Klimaatverbond Nederland stelt de documentaire ‘Countdown on the river Xingu V’ over de rivier Xingu in Brazilië gratis ter beschikking voor iedereen. Het is een indrukwekkende documentaire over de drie-na-grootste dam ter wereld en over de gevolgen van deze dam op de natuur en de mens. Een indringend verhaal, waarbij de gevolgen van Belo Monte een gezicht krijgt.

Waar gaat de film over?

In mei 2016 opende toenmalig Braziliaans president Dilma Roussef de megadam Belo Monte op de rivier Xingú. De documentaire focust  zichop de voorlaatste bouwfase van de megadam Belo Monte: het overstromen van het land. Hoe kwam dit project tot stand? Wat gebeurde er achter de schermen dat leidde tot de constructie van de dam? Het antwoord leidt naar het schandaal rond het Braziliaanse oliebedrijf Petrobas, waar Braziliaanse bouwbedrijven én politici actief bij betrokken zijn.

En als het aan de Braziliaanse regering ligt, is dit nog maar het begin. In de provinciehoofdstad Altamira is de dam sinds 2011 in aanbouw. Voor de overheid is het een prestigeproject en onderdeel van verschillende infrastructuurprogramma's - er komen nog 150 dammen in het Amazonegebied. ​​Elektriciteit voor de 'economische opkomst' van Brazilië en de honger naar grondstoffen in de wereld, dat is de officiële versie. Maar achter de schermen draait het allemaal om 'extra winsten' die miljarden waard zijn voor bouwbedrijven en politici. Ondertussen wordt honderdduizenden hectaren regenwoud gekapt en inheemse volkeren en rivierboeren verdreven. 

Duurzame ontwikkelingsdoelen

De documentaire ‘Countdown on the river Xingu V’ is gemaakt ter promotie en verbinding met de Duurzame Ontwikkelingsdoelen. In de documentaire wordt nader ingegaan op een aantal Duurzame Ontwikkelingsdoelen:

  • doel 8 (waardig werk en economische groei)
  • doel 9 (industrie, innovatie en infrastructuur)
  • doel 10 (ongelijkheid verminderen)
  • doel 11 (duurzame steden en gemeenschappen)
  • doel 14 (leven op het water)
  • doel 15 (leven op het land)
  • doel 16 (vrede, justitie en publieke diensten).

... en wordt nader toegelicht waarom deze doelen zo belangrijk zijn voor de Amazone én voor de mensen die er leven.

Bestel gratis

Heeft u interesse in de documentaire ‘Countdown on the river Xingu V’, dan kunt u contact opnemen via groenevoetstappen@klimaatverbond.nl. U krijgt de documentaire gratis ter beschikking voor vertoning. Ook voor vragen en/of opmerkingen over de fllm of de Duurzame Ontwikkelingsdoelen kunt u terecht bij Petra Lettink.

Doel van de film

De vertoning van de documentaire is mogelijk gemaakt door het Europese project Change the Power – (Em)Power to Change van de Europese Unie om de Duurzame Ontwikkelingsdoelen te promoten onder lokale overheden, het brede publiek en met name de jongeren.

Trailer

 

Foto: Adrian Rheinlaender