Logo Klimaatverbond Nederland
seperator
Liefhebbers van de zon kunnen hun geluk niet op. De zon schijnt volop en laat weinig ruimte voor neerslag. De inmiddels lange droge periode lijkt nog niet op te houden en dit zorgt in natuur en landbouw nu al voor problemen. We kunnen ook niet meer spreken van uitzonderingen, blijkt uit een recente publicatie van de internationale onderzoeksgroep World Weather Attribution. "Elke hittegolf in de wereld is nu sterker en waarschijnlijker een gevolg van door mensen veroorzaakte klimaatverandering", luidt één van de conclusies. En de gevolgen zijn groot. Klimaatverbond-collega Madeleen Helmer luidt al enige tijd de noodklok: "Hittegolven zijn nu het gevaarlijkste klimaatrisico. Tijdens hete periodes hebben veel mensen last van hittestress, met name de kwetsbare groepen in de samenleving. Mensen overlijden er zelfs aan."

De komende periode geven we daarom extra aandacht aan hitte-adaptatie met o.a. een aantal webinars die interessant zijn voor onder meer mensen die actief zijn in het sociale en fysieke domein, als ook (nieuwe) bestuurders, raadsleden en beleidsmedewerkers van decentrale overheden die met adaptatie bezig zijn. We nodigen je bij deze uit om deel te nemen. Lees meer over deze webinars en ander nieuws in deze nieuwsbrief.
seperator
Meld je aan: webinar over integrale aanpak hittestress:
Gebied, gebouw en gezondheid!
(3 juni 2022)
hittestress-2
Op vrijdag 3 juni organiseert Klimaatverbond Nederland een webinar over de integrale aanpak van hittestress in de verschillende domeinen (gebied, gebouw, gezondheid) met medewerking van Cathelijne Bouwkamp, wethouder van gemeente Arnhem. Het webinar is gericht op bestuurders, raadsleden, ambtenaren en partners die betrokken zijn bij hitteadaptatie-vraagstukken bij hun gemeente, provincie of waterschap. Het programma van dit webinar volgt binnenkort. Meld je alvast aan!
seperator
Terugblik Halte 2: "Zet in op regionale samenwerking en ga gewoon doen!"

"Regionale samenwerking is enorm belangrijk", vertelt Didi Dorrestijn-Taal, wethouder van gemeente Barneveld tijdens het webinar over (de regie op) inkoop van lokale duurzame energie. Haar gemeente ontwikkelde samen met Wageningen en Ede een klimaatfonds en gingen er 'gewoon' mee aan de slag. "De ene gemeente is goed in het een, de andere gemeente is goed in iets anders. Bundel die slagkracht, maak daar gebruik van en ga niet allemaal het wiel opnieuw uitvinden." We blikken met haar en anderen terug op het webinar.
Didi Dorrestijn-Taal - Klimaatverbond Nederland - Klimaatfonds
seperator
Meld je aan: webinar over de extreme hitte in Portland, V.S. (Engelstalig)

Op dinsdagavond 24 mei aanstaande organiseren wij samen met de Hogeschool van Amsterdam en Universiteit Utrecht een webinar over de extreme hitte die Portland in 2021 teisterde. Welke lessen kunnen we leren van een stad en regio met een gelijksoortig klimaat als in Nederland, hoe kunnen wij ons optimaal voorbereiden op extreme hitte en hoe beschermen we tijdens zo'n hitteperiode de meest kwetsbaren? We bespreken dit met experts Jonna Papaefthimiou en Vivek Shandas die de lessen van Portland in beeld brachten. Het webinar zal in het Engels worden gevoerd.
Portland Oregon 2
seperator
Gezocht: energiecoördinatoren voor een CoP

"Dat energiekosten nu eenmaal een feit zijn waar je weinig invloed op kunt uitoefenen is een misvatting. Als je aan de juiste knoppen weet te draaien kun je wel degelijk sturen op je energiekosten en flinke besparingen realiseren", stelt energiecoördinator Hansjurgen Heinen van gemeente Ede tijdens het webinar over (de regie op) inkoop van lokale duurzame energie. Hij pleit voor meer energiecoördinatoren bij overheden én wil samen met Klimaatverbond Nederland een Community of Practice (CoP) optuigen om met deze energiecoördinatoren kennis en ervaringen te delen.
Hitte Bubbel
seperator
CO2-Prestatieladder: reductiedoel weer gehaald!

Net als vorig jaar hebben we onze reductiedoelstelling ruimschoots gehaald. In plaats van 9,75% CO2-reductie hebben we ruim 48% emissiereductie gerealiseerd, wat neerkomt op een totale uitstoot van 2,58 ton CO2. Corona speelde hier net als in de vorige meetperiode opnieuw een grote rol in.
Co2-prestatieladder
seperator
EUCF-traject opmaat naar maatschappelijke dienstenorganisaties in gemeente Rheden

Klimaatverbond Nederland werkt met een tiental gemeenten samen in een onderzoek naar M-EDO's. Een M-EDO - voluit Maatschappelijke Energiedienstenorganisatie genoemd - is een organisatie die woningeigenaren vergaand financieel en technisch kan ontzorgen bij het verduurzamen (isoleren en aardgasvrij verwarmen) van hun woningen. Dit onderzoek is mogelijk gemaakt dankzij een Europese subsidie: de European City Facility (EUCF)
Dieren
seperator
Coalitie Coöperatieve Warmte - Klimaatverbond Nederland
Lancering database collectieve warmte (16 mei 2022)

De Coalitie Coöperatieve Warmte lanceert maandag 16 mei één open source database met een totaaloverzicht van alle stappen en tools die je nodig hebt om coöperatieve collectieve warmte waar te maken. Tijdens het webinar wordt de opbouw van de database doorgelopen en vertelt hoe de database het best te gebruiken is. De coalitie is een samenwerkingsverband van Energie Samen, Alliander, Rabobannk en Klimaatverbond Nederland.
seperator
Arnhem Zonnestad: bouw je mee aan de stad van de toekomst?

Maak kennis met wat de zon kan betekenen voor jouw energie. Inwoners van Arnhem zijn uitgenodigd om op een creatieve manier kennis te maken met zonne-energie. Terwijl de kinderen bouwen en knutselen, worden ouders geïnformeerd over energie- en kostenbesparing en duurzaamheid in je eigen huis door de energieambassadeurs van Klimaatverbond Nederland en Bureau Wijland. Doe je mee?
ZonneStad
seperator
23 mei t/m 12 juni: de Nationale Isolatieweken

Van 23 mei tot en met 12 juni worden de Nationale Isolatieweken weer georganiseerd. Tijdens de actieweken organiseren diverse partijen activiteiten rondom het thema woningisolatie. Inwoners van Nederland kunnen zich online en op locatie in de volle breedte laten informeren over het nemen van isolatiemaatregelen die goed zijn voor hun portemonnee, hun wooncomfort én het klimaat.
Nationale Isolatieweken - Klimaatverbond Nederland
seperator
Kijk het webinar over 'Het nut van een klimaatfonds' terug
Halte 2 Montage 2
Copyright © 2022 Klimaatverbond Nederland, All rights reserved.