Woensdag 12 juni 2013 was een mooie dag voor duurzaam Zutphen, Warnsveld en regio. Een kantelpunt op de weg naar een duurzame samenleving. Het College van B&W schenkt het vertrouwen in de Coöperatie Atelier3D - Duurzaam Denken en Doen om vanaf 2014 het duurzaamheidscentrum De Kaardebol aan de Harenbergweg te exploiteren.

De afgelopen tien maanden hebben de vier initiatiefnemers de coöperatie Atelier3D opgebouwd en een gedegen ondernemingsplan uitgewerkt. Vele bevlogen en maatschappelijk betrokken ondernemers en ondernemende partijen hebben vanuit actief burgerschap de verantwoordelijkheid genomen om De Kaardebol te behouden en breder te benutten voor een duurzaam Zutphen en regio.

Coöperatie Atelier3D - Duurzaam Denken en Doen is een samenwerkingsverband van ondernemers, maatschappelijke organisaties en kennis-/onderwijsinstellingen met inmiddels 46 leden. De meeste van hen zijn gevestigd in Zutphen of de nabije omgeving. Ze werken samen omdat één ding hen bindt: een duurzame en harmonieuze samenleving waar iedereen mee kan doen. In de visie van Atelier3D is duurzaamheid een zaak die iedereen aangaat. Burgers, bedrijven en organisaties zijn zélf verantwoordelijk voor een duurzame samenleving. Duurzaamheid is een maatschappelijke opdracht. Heel concreet ligt die opdracht bij mensen; bij u en ons.

Atelier3D maakt van De Kaardebol een veelzijdig en actief duurzaamheidscentrum. Gevarieerd in activiteiten, mensen en ondernemingen. Een sneak preview: restaurant en kookstudio Eetlust, met het zonnigste terras van Zutphen; werkatelier met flexplekken voor duurzame ondernemers; vergader- en presentatiefaciliteiten; jeugdtuinen, een landwinkel met verse groente, kruiden en tuinplanten; prachtige thematuinen; innovatieve energietoepassingen; tal van activiteiten vanuit tientallen organisaties die meedoen om iedereen natuur en duurzaamheid zelf te laten beleven. De Kaardebol blijft de plek waar vrijwilligers en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt meedoen in de werkzaamheden. Meer informatie, waaronder het ondernemingsplan, is te vinden op www.atelier3d.nl.

Deze tijd vraagt van burgers om zelf verantwoordelijkheid te dragen voor wat belangrijk is. Door de inschrijving voor De Kaardebol heeft het gemeentebestuur dit proces een belangrijke impuls gegeven. Vanuit actief burgerschap is Atelier3D ontstaan en het werpt zich nu op om een centrale rol te gaan spelen in het werken aan duurzaamheid. Een kantelpunt van waaruit een nieuwe binding tussen burgers en overheid ontstaat. Aan iedereen in Zutphen en Warnsveld is nu de uitdaging om mee te doen.