Dinsdag 12 april is in Hengelo de lancering van Duurzaam (t)huis Twente officieel aangekondigd door de Wierdense wethouder Theo de Putter. Duurzaam (t)huis Twente is een initiatief van de 14 Twentse gemeenten. De stichting wil huiseigenaren helpen bij vragen over hun woning en hen belangeloos duurzaam advies wil geven. In elk van de 14 gemeenten zijn inwoners als wooncoaches opgeleid en actief.

“We kunnen trots van start gaan”. Na die woorden van De Putter klonk er volop applaus van de circa 150 aanwezigen tijdens de uitreiking van de certificaten aan de wooncoaches en partnerbedrijven. Binnen Duurzaam (t)huis Twente werken ruim 40 wooncoaches samen met de lokale overheden, de lokale energie-coöperaties en meer dan 45 partnerbedrijven. De Putter: “We gaan uit van de vragen en behoefte van de woningeigenaar. Dat maakt deze stichting uniek.

Het plan voor deze opzet ontstond vorig jaar. Theo de Putter: “De meest briljante pass in het voetbal ziet er simpel uit. Met dit plan is dat ook zo. Een eenvoudig plan. Maar doe het maar eens. Hoe zet je de woningeigenaar daadwerkelijk centraal? De uitwerking ervan zien we vandaag”. In alle gemeenten staan wooncoaches paraat. Dit zijn veelal ervaringsdeskundigen met kennis op het gebied van wonen, techniek en duurzaamheid. De afgelopen maanden zijn ze opgeleid en inmiddels klaar om op pad te gaan. Concreet betekent dit dat ze, op verzoek van huiseigenaren, op bezoek komen om te luisteren naar woningvragen en meedenken in oplossingen.De stichting werkt samen met diverse partners waaronder een aantal uitvoerende bedrijven. Deze bedrijven hebben samen afspraken gemaakt over de duurzame kwaliteit die ze gaan leveren en de manier waarop ze samenwerken om beter aan de wensen en behoeften van de woningeigenaren tegemoet te komen. Huiseigenaren kunnen, na een gesprek met een een wooncoach, bij de aangesloten bedrijven offertes opvragen. Dit kan voordelen opleveren. De huiseigenaar blijft echter altijd vrij in zijn keuze. Dennis ter Beke, eigenaar van een van de participerende bedrijven: “We willen huiseigenaren iets extra’s bieden, op een onafhankelijke manier. Woningeigenaren hebben veel vragen en er zijn ook veel partijen. Ze zien door de bomen het bos niet meer. Een wooncoach kan hen helpen bij het vinden van de juiste weg.”

Woonvragen die huiseigenaren kunnen voorleggen aan de wooncoaches gaan bijvoorbeeld over wooncomfort, energie, verbouwen en onderhoud of langer thuis wonen. Huiseigenaren kunnen voor meer informatie terecht op de website www.duurzaamthuistwente.nl. Via het centrale telefoonnummer 088 1850130 kan een afspraak met een wooncoach worden gemaakt voor een gratis en deskundig advies.