Op vrijdag 10 oktober 2014 (Dag van de Duurzaamheid) is de campagne voor de Greenchoice Warme Truiendag 2015 van Klimaatverbond Nederland van start gegaan. Dé nationale energiebesparingsactie waar heel Nederland laat zien hoe eenvoudig het is om elke dag energie te besparen. Meer dan 48.000 mensen hebben zich nu al aangemeld en recent zijn ook de gemeenten Assen en Alkmaar aangehaakt. De Greenchoice Warme Truiendag vindt plaats op vrijdag 6 februari 2015 en tot die tijd wordt heel Nederland uitgenodigd om aan te sluiten via www.warmetruiendag.nl. Het momentum en de noodzaak voor energiebesparing waren nog nooit zo groot als nu.

Het idee van de Greenchoice Warme Truiendag is simpel: meld je aan op www.warmetruiendag.nl, trek in elk geval op vrijdag 6 februari 2015 een warme trui aan, zet de verwarming lager en bespaar zo 7% energie per graad en dus 7% CO2 uitstoot. Daarnaast kunnen deelnemers de actie aankleden met leuke en energiezuinige acties om het belang van energiebesparing bij zoveel mogelijk mensen onder de aandacht te brengen.

"De vorige editie overschreden we de grens van 200.000 deelnemers en onze ambitie is om dat aantal dit jaar te overtreffen", zegt Anna Schoemakers, directeur projectbureau Klimaatverbond Nederland. Jurjen Algra, woordvoerder van Greenchoice, vult aan: "De groenste energie is de energie die je niet gebruikt. Met hele kleine en eenvoudige handelingen kunnen mensen zelf heel makkelijk veel energie besparen. De thermostaat een graadje lager en een warme trui aantrekken is daar een prachtig voorbeeld van, en het is nog leuk ook!" Daarnaast beoogt Klimaatverbond Nederland een sneeuwbaleffect te bereiken, waardoor Warme Truiendag niet alleen een besparing op die dag oplevert, maar een aanzet is om energiebesparing structureel aan te pakken.

ntMomentum voor energiebesparing nog nooit zo groot

Klimaatverbond Nederland organiseert de Warme Truiendag al sinds 2007, maar nog nooit was het momentum voor energiebesparing zo groot als nu. Zo blijkt uit een onderzoek van TNS Nipo dat een meerderheid van de Nederlanders wil dat Nederland en andere EU-landen verplicht worden om meer groene stroom op te wekken en energie te besparen. Dat is hard nodig, want zoals het er nu voor staat zal Nederland de doelstellingen voor energiebesparing uit het vorig jaar gesloten Energieakkoord niet halen. Dat blijkt uit de Nationale Energie Verkenning die begin oktober werd gepubliceerd.

ntGreenchoice Warme Truiendag zet energiebesparing op kaart

De Greenchoice Warme Truiendag laat op een laagdrempelige manier zien hoe gemakkelijk en eenvoudig het is om energie te besparen. De dag zorgt ervoor dat het onderwerp op de kaart wordt gezet en dat mag je letterlijk nemen: deelnemers zetten hun besparing op de virtuele kaart van Nederland. Bovendien zorgt de dag ervoor dat mensen thuis, op school en op hun werk over energiebesparing praten: kan de verwarming eigenlijk niet gemakkelijk een graadje lager, moeten die lampen 's nachts in het kantoor wel aan en kunnen we niet wat korter douchen om zo energie te besparen? Mensen ervaren dat ze zélf een bijdrage kunnen leveren aan een duurzamere wereld en dat ze door het goede voorbeeld te geven anderen inspireren. Dat geeft positieve energie; samen kunnen we het verschil maken!

ntEuropese Commissie: “Outstanding & impressively high impact”

Dat de campagne een grote impact heeft als het gaat om bewustwording is ook de Europese Commissie opgevallen. De Greenchoice Warme Truiendag kreeg afgelopen juni in Brussel een eervolle vermelding bij de European Sustainable Energy Awards 2014 van de Europese Commissie. Het juryrapport: “Outstanding, impressively high impact & best-in-class”. Deze lovende woorden, het grote enthousiasme van de deelnemers én de noodzaak om heel Nederland te activeren om energie te besparen, geeft de campagne een vliegende start. Tot de Greenchoice Warme Truiendag op vrijdag 6 februari 2015 wordt heel Nederland uitgenodigd om mee te doen via www.warmetruiendag.nl.

Volg de Greenchoice Warme Truiendag op Facebook: facebook.com/WarmeTruiendag of twitter: @WarmeTruiendag

ntGreenchoice en Klimaatverbond Nederland

Internationale Warme Truiendag wordt sinds 2007 georganiseerd, rond de verjaardag van het Kyotoprotocol uit 2005. Klimaatverbond Nederland, een netwerk van lokale overheden dat werkt aan effectief klimaatbeleid, is initiatiefnemer van de Nederlandse Warme Truiendag. Sinds 2013 steunt het duurzame energiebedrijf Greenchoice Warme Truiendag. Greenchoice levert als enige energieleverancier in Nederland uitsluitend groene stroom en bosgecompenseerd gas. Greenchoice heeft als doel dat iedereen zuinig en slim met energie omgaat en dat we alleen energie gebruiken die we samen opwekken uit zon, wind en andere natuurlijke bronnen.