De komende drie maanden gaan in 15 gemeenten 450 huishoudens aan de slag om zoveel mogelijk energie te besparen. Met de Energy Battle wil het Klimaatverbond samen met de deelnemende gemeenten laten zien dat een gemiddelde elektriciteitsbesparing van 10 tot 20% goed haalbaar is.

Een gemiddeld Nederlands huishouden verspilt 14% elektriciteit. Daarnaast krijgen we met z'n allen steeds meer apparaten en gadgets in huis die allemaal elektriciteit verbruiken. Gemiddeld hebben we er zo'n 68 in huis! Door bewuster met energie om te gaan, verlagen we het energieverbruik.  Dat is goed voor het klimaat en de portemonnee. Als een gemiddeld gezin 15% bespaart scheelt dat zo'n 120 euro per jaar!

Het afgelopen stookseizoen heeft het Klimaatverbond voor het eerst een energiebesparingswedstrijd tussen gemeenten georganiseerd. Met behulp van een energiemeter zijn 140 deelnemers ruim een maand aan de slag gegaan om thuis zoveel mogelijk energie te besparen. En met succes! 140 huishoudens bespaarde gezamenlijk zo'n 17% energie. Dat stond gelijk aan het stroomverbruik van 38 gemiddelde huishoudens. Per deelnemer was de gemiddelde besparing 795 kWh en € 175 per jaar.

Nederlandse gemeenten willen hun eigen energieverbruik verlagen en hun  inwoners, werknemers en bedrijven helpen om hun energieverbruik te verlagen. Daarom starten op 10 oktober 15 gemeenten met de Klimaatverbond Energy Battle. Het gaat om de volgende gemeenten: Berkelland, Noordoostpolder,Den Bosch, Barendrecht, Doetichem, Hardenberg, Heemstede, Bloemendaal, Woerden, Hengelo, Zaanstad, Veldhoven,Venray, Súdwest Fryslân en Bergen op Zoom. Elke gemeente levert drie teams met 10 deelnemers. In totaal doen er dus 450 huishoudens mee. Omdat de besparing bij de deelnemers thuis plaatsvindt, wordt het hele gezin betrokken bij de wedstrijd.  De teams bestaan voor ongeveer de helft uit ambtenaren, raadsleden en vaak de wethouder zelf. Daarnaast stellen de deelnemende gemeentes teams samen die bestaan uit bewoners (die bijvoorbeeld betrokken zijn bij duurzaamheidsinitiatieven binnen de gemeente), huurders, huiseigenaren (vaak via een coöperatie of Vereniging van Eigenaren) en scholieren.

De Klimaatverbond Energy Battle start vandaag, op 10 oktober, de Dag van de Duurzaamheid en de  "Wat doe jij uit?" campagne van 10:10. De deelnemende gemeenten gaan op deze dag van start met energie besparen met behulp van een Wattcher, een energiemeter die ze aansluiten op hun elektriciteitsmeter. Via een online platform worden de deelnemer ondersteund om zo veel mogelijk energie te besparen. Ook de resultaten worden via het platform zichtbaar gemaakt. De eerste ronde duurt vier weken. Daarna vinden er nog twee rondes plaats. Begin februari 2013 wordt duidelijk welk team van welke gemeente de grootste besparing heeft gerealiseerd. Dit team wint de Klimaatverbond Energy Battle en wordt gehuldigd tijdens de prijsuitreiking, op de Greenchoice Warme Truiendag, op 8 februari 2013.

De drie gemeenten met de grootste behaalde besparing ontvangen van energiespecialist Van Beek een Energy performance display, een jaar lang gratis en vrijblijvend monitoring van hun energieverbruik of een energiedoorlichting. De deelnemers van het winnende team ontvangen allemaal een prijs van groene energieleverancier Greenchoice, tijdens de prijsuitreiking op de Greenchoice Warme Truiendag op 8 februari 2013.