Met groot verdriet hebben wij kennisgenomen van het plotselinge overlijden van Camille Gira, de Luxemburgse staatssecretaris van Duurzame Ontwikkeling en Infrastructuur. Gira was namens Luxemburg nauw betrokken bij Climate Alliance, de internationale voorloper van Klimaatverbond Nederland. De politicus van De Groenen is 59 jaar geworden.

Climate Alliance reageert geschokt op het onverwachte trieste nieuws. "Camille had een sterk geloof in Climate Alliance en heeft zoveel gedaan voor klimaatrechtvaardigheid. We hebben zowel een vriend als een gepassioneerde kampioen voor een betere wereld verloren", laat Climate Alliance via Twitter weten. Gira, voormalig burgemeester van de gemeente Beckerich in Luxemburg, bekleedde van 2004 tot 2014 een positie in het Raad van Bestuur van Climate Alliance.

Premier en minister Xavier Bettel van Luxemburg zegt namens de hele regering in een officieel statement: "In zijn politieke mandaten, zowel op gemeentelijk niveau als op nationaal niveau, heeft de heer Gira altijd een voorbeeldige toewijding getoond en heeft hij zich gedurende zijn gehele politieke loopbaan ook verbonden aan de fundamentele waarden van tolerantie, solidariteit en respect. Naast deze toewijding is hij een gepassioneerde woordvoerder van zijn ecologische overtuigingen, inclusief de bescherming van natuurlijke hulpbronnen en het milieu."

Camille Gira laat een vrouw en twee zonen achter. Alle betrokkenen van Klimaatverbond Nederland, partner van Climate Alliance, wensen zijn familie veel sterkte en kracht toe in de verwerking van dit grote verlies.

De officiële berichtgeving van Climate Alliance vindt u hier: