Lokale zelflevering
Lokale zelflevering is een essentieel onderdeel van de energietransitie en decentrale overheden spelen hier een belangrijke rol in. Bekijk op deze pagina al het (voorbereidende) werk rondom Lokale Zelflevering, door Klimaatverbond en haar samenwerkingspartners.
Maak je keuze of scroll naar beneden
De basisprincipes van Lokale Zelflevering
Bij Zelflevering koop je lokaal energie in
Lokale zelflevering is energie zo lokaal mogelijk inkopen waarbij een decentrale overheid ofwel zelf eigenaar is van de productie of direct inkoopt bij een (duurzame) producent binnen de eigen regio. Denk aan een windmolenpark of een zonnepark. Overheden stappen dus af van de traditionele energiecontracten en werken hiervoor samen met lokale of regionale energiecoöperaties.
Gelijktijdigheid is belangrijk
Bij Lokale Zelflevering is de gelijktijdigheid van vraag en aanbod belangrijk. Als er weinig zon of wind is en daardoor weinig elektriciteitsaanbod, kan de gemeente beslissen om bepaalde installaties voor bijvoorbeeld de riolering tijdelijk af te schakelen. Wanneer het aanbod toeneemt, kan de installatie weer volledig draaien. Zo wordt energie ingekocht op momenten dat de prijs relatief laag staat en gaat het overbelasting van het elektriciteitsnet tegen (netcongestie).
7 voordelen van Lokale Zelflevering
- Met Lokale Zelflevering blijft het geld dat de gemeente investeert in de eigen regio.
- Bovendien draagt de inkoopmethode bij aan de verduurzaming van de energievoorziening doordat lokaal wind- en zonneprojecten worden gefinancierd.
- Zelflevering is daarom ook direct een stimulans voor de energietransitie.
- Je hebt 100% inzicht in waar je groene stroom vandaan komt.
- Door te sturen op gelijktijdigheid, dus vooral elektriciteit afnemen als er veel aanbod is, kunnen de energiekosten verlaagd worden.
- Dit is ook een middel om netcongestie tegen te gaan. Oftewel, het landelijke probleem waarbij het elektriciteitsnet overbelast is en nieuwe elektriciteitsaansluitingen of verzwaring ervan niet mogelijk is.
- Omdat het energiecontract niet uitbesteed wordt, investeren gemeenten in kennis van de energiemarkt en het eigen energiegebruik.
Community of Practice Lokale Zelflevering, sluit je aan!
Klimaatverbond zette een Community of Practice (CoP) op, gericht op Lokale Zelflevering. In deze kennisgroep wisselen decentrale overheden kennis, ervaringen en ideeën uit om elkaar te ondersteunen bij de inkoop en het oplossen van mogelijke belemmeringen binnen deze vorm van energie-inkoop.
- Tweewekelijkse online bijeenkomsten
- Uiteenlopende deelnemers van diverse decentrale overheden
- Vier keer per jaar een webinar met externe (ervarings)deskundigen
Aansluiten bij het netwerk? Meld je aan via het formulier.
- Updates over Lokale Zelflevering
WEBINAR
Webinar (24 sept) - Lokale Zelflevering: hoe richt je de aanbesteding in?
In dit webinar geven we enkele succesvolle voorbeelden van lokale zelflevering. We besteden met name aandacht aan vragen rondom de aanbesteding. Hoe richt je zo’n aanbesteding in?
OPINIESTUK IN TROUW
Een flexibel lokaal energiesysteem is goud waard
De energie in eigen hand houden, zowel het opwekken als het verbruik, dat is voor gemeenten veel verstandiger dan een zwaarder stroomnet aanleggen, bepleiten Petra Lettink en Hansjurgen Heinen.
ACHTERGRONDINFORMATIE
'Hoe moeten we omgaan met extreme hitte in Nederland? 'We hebben een hitteregisseur nodig'
Madeleen Helmer en Lisette Klok praten ons bij over hoe we in Nederland omgaan met hitte en wat we kunnen doen om ons beter voor te bereiden. Lees het interview.
“Lokale zelflevering gaat niet vanzelf”
Dieuwertje Walch van Klimaatverbond organiseert en begeleidt de Community of Practice Lokale zelflevering.
Dieuwertje: “Lokale Zelflevering vraagt om een andere manier van energie-inkoop dan we gewend zijn, dat gaat niet vanzelf. Gemeenten en provincies hebben ondersteuning nodig om dit op te zetten. De Community of Practice is daarom opgezet met het doel om gemeenten te ondersteunen in hun energie-inkoop en de transitie naar lokale zelflevering te begeleiden. Het is bovendien zonde wanneer iedereen op eigen houtje hetzelfde bedenkt. Met de CoP wordt alle kennis en ervaring gebundeld en verder gebracht.”