BRUSSEL (AFN) - Staatssecretaris Joop Atsma (Infrastructuur en Milieu) voelt niet voor het tussentijds optrekken van Europese klimaatdoelstellingen. ,,Je moet niet tijdens het spel de regels veranderen'', aldus de bewindsman dinsdag 8 maart tijdens een vergadering in de Tweede Kamer over milieubeleid.

Atsma reageerde ermee op de presentatie van de zogenoemde Roadmap voor een koolstofarme economie in 2050, die eerder op de dag was gepresenteerd. Hierin pleit eurocommissaris Conny Hedegaard (Klimaat) ervoor dat de Europese Unie zich ten doel stelt om de uitstoot van koolstofdioxide in 2020 met 25 procent te hebben teruggebracht in vergelijking met 1990. Tot nu toe bedraagt de doelstelling 20 procent. Maar Atsma kijkt liever naar het doel op de lange termijn: een reductie van 80 tot 95 procent in 2050. ,,Ik heb al richting Hedegaard gezegd dat Nederland met zijn eigen invulling wil komen voor dat traject'', aldus de staatssecretaris. Tussentijds discussiëren over bijstellingen vindt hij ,,niet verstandig''.

Voorstel

PvdA-Tweede Kamerlid Diederik Samsom hekelde het feit dat hij het Europese voorstel ,,namens Nederland naar de prullenbak wil verwijzen''. Volgens hem zullen landen als Engeland, Spanje en Denemarken het voorstel omarmen. Volgens de PvdA in het Europees Parlement is de Europese Commissie gezwicht voor de druk vanuit de lidstaten omdat zij niet komt met een verplichting om 20 procent energie te besparen tegen 2020. ,,Bijzonder jammer, want juist energie-efficiëntie is een makkelijk te realiseren doelstelling en zal bepalend zijn voor het halen van de 80 procent minder CO2-uitstoot in 2050", aldus PvdA-Europarlementariër Judith Merkies.

Drie doelstellingen

Eerder was afgesproken dat de EU tegen 2020 drie doelstellingen zou halen: behalve de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen, moet 20 procent van de energie op duurzame wijze worden opgewekt. Ook had de energie-efficiëntie 20 procent hoger moeten liggen. GroenLinks vindt dat het energiebesparingsplan ernstig tekortschiet omdat er geen harde eisen worden gesteld. De commissie laat alles aan de wil van de lidstaten over, aldus GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout. Terwijl werk maken van energiebesparing miljoenen banen kan creëren, bijvoorbeeld door het isoleren van huizen. (bron: De Telegraaf)