De vijf partijen van het Lente-Akkoord hebben besloten voor een subsidie van ongeveer 12 procent voor zonnepanelen. De subsidie, die nog in de wet vastgelegd moet worden, moet per 1 juli ingaan. Dit meldt de Volkskrant.

Paneel of systeem?

Het is nog onduidelijk of de subsidie voor een geheel systeem geldt (inclusief omvormer, bevestigingsmaterialen, installatie). In eerste instantie is er uitgegaan van een BTW-verlaging van 19 procent naar 6 procent. Volgens de Volkskrant is de route hiervan te tijdrovend vanwege Europese regels.

Voordeel

BTW-verlaging of niet, de nieuwe subsidie-maatregel zal hoogstwaarschijnlijk de vraag naar zonnestroomsystemen opstuwen. De consument kan rekenen op een behoorlijk voordeel. Bij een totaalbedrag van grofweg tussen de drie – en vierduizend euro (bij een set van zes zonnepanelen inclusief omvormer, exclusief installatie) leidt de maatregelen tot een subsidie van tussen de 360 euro en 480 euro. Omgerekend krijgt de consument hiermee de zesde zonnepaneel bijna gratis.

Vanaf 1 juni, over twee weken, worden alle details van het Lente-Akkoord bekend. Het Lente-Akkoord wordt doorgerekend door het Centraal Plan Bureau (CPB). Vervolgens wordt de maatregelen ook officieel in de wet vastgelegd. De lage BTW wordt al toegepast in België en het Verenigd Koninkrijk.

(Bron: Energie business, New Energy TV)