De winnaars en totale besparing van de Energiestrijd Zorghuizen 2015 worden vrijdagmiddag 20 maart bekend gemaakt in zorghuis Sint Petrus in Boekel. In het huis van BrabantZorg komen de initiatiefnemers (Meneer de Leeuw, Urgenda en Habion) en partners tijdens het feestelijke Lentebal samen met de vertegenwoordigers van de deelnemende zorghuizen. Drie maanden lang gingen 38 zorghuizen door heel Nederland met elkaar de strijd aan om zoveel mogelijk energie te besparen met behoud van comfort en zonder voorinvestering.

De definitieve cijfers en percentages worden vrijdag bekend gemaakt, maar duidelijk is dat er een forse besparing is gerealiseerd. Met de Energiestrijd Zorghuizen willen de initiatiefnemers laten zien hoe gemakkelijk zorghuizen op een positieve en betrokken manier geld kunnen besparen. Door in te zetten op bewuste gedragsverandering resulteert deelname aan de Energiestrijd Zorghuizen in een positieve bijdrage aan het milieu. Daarnaast realiseren zorgorganisaties een kostenbesparing die geïnvesteerd kan worden in duurzame maatregelen of besteed kan worden aan zorg.

Gemakkelijke maatregelen zoals de verwarming een graadje lager zetten, lichten vaker uit doen, installaties nalopen en opnieuw afstellen, leveren meteen resultaat op. Met acties, een quiz, Warme Truiendag, mascotte Lampie, speldjes, bijeenkomsten en andere activiteiten hebben alle zorghuizen enthousiast meegedaan. De tussenstanden, tips en acties werden gepubliceerd op de website www.energiestrijd.nl/zorghuizen.

Prijsuitreiking

Halverwege de Energiestrijd werd bekend dat medewerkers, bewoners en management van de zorghuizen zeer goed bezig waren en er een besparing van 10% en zo’n € 117.000,- gerealiseerd was. Op 20 maart zal de uiteindelijke besparing na drie maanden bekend gemaakt worden, evenals de besparingen per huis. In totaal worden er drie prijzen uitgereikt door Burgemeester Pierre Bos en wethouder Henri Willems van de gemeente Boekel, Urgenda-directeur Marjan Minnesma, Adrie van Osch (raad van bestuur BrabantZorg) en Habion-directeur Peter Boerenfijn. De twee zorghuizen die het meest bespaard hebben en het meest fanatieke huis worden onderscheiden. De middag wordt afgesloten met advocaatjes met slagroom en muziek van het Danspaleis.

Programma

Adres: Burgtstraat 34, Boekel

13:00 uur Inhoudelijke technische mini-conferentie

Strijdleiders en energiecaptains van deelnemende zorghuizen wisselen ervaringen uit.

15.00 uur Bekendmaking winnaars

De prijsuitreiking wordt verzorgd door burgemeester Pierre Bos en wethouder Henri Willems van de gemeente Boekel, Urgenda-directeur Marjan Minnesma, Adrie van Osch (raad van bestuur BrabantZorg) en Habion-directeur Peter Boerenfijn.

15:30 uur Start van het Lentebal met proostmoment

Advocaatjes met slagroom; muziek en entertainment van het Danspaleis

17:30 uur Einde Lentebal

Initiatiefnemers

De Energiestrijd Zorghuizen is een initiatief van Meneer de Leeuw, Urgenda en Habion in samenwerking met Natuur en Milieu Federaties en met medewerking van Eneco, Enelogic de Energiesprong en Intrakoop.