Op 10 oktober 2012, de Dag van de Duurzaamheid, lanceert wethouder Laurens Verspuij de Zonatlas Tiel. De zonatlas laat in één oogopslag zien welke daken in de gemeente geschikt zijn voor het plaatsen van zonnepanelen en het opwekken van zonne-energie.

Huiseigenaren kunnen door middel van een eenvoudige rekenmodule snel uitrekenen wat de investering hen oplevert. De interactieve zonatlas is vanaf 11 oktober 2012 te vinden op www.zonatlas.nl/tiel. De zonatlas houdt rekening met de hoogte van gebouwen, bomen, oppervlakte van het dak, hellingshoeken en de hoeveelheid zon. Via de site kan een gebouweigenaar heel eenvoudig verschillende berekeningen uitvoeren over bijvoorbeeld de terugverdientijd van de investering. De rekenhulp geeft automatisch aan voor welk deel van het dak zonnepanelen het meest geschikt zijn.

Tiel is na Arnhem de tweede gemeente in Nederland die in samenwerking met het Klimaatverbond de interactieve zonatlas heeft laten maken. De site is bedoeld als stimulans voor inwoners om zelf zonnestroom op te gaan wekken. Omdat de prijs van zonnepanelen is gezakt en de prijs voor elektriciteit is gestegen, is de aanschaf van zonnepanelen voor particulieren financieel interessant geworden. Dit jaar is er landelijke subsidie beschikbaar voor kleinverbruikers die zonnepanelen kopen.

Een groter aandeel zonne-energie draagt bij aan de doelstelling van de gemeente Tiel om in 2020 tien procent duurzame energie op te wekken. Wilt u de lancering bijwonen in Tiel (van 15-16 uur)? Neem dan contact op met Anne-Marie Pronk (Klimaatverbond, 06-40101664).