Klimaatverbond Nederland - Wegbereid voor impactvol lokaal klimaatbeleid
Deze maand in onze nieuwsbrief:
  • In de Volkskrant: Madeleen Helmer van Klimaatverbond over hitteadaptatie
  • Mini-enquête: hoe rechtvaardig is het hitteadaptatiebeleid in jouw gemeente?
  • Community of Practice over zelflevering voor overheden
  • Aanvullend: een kennissessie over zelflevering
  • Taskforce Natuurinclusief Isoleren van start
  • De CO2-voetafdruk van Klimaatverbond: 25% lager
  • Het initiatief Shirtjesdag urgenter dan ooit
Over Klimaatverbond
Klimaatverbond Nederland werkt in de rol van wegbereider aan impactvol en doelmatig lokaal klimaatbeleid. Waar we ons dagelijks mee bezig houden en wat we voor jou(w overheid) kunnen betekenen, ontdek je op onze website.
seperator

Klimaatverbond in de Volkskrant over hitteadaptie na hete periode in juni

In juni overleden bijna 900 mensen door de hitte, berichtte het CBS, maar het hitteplan werd niet in werking gesteld. Madeleen Helmer van Klimaatverbond Nederland werd benaderd door de Volkskrant en zegt hierover:
‘Dit zijn anonieme cijfers. Maar 900 mensen, dat is zo’n grote Airbus vol mensen’.
Het is belangrijk om als overheid een hitteadaptatiebeleid te ontwikkelen. Een urgent onderwerp waar Klimaatverbond zich al enkele jaren over buigt en waar wereldwijd meer erkenning voor komt.
Lees het artikel in de Volkskrant >>
seperator

Mini-enquête: hoe rechtvaardig is het hitteadaptatiebeleid in jouw gemeente?

Zou je drie minuten de tijd willen nemen om onze mini-enquête in te vullen? We willen namelijk een beeld krijgen van in hoeverre gemeenten rekening houden met kwetsbare groepen bij het opstellen van (hitte)adaptatiebeleid.

Jouw antwoorden leveren voor onze rol als wegbereider waardevolle informatie. Uiteindelijk willen we jou als gemeente handvatten bieden om bij beleidsvorming rekening te houden met bewoners die extra ondersteuning hard nodig hebben. Alvast bedankt voor je medewerking.
We gaan zorgvuldig om met de antwoorden
seperator

Neem deel aan onze Community of Practice 'zelflevering' en wordt een belangrijke lokale aanjager van de energietransitie

Tijdens de CoP delen diverse decentrale overheden kennis, ervaring en ideeën om slimmer om te gaan met het eigen energiegebruik en de beschikbare duurzame energie.

De onderwerpen die aan bod komen:
Hoe krijgen we inzicht en grip op lokale vraag en aanbod van energie?
Hoe zorg je ervoor dat lokaal opgewekte energie effectief wordt ingezet voor jullie eigen energiecontract?
Hoe moet ons energiesysteem er in 2030 en 2050 uitzien?
De CoP gaat in het najaar van start, de exacte datum wordt later bekend gemaakt. Meld je nu alvast kosteloos aan en blijf op de hoogte.
seperator

Aanvullende kennissessie over zelflevering in Arnhem - Dinsdag 19 sept

Bij zelflevering lever je als overheid aan eigen locaties energie die je zelf geproduceerd hebt of lokaal ingekocht. Hoe dit in zijn werk gaat, leer je in een kennissessie die NPRES organiseert in samenwerking met het Gelders EnergieAkkoord en Klimaatverbond Nederland. Meld je direct aan!.

Wat haal je eruit:
Je krijgt een beter begrip van zelflevering
Je krijgt inzicht in welke stappen nodig zijn om te starten
Je ontdekt wat deze duurzame stap jouw gemeente oplevert
seperator

Taskforce Natuurinclusief Isoleren van start

Eind juni was de kick-off van de ‘taskforce Natuurinclusief Isoleren’. Deze taskforce richt zich op de bevordering van een natuurinclusieve warmtetransitie. Stakeholders zijn onder andere 'Mensen Maken de Transitie' en de ministerie van BZK en LNV. Klimaatverbond Nederland sluit zich samen met de Natuur- en Milieufederaties ook aan bij dit initiatief.
seperator

CO2-voetafdruk Klimaatverbond: +25% reductie ten opzichte van referentiejaar

Met de CO2-prestatieladder meten we als Klimaatverbond Nederland jaarlijks onze CO2-voetafdruk. We zijn nu halverwege de meetperiode en maken de balans op: behalen we de doelstelling om onze CO2-uitstoot te reduceren met 50 procent ten opzichte van het referentiejaar? En waar kunnen we verbeteren? Het antwoord lees je op onze website.
seperator
Shirtjesdag urgenter dan ooit: juist in de zomer moeten we energie besparen
Energie besparen kan elke dag. Niet alleen in het stookseizoen. Nathalie van Loon, van Klimaatverbond Nederland, geeft namelijk aan dat de seizoenen - zeker op het werk - zijn omgedraaid. ‘Je komt in de winter aan op kantoor met je warme jas en daar kan die gelijk uit, want de kachel staat te loeien. In de zomer kom je in je shirtje kantoor binnen en het is ijskoud.'
Ontdek meer over het initiatief Shirtjesdag van Klimaatverbond en waarom energiebesparing in de zomer om aandacht vraagt.
Copyright © 2023 Klimaatverbond Nederland. Alle rechten zijn gereserveerd.