Gemeente Schiedam heeft met drie teams een besparing van maar liefst 31% gas en 34% elektriciteit gerealiseerd in de Klimaatverbond Energy Battle en is daarmee de winnende gemeente. Johan Grijzen, wethouder Schiedam: "Als wethouder heb ik deel genomen aan de bestuurlijke voorronde van de Energy Battle. Ik kan me nog goed herinneren dat het aardig wat moeite kostte om in de middenmoot te eindigen. Nu hebben drie Schiedamse teams onze stad naar de eerste plaats opgestuwd.

"Dat moet behoorlijk wat inspanning hebben gekost", vervolgt Grijzen. "En het is kenmerkend voor onze stad: oppakken en doorzetten voor energiebesparing en een beter milieu. Hulde." Gemeente Wijchen heeft 24% elektra en 21% gas bespaard en eindigt op de tweede plaats. Gemeente De Friese Meren realiseerde een besparing van  18% elektra en 16% gas en neemt daarmee de derde plaats in.

Bewoners en ambtenaren van de gemeenten Lingewaard, Schiedam, Den Bosch, Zaanstad, De Friese Meren, Bladel, Bloemendaal, Heemstede, Pijnacker-Nootdorp, en Wijchen hebben de afgelopen maanden keihard energie bespaard in deze landelijke energiebesparingswedstrijd.  De deelnemers bespaarden thuis in vier maanden tijd gemiddeld 19% elektriciteit en 15% gas, dat staat gelijk aan het energieverbruik van ongeveer 40 gemiddelde huishoudens. De gemiddelde besparing per jaar per deelnemer is omgerekend bijna €400 op jaarbasis. Met behulp van een energiemeter, de Wattcher, kregen de deelnemers inzicht in hun verbruik. De deelnemers werden ondersteund via de wedstrijdwebsite. Na vier weken werden de elektriciteitsmeters doorgegeven aan het volgende team. Zo werden er drie rondes gespeeld.

De Klimaatverbond Energy Battle eindigt officieel op de Greenchoice Warme Truiendag, de nationale energiebesparingsdag van Nederland. Dit is een initiatief van het Klimaatverbond om aandacht te vragen voor het belang van energiebesparing. Steeds meer mensen realiseren zich dat energiebesparing iets is waar ze zelf direct en gemakkelijk invloed op uit kunnen oefenen en dat het direct financieel voordeel oplevert. Tussen 2000 en 2010 bedroeg de gemiddelde energiebesparing  in Nederland 1,1% per jaar en onlangs is in het Energieakkoord afgesproken dat dit moet stijgen tot gemiddeld 1,5% per jaar.

De Klimaatverbond Energy Battle is een energiebesparingswedstrijd waarin we deelnemers laten ervaren dat een gemiddelde besparing van 5 tot 10% realistisch en eenvoudig haalbaar is. Aan deze editie hebben 30 teams van 10 gemeenten deelgenomen. 219 deelnemende huishoudens hebben het hele traject van vier weken doorlopen. 100 huishoudens daarvan bespaarden 20% of meer elektriciteit.  Veel deelnemers hebben hun deelname ervaren als een zeer boeiende ervaring waardoor ze veel beter opletten op hoe ze thuis omgaan met apparaten die energie verbruiken.

Het stroomverbruik van huishoudens in Nederland stijgt nog steeds, ondanks zuiniger apparaten. Er komen steeds meer en grotere elektrische apparaten op de markt die de stijging van het verbruik veroorzaken (CBS, ECN, Energietrends 2012). Veel deelnemers aan de Klimaatverbond Energy Battle komen er tijdens de wedstrijd achter wat het effect is van hun eigen gedrag op de energierekening. Huib, deelnemer uit Schiedam: “Van de week was er ineens een verbruik van 800 W gedurende meer dan een uur terwijl geen machine aanstond; bleek mijn zoon op zolder met  zijn Playstation en een beamer aan het gamen, ook een verrassing hoeveel dat verbruikt. Met de beamer heb je een beeld van 2 bij 2 meter , maar het kost dus ook aardig wat meer dan gamen op je tv of computer scherm.”

Voor meer info:
• Bekijk de projectpagina van de Klimaatverbond Energy Battle
• Bezoek de Greenchoice Warme Truiendag website met alle deelnemers, acties en fotokaarten: www.warmetruiendag.nl
• Volg ons op Twitter: www.twitter.com/@nienketrap en @energybattle