Deze maand in onze nieuwsbrief:
  • Webinar op komst: wat Nederland kan leren van het effectieve hittebeleid in Frankrijk
  • Een voorproefje op het webinar: overzicht van Franse maatregelen tijdens de extreme hitte
  • Internationaal project van start over CO2-beprijzing door lokale overheden
  • Klimaatverbond werkte op Springtij mee aan een inhoudelijke verduurzamingstrack
  • Een samenvatting over de kennissessie zelflevering
  • European Climate Pact zoekt ambassadeurs
Over Klimaatverbond
Klimaatverbond Nederland werkt in de rol van wegbereider aan impactvol en doelmatig lokaal klimaatbeleid. Waar we ons dagelijks mee bezig houden en wat we voor jou(w overheid) kunnen betekenen, ontdek je op onze website.
seperator

Webinar op 5 oktober: wat Nederland kan leren van Code Rood voor extreme hitte in Frankrijk

Frankrijk riep in augustus in 19 departementen 'Code Rood' uit vanwege extreme hitte. Wat volgde was de activering van het hitteactieplan met effectieve maatregelen om de bevolking te ondersteunen.

Frankrijk heeft namelijk geleerd van de extreme hittegolf in 2003, waarbij 15.000 mensen de dood vonden. Ook in Nederland nemen de dagen met extreme hitte toe. Wat kunnen wij leren van de Franse aanpak?

Tijdens ons webinar gaan we in gesprek met Franse deskundigen over de hitte-aanpak in hun land. Ben je er ook bij op donderdag 5 oktober, 15:30 uur? Meld je direct aan >>
Blijf goed op de hoogte van de actuele ontwikkelingen rondom klimaat en duurzaamheid

Volg ons op LinkedIn >>

Overzicht van de Franse maatregelen tijdens extreme hitte

Code Rood in Frankrijk
Afgelopen augustus hadden grote delen van Frankrijk te stellen met extreme hitte. In maar liefst 19 departementen werd Code Rood uitgeroepen. Wat houdt deze code (en de andere codes) in? Welke maatregelen werden er genomen?

In samenwerking met Samen Klimaatbestendig maakten wij een overzicht van de Franse overheidsmaatregelen per code. Bekijk ze hier >>

seperator

Internationaal project van start: CO₂-beprijzing bij inkoop door lokale overheden

Klimaatverbond start samen met Climate Alliance en tien andere Europese partners een internationaal project over CO₂-beprijzing bij inkoop door lokale overheden.

Het doel is om een methodiek te ontwikkelen die CO₂-beprijzing onderdeel maakt van inkoopprocessen. Deze methodiek delen we en testen we met +85 (semi-)overheden uit Nederland, België, Ierland, Duitsland en Frankrijk. Dit om duurzame en klimaatrobuuste aanbiedingen meer kansen te geven bij inkoop.

Begin oktober komt het partnerschap in Nijmegen bij elkaar voor een uitgebreide kennismaking en verbinden we ieders individuele activiteiten met elkaar. Daarna gaan we van start met het inhoudelijke werk. Het project duurt vier jaar en heeft een budget van ruim € 5 miljoen.

Meer informatie is aan te vragen bij Margo Meeuwissen, projectmanager van het DeCarb-Pro project
seperator

Op Springtij focuste Klimaatverbond zich op verduurzaming van de bestaande gebouwde omgeving

Ieder jaar wordt Springtij gehouden op Terschelling en dit keer was Klimaatverbond erbij (20 t/m 22 sept). Op dit driedaagse evenement hebben we meegewerkt aan een inhoudelijke track (programmalijn) over de verduurzaming van de bestaande gebouwde omgeving.

Voor ons was het genieten van de verbinding, inspiratie en het gezamenlijk werken aan onze actuele vraagstukken over lokaal klimaatbeleid. Het was mooi om te zien dat iedereen leefbaarheid voor mens en natuur in de buurt voorop wil stellen bij beleid, met als uitgangspunt het DNA in de wijk. Waarbij ook ontkokering van beleid en financiering noodzakelijk zijn.

Gebied, gebouw en gebruiker als uitgangspunt
Duurzaamheid in de gebouwde omgeving kan alleen mét bewoners gerealiseerd worden en alleen indien we de hele leefomgeving als uitgangspunt nemen: gebied, gebouw, gebruiker. Terugkijkend zijn mooie coalities gevormd en samen gaan we werken aan de broodnodige systeemverandering.

Aan de slag!
seperator

Klimaatverbond deelt kennis over zelflevering

voor lokale overheden tijdens kennissessie

Tijdens een interessante kennissessie over zelflevering deelde Klimaatverbond kennis over hoe lokale overheden de opwek van energie en de vraag ernaar aan elkaar kunnen koppelen. De kennissessie werd georganiseerd op donderdag 19 september door het Gelders Energieakkoord, NP RES en Klimaatverbond.

Petra over de waarde van Zelflevering

Petra Lettink lichtte de waarde van zelflevering toe: “Het belang van lokale overheden ligt mede in het feit dat geld dat wordt besteed aan energie een extra waarde krijgt, omdat verduurzaming van lokale energie wordt versterkt. En in plaats van dat deze geldstroom de regio uit gaat, wordt het ingezet voor de regio. Dat is een leuke boodschap!”

Hansjurgen dook in de details

Hansjurgen haakte in op de knelpunten en kansen en tipte: "Breng als betrokkene intelligentie in als je bestaande wetgeving interpreteert. Kijk hiervoor naar de ruimte die die wetgeving biedt om zelflevering te realiseren."
Doe mee aan de Community of Practice Zelflevering
Een belangrijke nabrander: wie zelflevering wil realiseren, dient lef te tonen. Sluit je daarom aan bij de Community of Practice (CoP) zelflevering. Deel je kennis, leer van anderen en draag actief bij aan de verduurzaming van jouw regio.
seperator

The European Climate Pact zoekt ambassadeurs

Zet jij je actief in voor klimaatacties binnen je gemeenschap (of ken je iemand)? Dan nodigt 'EU Climate Pact' je uit om een stap verder te gaan en ambassadeur te worden. Climate pact is een platform vanuit de EU om samen te werken en te leren, oplossingen te ontwikkelen en netwerken op te bouwen om reële verandering te bewerkstelligen.
Als Pact Ambassadeur:
✔ breng je jouw lokale klimaatactie op het Europese podium
✔ Ontmoet je gelijkgestemden uit heel Europa
✔ Inspireer je anderen om deel te nemen aan klimaatacties

Interesse? Lees hier meer. Aanmelden kan tot 15 oktober.
Copyright © 2023 Klimaatverbond Nederland. Alle rechten zijn gereserveerd.