De gemeente Heemstede doet al jaren mee met de Energy Battle, de landelijke energiebesparingswedstrijd voor gemeenten. In februari 2017 won de gemeente de wedstrijd met een besparing van 15% elektriciteit en 25% gas. In de afgelopen jaren heeft de gemeente al vijf keer meegedaan met diverse teams, bestaande uit medewerkers, ondernemers, bewoners maar ook diverse basisscholen. Samen besparen ze zoveel mogelijk gas en elektra.

ntPrijs voor College Hageveld in Heemstede

Van Beek, een ingenieursbureau dat gespecialiseerd is in energiemanagement, sponsort de Energy Battle door de gemeente Heemstede een energieprofiel ter waarde van € 2.500,- aan te bieden. Met behulp van een energieprofiel worden afwijkingen in het energieverbruik zichtbaar en komen nieuwe energiebesparingsmogelijkheden in beeld. Gemeente Heemstede besloot om de prijs aan College Hageveld te geven, een VWO school in een prachtig monumentaal pand uit 1923. College Hageveld is schoolbreed bezig met verduurzaming en wilde graag meer inzicht in het eigen energieverbruik.

ntAnalyse laat besparingspotentieel zien

Een energiespecialist van Van Beek heeft een energieprofiel opgesteld en heeft op basis hiervan een advies uitgebracht waarmee de energieprestatie van het gebouw kan worden verbeterd. Er bleek een energiebesparingspotentie van 18% elektriciteit en 13% gas te zijn; er valt dus nog flink te besparen. Dankzij de analyse heeft de school nu inzicht in waar de kansen liggen. Nog beter letten op sluipverbruik bijvoorbeeld; nu worden extra luchtbehandelingskasten uitgeschakeld om 17.00 uur op plaatsen in het gebouw waar niemand meer aanwezig is. Maar er is nog veel meer mogelijk.

ntWat is er bespaard?

Sinds juli 2017 zijn er veel zaken verbeterd, zegt energie coördinator Erwin Wigman. We vervangen in de vakanties structureel TL lampen voor led verlichting.  Ook wordt er dan steeds in een aantal lokalen extra isolatie aangebracht. Verder zijn we gestart met afvalscheiding in de school. In de afgelopen periode is 1000 kuub gas bespaard.

ntWin-win voor de school

Rector Wille Straathof vertelt dat de school graag meer wil doen om energie te besparen; “Monitoring zet je aan het denken, en als Hageveld vinden wij het belangrijk om efficiënt om te gaan met onze energie en te werken aan een gezond binnenklimaat.” Ook wil zij de leerlingen betrekken bij energiebesparing en verduurzaming. Daarom is er een werkgroep van leerlingen voor de Week van de Duurzaamheid opgericht.

ntWeek van de Duurzaamheid

In de afgelopen periode is de school bezig geweest met duurzaamheid door een hele Week van de Duurzaamheid te organiseren met een ‘Meatless Monday’ waarop de leerlingen alleen vegetarische broodjes in de kantine kunnen kopen, een Dikke Truien Dinsdag, waarop de kachel uitgaat en de school is begonnen met afvalscheiding op een ‘Wasteless Wednesday’. Op ‘Doortrappen Donderdag’ kwam iedereen, ook medewerkers en leraren op de fiets of met het openbaar vervoer. Op vrijdag werd de week afgesloten met een prijsuitreiking voor het beste verduurzamingsidee van de leerlingen.

ntMag het licht uit?

Het beste verduurzamingsidee in die leerlingenwedstrijd kwam van de 16 jarige Hugo Steenisen en bespaart veel elektriciteit. De kantine van de school heeft een heleboel ramen en is dus heel erg licht. Toch gaan elke ochtend de TL lampen hier automatisch aan als de conciërge de school opent. Dat is helemaal niet nodig, vond Hugo. Na overleg is de automatische verlichting aangepast  waardoor de 40 TL buizen nog maar 20 dagen per jaar aanstaan, een besparing van 2880 Watt.

ntOp termijn ook zonnepanelen

Hageveld College is zo tevreden met het monitoringssysteem dat zij dit blijven gebruiken, en stug doorgaan met de verduurzaming van hun prachtige monumentale gebouw. Erwin Wigman vertelt dat de energiemonitoring een katalysator is geworden in het verduurzamingsproces van de hele school, en ook een noodzaak. “Er is meer besef bij iedereen, ook door mee te doen aan de energiebesparingswedstrijd, het heeft allemaal meegewerkt.” Hij hoopt op de langere termijn ook zonnepanelen te kunnen aanschaffen.

Bron foto: Gemeente Heemstede (boven), Google Maps (midden)