugkijken: hittewebinar over de lessen uit Portland en Code Rood-scenario’s

Onlangs organiseerde de CoP Hitte van Klimaatbestendig in samenwerking met Klimaatverbond Nederland een webinar over de (hitte)lessen uit Portland en het Code Rood-scenario in Nederland. Een jaar geleden deelden Vivek Shandas (Professor Portland State University) en Jonna Papaefthimiou (Oregon State Resilience Officer) hun ervaringen over de 'heatdome' van 2021 met ons. In het meest recente webinar vertellen ze over de aanpassingen die in de tussentijd gedaan zijn en wat de plannen zijn voor de toekomst van de regio.
Laurens Hondema (GGD Amsterdam) vertelde welke eerste stappen er in de hoofdstad gezet worden om ook op een Code Rood-scenario voorbereid te zijn. Het webinar terugkijken? Dat kan via onze website.
seperator

Nadenken over de energievraag van morgen in Nederlandse steden vandaag

Daniela Maiullari - TU Delft - Koeltevraag
Als we het hebben over het energieverbruik van gebouwen in Nederland, leggen we vaak de nadruk op de energie die nodig is om onze gebouwen te verwarmen. Koeling heeft daarentegen ook een potentieel grote impact, vooral met warmere zomers en steeds extremere weersomstandigheden. Hoe kunnen we de stad van morgen plannen en ontwerpen, anticiperend op het energieverbruik?
PhD onderzoeker Daniela Maiullari ontwikkelde een analytisch kader om de toenemende vraag naar koeling in gebouwen beter te beoordelen en zo klimaatadaptieve steden te ontwerpen. Een erg interessant kader, waarover ze op de website van TU Delft dieper ingaat. Een absolute leestip.
seperator
klimaatvebond_beweegt_30jaar
Onze leden houden Klimaatverbond Nederland in beweging, ons werk zoals omschreven in deze nieuwsbrief is daar een resultaat van. Ook na 30 jaar is wegbereiden in lokaal klimaatbeleid hard nodig. Door de bijdrage van gemeenten, provincies en waterschappen kan onze vereniging zich hiervoor blijven inzetten. Lid worden van Klimaatverbond Nederland? Informeer hier naar het lidmaatschap.
Copyright © 2023 Klimaatverbond Nederland. Alle rechten zijn gereserveerd.