Op 13 maart 2025 organiseren wij in Arnhem een echte Klimaatverbonddag. Deze dag belooft een unieke mix van inspiratie, inhoud en ontmoeting. 

Zorg dat je erbij bent!

Meld je aan voor de Klimaatverbonddag

Donderdag 13 maart 2025 in het stadhuis van gemeente Arnhem.

Ontdek samen met koplopers, wegbereiders en vele andere collega’s van decentrale overheden hoe jij nóg meer vooruitgang boekt op de klimaatthema’s die jou raken.

Aan deze dag werken mee:

  • Cathelijne Bouwkamp (wethouder Arnhem)
  • Mark Wit (Voorzitter Klimaatverbond)
  • Richard Kaper (Gemeente Arnhem)
  • Natasja van den Berg (dagvoorzitter en gespreksleider)
  • Stephan Brandligt (expert netcongestie/energietransitie)
  • Josha van der Beek (Alliander)
  • Hank Ort (Energie Samen)
  • Yuri van Bergen (BouwhulpGroep)
  • Thijs Wentink (CO2-prestatieladder)
  • Alexander Heusschen (provincie Utrecht)
  • Albert Jonathans (AGEM Energie Experts)
  • Andre Rodenburg (Samen Klimaatbestendig)
  • OM Nieuwe Energie
  • Gemeente Arnhem
  • En meer

Het programma

Ochtend

Middag

De interactieve workshops

Hieronder zie je alvast een voorproefje van de dag. Het aanmeldproces voor de workshops van jouw interesse opent binnenkort. Meld je alvast aan, dan krijg je automatisch een e-mail als het aanmeldproces start. 

Op de Klimaatverbonddag heb je een uitgebreide keuze uit interactieve workshops. Duik in een nieuw klimaatthema tijdens een inspirerende workshop of sluit je aan bij een Community of Practice sessie – een kennisgroep waar je op een specifiek thema met collega’s en professionals inzichten en ervaringen deelt.

HITTEADAPTATIE

Ontdek hoe Klimaatverbond de weg bereidde voor hitteadaptatie en waar we staan in de aanpak van hittestress met decentrale overheden.

Tijdens deze sessie krijg je stimulerende voorbeelden uit de praktijk én concrete tools, zoals de Menukaart Hitte, waarmee jij zelf direct aan de slag kunt.

We nemen je ook mee in het proces: hoe zet je hitte op de agenda, werk je aan samenwerkingen en zorg je voor actie? Kortom, hoe brengen we dit thema verder binnen jouw organisatie? 

Zorg dat je erbij bent!

CO2-BEPRIJZING

Ontdek hoe je inzicht krijgt in de CO₂-uitstoot van jouw organisatie met de CO₂-Prestatieladder. Inzicht, en daaruit voortvloeiend weten waar de meeste CO₂-reductie te behalen valt, is namelijk essentieel om te starten met CO₂-beprijzing.    

Wellicht ben jij al klaar voor de volgende stap! Volg dan de interactieve sessie waarin we dieper ingaan op de invoering van CO₂-beprijzing. Waar sta je nu? Waar wil je naartoe? Welke uitdagingen en successen ervaar je? Deel en leer van elkaar!

ENERGIENEUTRAAL ARNHEM

Hoe kan een stad alle woningen energieneutraal maken zonder het elektriciteitsnet te verzwaren? Arnhem zet in op isolatie en duurzame warmte en heeft de stad ingedeeld in specifieke eenheden. Voor elke buurt wordt een energieconcept op maat ontwikkeld, zodat inwoners eind 2025 weten welke duurzame oplossing voor hen geldt.

In deze workshop ontdek je de aanpak, uitdagingen en kansen. Doe mee en verken hoe jij deze inzichten kunt toepassen in jouw stad of regio!

LOKALE ZELFLEVERING

Nog meer zonnestroom voor stadhuis Tiel

Wat is lokale zelflevering en hoe kun je dit als gemeente succesvol inzetten? In deze gaan we in op wat lokale zelflevering is, hoe start je en welke uitdagingen er zijn?

In deze sessie gaan we óók de diepte in. Concrete vervolgstappen staan vanaf nu centraal. En we werken toe naar de oprichting van een entiteit, hét centrale verzamelpunt voor kennis en expertise over lokale zelflevering. Haak jij aan?

NETCONGESTIE

Netcongestie – een overbelast energienet – vormt een groeiend probleem in veel regio’s. Bedrijven kunnen niet verduurzamen en nieuwbouwwoningen lopen vast op aansluitingen. Hoe kunnen gemeenten en netbeheerders hierop inspelen?

Uit de Actieagenda Netcongestie Laagspanningsnetten delen we de belangrijkste stappen die nú nodig zijn. Wat betekent dit voor jouw gemeente? Ontdek de uitdagingen én oplossingen.

55% IN 2030

In deze workshop verkennen we hoe provincies en regio’s de klimaataanpak kunnen versnellen om de CO₂-reductiedoelstelling van 55% in 2030 te realiseren. Een eenduidige oplossing is er niet, maar met inzichten en ervaringen zetten we in deze interactieve sessie stappen vooruit.

Twee kernvragen tijdens de sessie zijn:

Waarop versnellen? Welke focus binnen de klimaataanpak heeft de meeste impact? Hoe organiseren we versnelling? Wie pakt welke rol en hoe werken we effectief samen?

Deze sessie is voor beleidsmakers en bestuurders die nu willen doorpakken.

DE INTEGRALE BUURTAANPAK

Het realiseren van toekomstbestendige buurten gaat niet alleen om duurzame energieoplossingen, maar ook om zaken als klimaatadaptatie en leefbaarheid. In deze workshop bespreken we de integrale buurtaanpak: een werkwijze die uitgaat van de individuele woonwensen van bewoners, op een manier die ook schaalbaar en herhaalbaar is.

We gaan hierbij specifiek in op de rol van gemeenten en bewonersinitiatieven.

KLIMAATRECHTVAARDIGHEID

Klimaatverandering raakt ons allemaal, maar niet iedereen even hard. Hoe maken we klimaatbeleid eerlijker en toegankelijker voor iedereen? Dit is het thema tijdens deze sessie. 

Speel het Klimaatrechtvaardigheidsspel
Ervaar de impact van klimaatverandering op verschillende groepen en ontdek samen oplossingen.

Wat neem je mee?
Praktische inzichten en ideeën om klimaatrechtvaardigheid toe te passen in jouw werk en omgeving.

Verbind je met collegawegbereiders voor effectief klimaatbeleid

Community of Practice Hitte

De locatie

Gemeente Arnhem – Stadhuis
Koningstraat 38, 6811 DG Arnhem

Hoe je er komt
Vanaf station Arnhem is het 15 minuten lopen – Google Maps
Naast het stadhuis bevindt zich een parkeergarage – Google Maps