Energie besparen is niet moeilijk, maar een kwestie van doen. Met makkelijke maatregelen, zoals de verwarming lager zetten of naden en kieren dichten, kan een huishouden jaarlijks flink wat geld besparen. Toch laten veel mensen dit geld nog liggen. Simpelweg omdat ze moeite hebben om in de dagelijkse praktijk met besparingstips aan de slag te gaan.

De reden dat het Nibud i.s.m. Milieucentraal een 'test' heeft gemaakt, om consumenten te helpen met concrete, praktische adviezen om hun goede voornemens in de praktijk te brengen. Gebruikers van deze Bespaartest doorlopen twaalf cartoons met tips. Ze kunnen zelf kiezen of ze een tip uit willen voeren. Wil men een spaardouchekop kopen, radiatorfolie aanbrengen of op lagere temperatuur wassen? Nadat alle tips zijn doorlopen ontvangen gebruikers een handig Bespaarplan in de vorm van een checklist. Het Bespaarplan is te downloaden als PDF. Daarin staat per tip een kort stappenplan voor uitvoering. Zo heeft de gebruiker adviezen mét uitwerking altijd bij de hand en kan op ieder gewenst moment met besparen aan de slag gaan.

De Bespaartest richt zich specifiek op huishoudens met een lager inkomen en op huurders. Zij hebben vaak niet de mogelijkheid te investeren in energiebesparende maatregelen aan hun woning. Energiekosten maken wél een groot deel van de maandelijkse lasten uit. De Bespaartest is een initiatief van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal en het Nationaal Instituut voor Budgetinlichting (Nibud). Zij hebben hun krachten gebundeld om kennis over energiebesparing en geldbesparing bij elkaar te brengen en te verspreiden. Begin mei is de Bespaartest gelanceerd en deze wordt gemiddeld door 1000 mensen per dag bezocht. Maar hoe meer mensen de test gebruiken des te beter voor het milieu én hun portemonnee!

Zet deze test prominent op uw gemeentesite: http://www.nibud.nl/uitgaven/besparen/bespaartest.html of www.bespaartest.nl.