Na de Klimaattop in Parijs ligt energie, en daarmee CO2 besparen, op het puntje van ieders tong. De deelnemers van de Energy Battle zijn alvast begonnen; 150 gezinnen hebben in vier weken tijd 16% elektriciteit bespaard. Voor huishoudens is minder energie verbruiken de effectiefste manier om CO2 te besparen. Het team van gemeente Nijmegen won de tweede ronde in de landelijke energiebesparingswedstrijd met een gemiddelde besparing van ruim 31%. Gemeente Heemstede bespaarde bijna 27% gemiddeld en het Haarlemse team eindigde op de derde plaats met een besparing van 15%.

Verschillende teams waren erg fanatiek; zij probeerden letterlijk zoveel mogelijk energie te besparen. In Nijmegen vormden de leden van coöperatie WindpowerNijmegen een enthousiast team. Ze hielden via een WhatsApp-groep contact met elkaar. Eén deelnemer heeft zelfs bij wijze van experiment de koelkast helemaal uitgezet en werkt nu met een koelbox op het balkon. Er werd bewuster gewassen en gekookt. Maar ook het nemen van structurele maatregelen, zoals het isoleren van de zolder, het verwijderen van een oude vrieskist en het vervangen van gloeilampen door led-verlichting, heeft het team een besparing van ruim 31% gemiddeld opgeleverd.

In Heemstede deed de Nicolaas Beetsschool mee aan de wedstrijd. Ouders en kinderen hebben een maand lang thuis en op school energie bespaard. De ouders vertelden enthousiaste verhalen over hun ervaringen op het schoolplein. Samen met de Heemsteedse wethouder duurzaamheid Remco Ates, alle kinderen van de gezinnen en het zogenaamde energieteam van de school werd deze ronde afgesloten. De leerlingen hebben in de eerste twee weken van de battle rode kaarten uitgedeeld aan alle klassen die bijvoorbeeld het digibord en computers lieten aanstaan als ze niet gebruikt werden. In de laatste twee weken van de Energy Battle hebben ze juist groene kaarten uitgedeeld aan de klassen die het goed doen. Tijdens de afsluiting ging Remco Ates in gesprek met de schoolkinderen over energie en hoe je zoveel mogelijk energie kunt besparen. Eén van de kinderen vertelde dat iedereen bij hem thuis het veel te warm kreeg nadat ze na de battle de verwarming weer hoger hebben gezet, dus je lijf went echt snel aan een iets kouder huis!

De Energy Battle gaat door met de derde ronde, die begin januari start. Op 5 februari, de Warmetruiendag, wordt de uitslag bekend: welke gemeente heeft met haar drie teams de grootste gemiddelde besparing gerealiseerd? Er doen 18 gemeentes mee met in totaal zo’n 54 teams.

De Nicolaas Beetsschool uit Heemstede.