Op vrijdag 17 juni organiseerde Klimaatverbond Nederland een webinar over de noodzaak van maatschappelijk samenspel voor de wijktransitie. Om ervoor te zorgen dat de energietransitie alle Nederlanders bereikt is verbinding nodig tussen de doelen van de overheid, duurzame oplossingen van marktpartijen en de behoeften van bewoners. Met name op het gebied van de transitie naar klimaatneutrale wijken zijn hier de gemeenten aan zet. Ze hebben als het goed is allemaal een transitievisie warmte opgesteld en staan nu aan de lat voor de vertaling van de visies naar wijkuitvoeringsplannen. We gaan in gesprek over verschillende mogelijkheden om dit maatschappelijk samenspel te organiseren: het nutsbedrijf 2.0.

We staan voor de enorme omschakeling naar een duurzame energievoorziening. Maar hoe krijgen we duurzame energieoplossingen dichtbij huis én voor iedereen betaalbaar en beschikbaar? Daarvoor is gericht samenspel van de overheid, de markt en georganiseerde bewoners noodzakelijk, op lokale én regionaal niveau. Tijd voor een gesprek over wat een maatschappelijke dienstenorganisatie (M-EDO) kan betekenen voor de collectieve verduurzaming van woningen. We gingen in gesprek met Ciska Hoogeveen van HVC (duurzaam energie- en afvalbedrijf van 48 gemeenten en 8 waterschappen) en Stefan van Tongeren van Energie Samen Rivierenland. Zij staan als pioniers aan aan het begin van een interessant proces. In dit webinar delen zij hun inzichten.

Online Magazine - Klimaatverbond Nederland - Hoe organiseren we maatschappelijk samenspel voor de wijktransitie?Online magazine

Meer weten over dit thema? In ons online magazine gaan we aan de hand van een column, essay en meer dieper in op die vraag. De artikelen in het online magazine vindt u via deze link of klik rechts op de afbeelding.

Digitale bijeenkomst

  • Opening en woord van welkom door Petra Lettink, directeur van Klimaatverbond Nederland.
  • Ciska Hoogeveen vertelt over de achtergrond van HVC, hoe HVC als publieke organisatie te werk gaat in de wijken en wat er komt kijken bij de samenwerking met marktpartijen.
  • Stefan van Tongeren neemt ons mee in hoe Energie Samen Rivierenland werkt vanuit haar coöperatieve inborst, hoe zij de klantreis organiseren en wat er komt kijken bij de samenwerking met gemeenten.
  • In twee groepen doorpraten over het verhaal van de twee sprekers met een korte terugkoppeling van deze gesprekken.
  • Klimaatverbond Nederland schetst de belangrijkste elementen en uitgangspunten van een maatschappelijke energiedienstenorganisatie.

Kijk de bijeenkomst hier terug