Logo Klimaatverbond Nederland
seperator
December is de maand om terug te blikken en vooruit te kijken. Het was weer een bewogen jaar waarin de effecten van klimaatverandering steeds meer voelbaar en duidelijker aanwezig zijn, ook in Nederland. Dat betekent voor ons dat, ook met het 30-jarig bestaan dit jaar, ons werk nog niet klaar is. En dus zetten we door.

Onlangs organiseerden we de online Week van Lokaal Klimaatbeleid rondom (klimaat)thema’s waarop wij wegbereidend werk met en voor onze leden verrichten. De zes thema’s die hier aan bod kwamen zijn (klik op het thema om terug te kijken):

Maatschappelijke Energiedienstenorganisaties
Energiebesparing en Warmetruiendag
Hitteadaptatie
Koeltebehoefte
CO₂-beprijzing
Energie en Armoede
header_KVN-WVLK
Over deze en andere vraagstukken voor lokaal klimaatbeleid maakten we ook online magazines. Hierin lichten we ons werk op die onderwerpen vanuit verschillende invalshoeken toe in samenwerking met verschillende experts en partners. Om verder te praten over deze thema’s kun je altijd contact met ons opnemen.
seperator
Verder in deze nieuwsbrief:
  • Meld je aan voor de 17e Warmetruiendag
  • Publicatie: een eerste verkenning naar biodiversiteit in de warmtetransitie
  • Graag jouw hulp: vul de korte enquête in over energie en armoede
  • Een terugblik op de Climate Alliance International Conference
  • Doe de Check!
  • Hoe wordt mijn gemeente hittebestendig? Doe mee aan de pilot!
seperator
17e Warmetruiendag! Doe je (weer) mee?
Warmetruiendag 2023
Jaaa... het Warmetruienseizoen is weer begonnen! Energiebesparing staat vanwege de energie- én klimaatcrisis met stip op 1 en daarom hebben veel mensen deze winter al elke dag Warmetruiendag. Nu is dus hét moment om de impact van deze collectieve actie te ervaren. Samen met al onze Warmetruiendagvrienden bereiken we een gigabesparing van 6,3 miljoen kilo CO₂-uitstoot.
seperator
Een eerste verkenning naar biodiversiteit in de warmtetransitie
screenshot 1
Biodiversiteit is essentieel voor onze economie, gezondheid en levenskwaliteit en daarmee de basis van een duurzame samenleving. Het is breed bekend dat die biodiversiteit enorm onder druk staat. En daarbij gaat het niet alleen om natuurgebieden en het agrarisch gebied. Ook in onze directe woonomgeving is biodiversiteit van belang en staat deze onder druk. In onze wijken, onze tuinen, maar ook in en aan onze woningen.

Klimaatverbond Nederland deed een eerste verkenning naar de invloed van biodiversiteit op de verduurzaming van onze wijken. Doel van deze verkenning was om beter te begrijpen wat voor invloed biodiversiteit heeft op de warmtetransitie.
seperator
Korte enquête over energie en armoede
energie-en-armoede
Energiearmoede is een groeiend probleem. Ondanks huidige maatregelen en tijdelijke ‘prijsplafonds’ gaan veel mensen een zware winter tegemoet. In een zoektocht naar structurele oplossingen voor de toenemende energie en armoede problematiek zijn wij een samenwerking aangegaan met Sterk Uit Armoede, LSA bewoners. Met 'structureel’ bedoelen we oplossingen en manieren die langdurig en niet eenmalig uitkomst bieden. Samen zijn we begonnen aan een verkenning die tracht de behoefte van de doelgroep en bestaande ‘best practices’ voor de lange termijn, te beschrijven en te verbinden. Om het beleid en goede voorbeelden van onze leden in beeld te brengen, kunnen we jouw hulp goed gebruiken door een korte enquête over energie en armoede in te vullen. Je kunt de enquête nog invullen tot en met 16 december.
seperator
Campagne ‘Doe de check!’ van start
Header - Nieuwsbrief
Een aantal organisaties ondersteunen de campagne en zetten zich actief in om het gas- en energieverbruik in woningen en gebouwen te verminderen. Zij vormen samen de Energiebesparingscoalitie. Vanuit deze coalitie worden gezamenlijke acties uitgezet. Klimaatverbond Nederland, VNO-NCW en haar regionale verenigingen, MKB Nederland en Techniek Nederland werken samen in de actie ‘Doe de check!’, die specifiek gericht is op ondernemers. We willen het mkb informeren, inspireren en activeren om zelf stappen te zetten in het verlagen van het energieverbruik. Dat is goed voor de portemonnee, maar natuurlijk ook goed voor de CO₂-reductie.

Doe ook mee!
Om ondernemers in elke gemeente te kunnen bereiken hebben we je hulp nodig. Gemeenten hebben immers hun eigen ondernemerskring, met een eigen relatienetwerk.
seperator
Een terugblik op de Climate Alliance International Conference
Climate Alliance - September 2022
Eindelijk: we mochten weer. Door de coronaperiode was het een tijd lang niet mogelijk, maar eind september hebben we onze internationale partners weer mogen ontmoeten tijdens de Climate Alliance International Conference 2022 (CAIC22) in Luxemburg. Zo'n 400 deelnemers uit meer dan 30 landen deden ter plaatse én online mee aan drie dagen vol interessante discussies vol inspirerende voorbeelden en uitwisselingen met gelijkgestemden. Collega's van Klimaatverbond Nederland reisden per trein af om deel te nemen aan deze internationale conferentie.
seperator
Hoe wordt mijn gemeente hittebestendig? Doe mee aan de pilot!
Het Ministerie van Binnenlandse Zaken organiseert een pilottraject voor gemeentes om hen te helpen hittebestendig te worden. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de Menukaart Hitte die is ontwikkeld in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en RVO, in samenwerking met Klimaatverbond Nederland, TAUW en &Flux. De Menukaart Hitte biedt een praktisch overzicht van hitteadaptatiemaatregelen en processtappen voor de thema’s Gebied, Gebouw en Gezondheid.
cover_menukaart-hitte
Gemeenten die meedoen aan de pilot, krijgen ondersteuning van RVO, Klimaatverbond Nederland, TAUW en &Flux bij het opstellen van een uitvoeringsprogramma voor de integrale aanpak van hitte in hun gemeente. De pilot loopt van december 2022 tot en met mei 2023. Opgeven kan nog! Meer informatie over de pilot en de mogelijkheid om je gemeente aan te melden vind je op onze website.
seperator
klimaatvebond_beweegt_30jaar
Onze leden houden Klimaatverbond Nederland in beweging, ons werk zoals omschreven in deze nieuwsbrief is daar een resultaat van. Ook na 30 jaar is wegbereiden in lokaal klimaatbeleid hard nodig. Door de bijdrage van gemeenten, provincies en waterschappen kan onze vereniging zich hiervoor blijven inzetten. Lid worden van Klimaatverbond Nederland? Informeer hier naar het lidmaatschap.
Copyright © 2022 Klimaatverbond Nederland, All rights reserved.