Bijna 60 wethouders en burgemeesters gaan tussen 10 september en 10 oktober met elkaar de strijd aan om in hun eigen huis zo veel mogelijk elektriciteit en gas te besparen. Op 10 oktober, de Dag van de Duurzaamheid, maakt Urgenda de winnaar bekend. Die mag zich de 'Duurzaamste wethouder of burgemeester van Nederland' noemen.

Deelnemende bestuurders gaan 4 weken thuis aan de slag met de Wattcher, een energiemonitor die elk moment toont hoeveel stroom er in huis wordt verbruikt. Wethouders en burgemeesters werken in teamverband en krijgen ook tips en ondersteuning bij het besparen. Hun energieverbruik tijdens de wedstrijdperiode wordt vergeleken met het verbruik in dezelfde periode in het vorige jaar.

Het Klimaatverbond organiseert deze wedstrijd in samenwerking met het Urgenda en Wattcher om te laten zien dat een besparing van 10% op je energieverbruik gemakkelijk haalbaar is. Dit levert niet alleen geld op, maar uiteraard ook winst voor het klimaat. Een deel van de wethouders doet er nog een schepje bovenop, hun gemeenten, waaronder Den Bosch, doen mee aan de Klimaatverbond Energy Battle, de landelijke energiebesparingswedstrijd waarin 3 teams van onder andere ambtenaren, bewoners als raadsleden de neergezette prestatie van de wethouder of burgemeester gaan verbeteren.

Op de Dag van de Duurzaamheid maakt Urgenda bekend hoeveel energie het bestuurlijke team van wethouders en burgemeesters heeft weten te besparen. Vervolgens nemen de teams van de Klimaatverbond Energy Battle het stokje over, zij gaan in drie rondes thuis energie besparen. Op Warme Truiendag 2014 worden de voorlopige resultaten bekend gemaakt.

De prijsuitreiking van de 'Duurzaamste wethouder van Nederland'vindt plaats op 10 oktober om 16.30 uur op C-fordt in Maarssen. De lijst met deelnemende bestuurders vindt u op de site van Urgenda via deze link. Zij doen verslag van hun wedstrijdervaringen op Twitter met #dvdd13.

Bestuurders die nog willen aanhaken kunnen zich tot en met 4 september aanmelden via annelies.bol@urgenda.nl met als onderwerp: Aanmelding wethouderswedstrijd. Aanmelden voor de Klimaatverbond Energy Battle kan nog tot en met 21 september via nienke.trap@klimaatverbond.nl