De komende drie maanden gaan in elf gemeenten 330 huishoudens aan de slag om zoveel mogelijk energie te besparen. Met een landelijke energiebesparingswedstrijd, de Klimaatverbond Energy Battle, wil het Klimaatverbond samen met de deelnemende gemeenten laten zien dat een gemiddelde elektriciteitsbesparing van 10 tot 20% goed haalbaar is.

De duurzaamste wethouder van Nederland
In het kader van de 'Dag van de Duurzaamheid' vond dit jaar voor het eerst een voorronde plaats voor Wethouders en Burgemeesters, "De duurzaamste wethouder van Nederland". 70 bestuurders namen deel aan de voorronde die van 10 september tot vandaag, 10 oktober, liep. Gezamenlijk realiseerde zij een besparing van 21% elektriciteit en 20% gas. Wethouder De Graaf van Middelburg werd eerste met een enorme besparing van ruim 80% op zowel elektriciteit en gas. Wethouders Talsma van Ferwerderadiel en Van Norel van Zevenaar eindigden respectievelijk op de tweede en derde plaats. De wethouders werden tijdens de prijsuitreiking op het Vredenburg in Utrecht gehuldigd door Urgenda.

Bewustwording van ons energieverbruik
In het afgelopen stookseizoen zijn 350 huishoudens van 14 gemeenten de strijd aangegaan. En met succes! Ze bespaarden gezamenlijk 17,6% elektriciteit. Dat staat gelijk aan het stroomverbruik van 77 gemiddelde huishoudens. De gemiddelde besparing per jaar per deelnemer was 894 kWh. Dat is omgerekend bijna €200 per deelnemer. Een gemiddeld Nederlands huishouden verspilt 14% elektriciteit. Elektrische apparaten worden wel steeds efficiënter, maar we krijgen met z'n allen steeds meer apparaten en gadgets; gemiddeld hebben we er zo'n 68 in huis. Door bewuster met energie om te gaan, verlagen we het energieverbruik. Dat is goed voor het klimaat en de portemonnee. Als een gemiddeld gezin 15% bespaart scheelt dat zo'n 120 euro per jaar!

330 huishoudens doen mee
Nederlandse gemeenten willen hun eigen energieverbruik verlagen en hun inwoners, werknemers en bedrijven helpen om hun energieverbruik te verlagen. Daarom starten vandaag, op de Dag van de Duurzaamheid, 11 gemeenten met de Klimaatverbond Energy Battle. Het gaat om de volgende gemeenten: Bladel, Bloemendaal, Capelle aan den IJssel, Den Bosch, De Friese Meren, Heemstede, Lingewaard, Pijnacker-Nootdorp, Wijchen, Schiedam en Zaanstad. Elke gemeente levert drie teams met 10 deelnemers. In totaal doen er dus 330 huishoudens mee. Omdat de besparing bij de deelnemers thuis plaatsvindt, wordt het hele gezin betrokken bij de wedstrijd. De teams bestaan voor ongeveer de helft uit ambtenaren, raadsleden en vaak de wethouder zelf. Daarnaast stellen de deelnemende gemeentes teams samen die bestaan uit bewoners (die bijvoorbeeld betrokken zijn bij duurzaamheidsinitiatieven binnen de gemeente), huurders, huiseigenaren en scholieren.

Energiemonitor geeft inzicht in het verbruik
De deelnemende gemeenten gaan vandaag van start met energie besparen met behulp van een Wattcher, een energiemonitor die ze aansluiten op hun elektriciteitsmeter. Via een online platform worden de deelnemer ondersteund om zo veel mogelijk energie te besparen. Ook de resultaten worden via het platform zichtbaar gemaakt. De eerste ronde duurt vier weken. Daarna vinden er nog twee rondes plaats. Begin februari 2014 wordt duidelijk welke gemeente de grootste besparing heeft gerealiseerd. Die gemeente wint de Klimaatverbond Energy Battle. Het beste team zal beloond worden met een bespaarbox van Eco-logisch.