Vanaf half april heeft de Stadsregio Arnhem Nijmegen de aanschaf van 650 e-bikes gesubsidieerd. Daarmee is de 'Stimuleringsregeling elektrische fiets', waarmee werknemers met 30% korting een elektrische fiets konden aanschaffen, een groot succes gebleken. Medio augustus was de subsidiepot leeg. Onlangs werd vastgesteld wat het effect van de regeling is.

De stimuleringsregeling elektrische fiets is onderdeel van De Groene Kracht, de samenwerkingsagenda voor energie en klimaat in de regio Arnhem Nijmegen en het Offensief Bereikbaarheid, voor een betere bereikbaarheid van de regio. Werknemers ontvingen 30% korting op de aanschaf van een zogeheten e-bike, tot een maximum van 600 euro. Door de aanschaf van een e-bike te stimuleren dragen de samenwerkende gemeenten in de regio Arnhem Nijmegen bij aan een betere luchtkwaliteit en doorstroming van het verkeer in de regio. De stimuleringsregeling was gericht op werknemers van bedrijven aangesloten bij het Offensief Bereikbaarheid, Door de regeling werden nog eens 10 bedrijven verleid om zich aan te sluiten bij Offensief Bereikbaarheid, waar inmiddels 120 bedrijven bij zijn aangesloten.

62% minder autokilometers
Uit onlangs gehouden evaluatieonderzoek blijkt dat meer dan de helft van de deelnemende werknemers geen E-bike zou hebben gekocht zonder de stimuleringsregeling. Vóór de aanschaf van de E-bike ging 62% van de werknemers met de auto naar het werk (eventueel in combinatie met de fiets en het openbaar vervoer). Ná de aanschaf van de E-bike is dat nog maar 6%. 84% van de deelnemende werknemers gaat nu meestal met de E-bike naar het werk. Verder komt uit het evaluatieonderzoek dat de deelnemers na aanschaf van de E-bike 62% minder autokilometers rijden. In totaal scheelt dat ruim 1.8 miljoen autokilometers per jaar. De Stadsregio Arnhem Nijmegen die de actie  organiseert, is verheugd over het resultaat. De stimuleringsregeling elektrische fiets is een mooie aanvulling op het onlangs afgesloten beloningsproject SLIM Prijzen regioring. Dat project droeg bij een vermindering van maar liefst 12 miljoen autokilometers per jaar.

Over Offensief Bereikbaarheid
Het Offensief Bereikbaarheid werkt samen met toonaangevende private en publieke partijen aan een bereikbare Stadsregio Arnhem Nijmegen. Het Offensief Bereikbaarheid is een samenwerking van MKB-Midden, VNO-NCW Midden, Kamer van Koophandel Centraal Gelderland en de Stadsregio Arnhem Nijmegen. Lees verder