In navolging van de succesvolle strijd van vorig jaar, roept Urgenda samen met het Klimaatverbond alle wethouders op om deel te nemen aan de landelijke energiebespaarwedstrijd. Met deze wedstrijd willen we laten zien dat iedereen eenvoudig kan bijdragen aan een duurzame toekomst door het eigen energieverbruik onder de loep te nemen! Vorig jaar gingen ongeveer zeventig wethouders de uitdaging aan en bespaarden gemiddeld 20% gas en elektra. Ed de Graaf, voormalig wethouder van Middelburg, sleepte de titel ‘Duurzaamste wethouder van Nederland’ in de wacht.

De deelnemende wethouders gaan vier weken aan de slag. Om hen te helpen zoveel mogelijk te besparen, krijgen zij die weken een Wattcher energiedisplay in huis en kennis en tips over waar te besparen. Online kunnen zij zien hoe ze zelf en de andere wethouders presteren. De wethouders gaan op woensdag 10 september van start en op 10 oktober, de Dag van de Duurzaamheid, wordt de meest duurzame wethouder of burgemeester van Nederland 2014 bekend gemaakt!

Meld uw wethouder nu aan! Dat kan tot en met maandag 1 september 2014 door te mailen naar Marja Cottaar (marja.cottaar@urgenda.nl, 020-3300566). Deze wedstrijd is tevens de aftrap van een grotere energiebespaarwedstrijd voor gemeenten, de Klimaatverbond Energy Battle.

Meer informatie:
www.dagvandeduurzaamheid.nl
www.klimaatverbondenergybattle.nl: meer informatie over de wethouderswedstrijd en de Klimaatverbond Energy Battle
www.wattcher.nl/nl/producten/wattcher: filmpje over de Wattcher

Wie is Urgenda?
Urgenda is de actie-organisatie voor duurzaamheid en innovatie die Nederland sneller duurzaam wil maken, samen met bedrijven, overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren. Dit doen we aan de hand van een
langetermijnvisie, een concreet actieplan van nu tot 2050 en onze icoonprojecten. Met o.a. regiotouren en de Dag van de Duurzaamheid laten we zien hoeveel koplopers in Nederland actief zijn. We willen kansrijke projecten opschalen en de duurzaamheidsbeweging steeds groter laten worden. Zie ook www.urgenda.nl.

Wat is de Dag van de Duurzaamheid?
Op vrijdag 10 oktober (10-10) zullen er in heel Nederland duizenden duurzame activiteiten plaatsvinden! Na het succes van de vijf voorgaande edities nodigt Urgenda zowel particulieren, bedrijven, maatschappelijke
organisaties als overheden uit een duurzame activiteit te organiseren en aan te haken. Samen maken we de duurzaamheidsbeweging zichtbaar, schakel elkaar in! Zie ook www.dagvandeduurzaamheid.nl.

Wat is de Wattcher en de Klimaatverbond Energy Battle?
De Wattcher is een energiemonitor die ingezet kan worden voor energie bespaarwedstrijden. Voor de vierde keer organiseert het Klimaatverbond samen met Wattcher de Klimaatverbond Energy Battle, de energiebesparingswedstrijd voor gemeenten. Vanaf de Dag van de Duurzaamheid zullen teams van Nederlandse gemeenten proberen de resultaten van de wethouders te verbeteren. Gemeenten gaan met elkaar de strijd aan om in ruim drie maanden tijd thuis zoveel mogelijk energie te besparen. Zie ook www.klimaatverbondenergybattle.nl en www.wattcher.nl.