De Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) heeft een nieuw financieringsplan uitgewerkt waarmee gemeenten versneld de niet zuinige openbare verlichting kan vervangen door energiebesparende lichtbronnen. De bank is met een aantal gemeentebesturen in gesprek over een pilot hiertoe.
Zuiniger
Veel gemeenten in ons land willen graag hun lantaarnpalen uitrusten met zuiniger led-verlichting of met systemen die alleen branden als er bijvoorbeeld een fietser, wandelaar of auto langskomt. Maar de investeringen zijn hiervoor hoog en niet in de boeken gereserveerd, zo stelt BNG-medewerker Pieter Oppermann.
Afschrijving
Als een lamp stuk is wordt hij normaal gesproken vervangen door de netwerkbeheerder. De afschrijving vind je niet terug in de boeken. Als gemeenten de lampen willen vervangen door led verlichting, moeten ze daar dus apart geld voor opzij zetten. Als het daar in deze tijden van bezuinigingen al van komt, dan praat je volgens Oppermann hooguit over een jaarlijkse vervanging van een relatief klein aantal palen. 'Er zal nooit genoeg geld beschikbaar zijn om een groot deel van het totale areaal te vervangen'.
Voordelen onbenut
En toch geven gemeenten hier de voorkeur aan. Zuiniger lampen betekent immers niet alleen minder stroomkosten, maar ook een flinke impuls voor het gemeentelijk klimaatbeleid. Hoe langer je wacht met vervangen, hoe langer deze voordelen niet worden benut.
Pilot
Volgens BNG staan de marktpartijen bij wijze van spreken te dringen om deel te nemen, maar moeten de gemeenten nog even wennen aan deze andere manier van denken. Het is uitermate belangrijk dat het voor alle betrokken partijen duidelijk is wie waarvoor verantwoordelijk is en hoe de risico's zullen worden verdeeld. Zonder namen te willen noemen, zegt Opperman blij te zijn dat er inmiddels serieus gepraat wordt met 'een middelgrote gemeente' die een pilot wil opzetten. 'Goed voorbeeld doet goed volgen', zo hoopt hij. (Bron: Binnenlands Bestuur)