Gemeente Heemstede heeft in enkele maanden een besparing van maar liefst 15% elektriciteit en 25% gas gerealiseerd en wint daarmee de Klimaatverbond Energy Battle 2017. Gemeente Leiden heeft 17% elektra en 22% gas bespaard en eindigt op de tweede plaats. Gemeente Heemskerk realiseerde een besparing van 14% elektra en 25% gas en staat daarmee op de derde plaats.

Bewoners en scholen van de gemeenten Delft, Den Haag, Leiden, Noordwijk, Best, Venray, Velsen, Heemskerk, Katwijk, Krimpen aan den IJssel, Teylingen, Lisse, Haarlem, Hillegom, Heemstede, Hellendoorn en Oostzaan hebben drie maanden lang energie bespaard.

Scholen nemen voor het eerst deel

Voor het eerst deden 8 scholen mee die energie hebben bespaard in hun eigen schoolgebouw. Leerlingen kregen les over energiebesparing en gingen daarna zelf aan de slag, zowel in het schoolgebouw als thuis, samen met hun ouders.
Het viel Roland Koster, ouder van de Lorentzschool in Leiden op dat niemand klaagde toen de school stilletjes de verwarming lager zette; “We gingen van 21,5 % graad Celsius naar 19 graden. Wel zag je dat sommige leerkrachten en leerlingen zich warmer gingen kleden”. Roland deed zelf ook mee met zijn gezin: “Mijn kinderen deden continu overal de lichten uit. Want als je in het donker gaat zitten, bespaar je toch het meeste?!”

Ongemerkte energieverspilling

"Iedereen vindt energie besparen belangrijk. We weten dat een gemiddelde besparing van 10% realistisch en eenvoudig haalbaar is, maar in je eentje in actie komen is lastig. Daarom organiseren wij de Energy Battle,” zegt Petra Lettink, directielid van Klimaatverbond Nederland. “We laten deelnemers een maand lang ervaren dat het nemen van kleine maatregelen en het aanpassen van je eigen gedrag prima te doen is.  Ze ontdekken dat veel energie ongemerkt wordt verspild. Bewoners verwachten van hun gemeente dat zij energie bespaart in gemeentelijke panden en daarnaast bewoners en scholen actief ondersteunt om woningen en schoolgebouwen te verduurzamen.”

Energiebesparing is kostenefficiënt

Bewoners, medewerkers, ouders en kinderen van scholen kregen vanuit de organisatie ondersteuning en tips hoe ze met gemak en behoud van comfort thuis energie kunnen besparen. Energiebesparing is veruit de meest kosteneffectieve manier om CO2 uitstoot te verminderen.  Voor elke megawatt die we besparen, hoeft er drie megawatt minder energie geproduceerd te worden. Zo veel energie gaat verloren tijdens winning, conversie en transport van energie (bron: Ecofys).

Energiebesparingsmogelijkheden in kaart dankzij energieprofiel

Dit jaar ondersteunt Van Beek, een adviesbureau dat gespecialiseerd is in energiemanagement, de Energy Battle van Klimaatverbond Nederland en overhandigt de gemeente Heemstede een energieprofiel ter waarde van € 2.500,-. Met behulp van een energieprofiel worden afwijkingen in het energieverbruik zichtbaar en komen nieuwe energiebesparingsmogelijkheden in beeld. Een energiespecialist van Van Beek zal het energieprofiel opstellen en gaat op basis hiervan een advies uitbrengen waarmee de energieprestaties van het gebouw verder kunnen worden geoptimaliseerd. De winnende gemeente kan het energieprofiel laten maken voor een organisatie uit haar gemeente waar veel energie gebruikt wordt, zoals een zwembad, een sporthal of een school.