Merels fluiten de stad wakker. De veldleeuwerik kondigt uit volle borst de lente aan. Zoemende bijen vliegen af en aan om stuifmeel van de bloeiende lindes te verzamelen. Een ooievaar klappert en een specht hamert. Dagpauwogen vliegen door het park. Ook in steden zijn dieren te vinden. Wanneer gemeenten hun eigen ´panda´ kiezen en omarmen, groeit het besef dat natuur en milieu iets waardevols zijn en dat alles met elkaar samenhangt.

Dit idee van de Natuurdoeners won in april 2013 de wedstrijd: “Gezocht, Nederlandse natuurverdubbelaar”. Een wedstrijd uitgeschreven door het Wereld Natuurfonds, Trouw en Staatsbosbeheer, bedoeld om de natuurbescherming in Nederland een positieve wending te geven. De gekozen ´panda´ is een inheems dier waarvoor echt iets gedaan kan worden.

Scholen, bedrijven, supermarkten, verzorgingshuizen en jijzelf, iedereen draagt een steentje bij aan het verbeteren van het leefgebied van het actiedier. Initiatiefnemer Iris de Boer: “Het leuke is dat daardoor niet alleen bescherming van de natuur een plek krijgt in ons dagelijkse leven, maar we zorgen ook voor vergroening van onze eigen leefomgeving: op naar een echt duurzame samen-ook met dieren-leving!”

Dat vindt ook Thomas Walder, Statenlid D66 voor de provincie Overijssel. Hij was bij de uitreiking aanwezig. “Natuurbeleid is vaak zo abstract. Een actiedier maakt natuur tastbaar en concreet. En het biedt handelingsperspectief. Door te focussen op een actiedier, werk je automatisch aan de kwaliteit van de leefomgeving van veel meer plant- en diersoorten.”

Met dit eenvoudige concept lokken de Natuurdoeners samen met gemeenten alle burgers uit te transformeren tot doeners voor de natuur. Na een effectieve publiciteitscampagne afgelopen jaar loopt inmiddels een aantal gemeenten warm voor de actiedieren. Iris de Boer van Natuurdoeners: “We zijn bezig het actiedierenplan in een aantal gemeenten concreet vorm te geven. Wil je meer weten en zie jij misschien kansen ook met je gemeente mee te doen? Neem dan snel een kijkje op www.natuurdoeners.nl en stuur een mail naar info@natuurdoeners.nl. En…. vergeet ons niet te volgen op Twitter en Facebook!”