Gemeenten, inwoners en bedrijven maken samen werk van energiebesparing. Op de Dag Van de Aarde en de dag dat de eerste landen in New York het klimaatverdrag van Parijs ondertekenen lanceren de Food Valley-gemeenten de campagne "Food Valley woont duurzaam". Met deze gezamenlijke campagne willen de zeven gemeenten uit de regio Food valley hun inwoners helpen bij vragen over het energiezuinig maken van hun woning en het thuis opwekken van duurzame energie.

Huiseigenaren kunnen vanaf 22 april terecht bij een Energieloket (bemand door de energiecooperatie Vallei Energie) en binnenkort op 7 lokale websites. Zo zal het Energieloket over korte tijd bijvoorbeeld online te vinden zijn op het nu nog in aanbouw zijnde www.veenendaalwoontduurzaam.nl.

Inwoners inspireren elkaar om energie te besparen

Morgen bezoeken wethouders inwoners die duurzame maatregelen namen. Zoals wethouder Tonnis van Dijk van Scherpenzeel, hij bezoekt morgen inwoners Louis en Maasje van Riel. Zij hebben al veel aanpassingen aan hun huis gedaan om deze energiezuinig te maken. Uit handen van de wethouder ontvangen zij symbolisch een spaarpot in de vorm van een huis. Het is de bedoeling dat inwoners met deze campagne elkaar inspireren en laten zien wat zij hebben gedaan om ‘duurzaam te wonen’ en bij te dragen aan een schone toekomst.

Aantrekkelijk aanbod huiseigenaren

De gemeenten hebben bouwpartijen in de regio uitgedaagd om met aantrekkelijk aanbod voor huiseigenaren te komen. Het aanbod is door een onafhankelijke energie-adviseur getoetst. Huiseigenaren kunnen bij deze bouwpartijen offertes opvragen. Dit kan voordelen opleveren. De huiseigenaar blijft echter altijd vrij in zijn keuze.