In heel Nederland trekken naar verwachting 200.000 mensen warme truien en vesten aan en draaien de kachel een paar graden lager: thuis, op school en op het werk. De warme trui is het optimistische symbool voor alles wat mensen zélf kunnen doen om verdere klimaatverandering tegen te gaan. Warmetruiendag is de meest succesvolle energiebesparingsactie van het land - en een erg makkelijke, die iedereen zó uit de kast trekt.

Voor elke graad dat de verwarming omlaag gaat, bespaar je 6 procent energie en 6 procent uitstoot. Als heel Nederland alleen op Warmetruiendag één graadje minder warm stookt, bespaart dat al 3,3 miljoen kubieke meter gas en 6,3 miljoen kilo CO2. In een heel stookseizoen is dat het jaarverbruik van 440.000 huishoudens aan gas en 1 megaton van het broeikasgas CO2.

Door heel Nederland
Veel mensen voelen zich betrokken bij het klimaat. De afgelopen jaren doen dan ook steeds meer overheden, scholen, universiteiten, mensen thuis, en ook bedrijven mee. De Stayokay Hostels doen mee, net als Tele2 Telecom, Royal Flora Holland, RIVM, Provincie Noord- en Zuid-Holland, het Nederlandse Rode Kruis, ASR, MVO Nederland, Nemo Science museum, Stadsverwarming Purmerend, RVO, PostNL en Landal. Scholen door het hele land en de Hogescholen en Universiteiten van Amsterdam, Delft, Eindhoven, Leiden, Maastricht, Rotterdam, Utrecht en Wageningen doen mee. Gemeenten doen zelf ook mee: in gebouwen van onder meer Utrecht, Veenendaal, Beveland, Arnhem, Voorst, Nijmegen, Loppersum, Weesp, Gouda, Gorinchem, Wijk bij Duurstede en Baarn gaat de verwarming een standje lager en de extra dikke trui mee.

Eigen acties kun je delen met #warmetruiendag op twitter, facebook en instagram. Deelnemers kunnen hun actie aanmelden op de actiewebsite: https://www.warmetruiendag.nl/bekijk-en-deel/acties. Een overzicht van de leukste acties per provincie staat in de bijlage.

Klimaatverbond Nederland en Greenchoice
Warmetruiendag is een initiatief van Klimaatverbond Nederland, het samenwerkingsverband van gemeenten, provincies en waterschappen voor een goed klimaatbeleid. Sinds 2013 organiseren Klimaatverbond Nederland en groene energieleverancier Greenchoice samen Warmetruiendag. Samen willen zij een schonere wereld creëren en zuinig en slim met energie omgaan.

In elke provincie vieren scholen, gemeentes en bedrijven Warmetruiendag met klimaatacties

Voor meer acties in uw regio neemt u contact op met Klimaatverbond Nederland:
Nathalie van Loon


NOORD-HOLLAND
Wie: Cygnus Gymnasium
Wat: Truienverkiezingen en meer activiteiten gedurende de dag
Bijz.: Meer onderwijsinstellingen in Amsterdam: VU, UvA, Hogeschool voor de Kunsten.

Wie: Wastenet
Wat: Afvalverwerker zet verwarming laag en deuren open voor publiek tussen 12-13 uur

ZUID-HOLLAND
Wie: Basisschool de Zonnestraal in Den Haag
Wat: Duurzame themadag Experio met wethouder Saskia Bruines, presentatrice Dolores Leeuwin en Robot Eddy. Opening van een technieklokaal, escape room, en meer.
 

UTRECHT
Wie: Gemeente Veenendaal geeft een breicafé
Wat: breicafé, duurzaamheidscaravan, sloffen en truien op de basisschool.

ZEELAND
Wie: Gemeentes Reimerswaal, Noord-Beveland, Goes, Borsele, Kapelle
Wat: Klimaatquiz mmv de wethouders en diverse duurzame prijzen

NOORD-BRABANT
Wie: VMBO en MBO Helicon in Eindhoven
Wat: Zetten de verwarming 3 graden lager in de schoolgebouwen, delen soep uit en docenten besteden een hele week aandacht aan klimaat in de lessen. De leerling met de opmerkelijkste trui krijgt een award.

LIMBURG
Wie: Universiteit van Maastricht
Wat: veel gebouwen draaien de verwarming collectief omlaag

GELDERLAND
Wie: Annemieke Derksen uit Westervoort
Wat: Annemieke viert op 2 februari haar verjaardag, zonder verwarming.

OVERIJSSEL
Wie: Gemeente Hof van Twente
Wat: 22 basisscholen doen mee aan Hofpower en 500 leerlingen ontwierpen hun favoriete warme trui. Kleuters op de Prins Constantijnschool houden een warme-truienmodeshow.

DRENTHE
Wie: Royal Flora Holland in Eelde (bloemenveiling)
Wat: De lokaties in Aalsmeer, Eelde, Naaldwijk en Rijnsburg zetten de verwarming 2 graden lager en bieden soep tegen gereduceerd tarief.

Wie: Energiestopper.nl – stichting DOEN
Wat: Vijf finalisten aan Energiestopper, oa. Ipsum en Soundenergy in Enschede doen mee
Bijz. Wedstrijd met vijf energiebesparende finalisten, twee in Enschede:
App voor de slimmere meter https://www.ipsumenergy.com/
Een koude- en warmtepomp op geluid: http://soundenergy.nl/

GRONINGEN
Wie: Wethouder Loppersum roept inwoners op om de verwarming lager te zetten
Wat: Energie besparen

FRIESLAND
Wie: Energieloket Tytsjerksteradiel
Wat: Burgemeester veilt om 17 uur de 2 onder 1 kap trui gemaakt van 33 bollen wol met een omtrek van 3 meter en gemaakt met 150.000 breisteken.