Medewerkers van Waterschap De Dommel hebben in een landelijke energiebesparingswedstrijd de meeste energie bespaard, 22% gas en 21% elektra. Gemeente Leiden is tweede geworden, gemeente Gouda derde. In totaal hebben 186 deelnemers meegedaan.

De deelnemers hebben vier weken lang thuis zoveel mogelijk energie bespaard met behulp van een energiedisplay waarmee ze direct inzicht hebben in hun eigen energieverbruik. Daarnaast hebben ze toegang tot een online wedstrijdomgeving waar ze tips en opdrachten ontvingen. Ook de gemeenten Haarlem,  Alphen aan den Rijn, Arnhem, Wormerland, Velsen, Heemstede, Zuidplas, Bloemendaal en Landsmeer deden mee. Gemiddeld is er per deelnemer 12% stroom en 13% gas bespaard.

Resultaten
In de laatste zeven jaar deden bijna honderd gemeenten mee die op jaarbasis gemiddeld per deelnemer 15% energie en €300 wisten te besparen. Dat is omgerekend een jaarlijkse besparing van 1,2 miljoen kg CO2. Ook na afloop van de wedstrijd blijven deelnemers energie bewust, en gaan door met het verduurzamen van hun eigen woning, gebouw of school. 
Al tijdens de wedstrijd stapte een deelnemer over op inductie koken in plaats van gas, en werden oude koelkasten en afwasmachines vervangen door nieuwe, energiezuinige. Volgens vele deelnemers is de grootste winst van de Energy Battle dan ook bewustwording.

Klimaatsprint versus klimaatspagaat
Bijna alle Nederlanders (93%) denken regelmatig na over klimaatverandering. Ze praten erover en maken nadrukkelijk klimaatafwegingen in hun eigen gedrag (I en O research 2018). Maar zij nemen daarbij een afwachtende houding aan; ze willen zelf wel hun gedrag veranderen, maar zijn pessimistisch over het gedrag van anderen, de zogenoemde klimaatspagaat (artikel in Trouw). Deelnemers aan de Energy Battle, die thuis een maand lang energie besparen, ondernemen echt actie en maken daarmee juist een klimaatsprint.

Steeds meer scholen doen mee
Maar liefst dertien scholen deden mee in deze editie van de Energy Battle. Samen besparen leerlingen, ouders en docenten in korte tijd zoveel mogelijk energie, thuis en op school. De leerlingen krijgen daarnaast ook les over energie. “Energiebesparing vraagt om kennis en het aanpassen van houding en gedrag. Voor ons als Natuurcentrum Arnhem geldt daarbij: jong geleerd is oud gedaan. Daarom heb ik de afgelopen maanden met veel enthousiasme een aantal scholen begeleid, om aan de hand van de Energy Battle  kinderen bewust te maken van hun keuzes. Ik vond het fantastisch om de oplossingen te zien die scholieren aandroegen. Zo vertelde een jongen me bijvoorbeeld dat hij sinds zijn deelname aan de wedstrijd héél kort en koud is gaan douchen.” Aldus de begeleider van Natuurcentrum Arnhem.

Energiebespaarambitie van Waterschap De Dommel gaat verder
Drie teams van Waterschap De Dommel hebben thuis fanatiek energie bespaard en gezamenlijk de grootste gemiddelde besparing gerealiseerd. Zij deelden tips en ervaringen met de hele organisatie. “Bewustwording van onze medewerkers is voor ons van groot belang. Hiermee zorgen we voor verdere betrokkenheid en draagvlak voor het realiseren van onze doelstelling. We willen als organisatie in 2025 energieneutraal zijn.” vertelt Rex Verkaik, MVO medewerker bij het waterschap. De prijs die De Dommel in ontvangst mag nemen komt dan ook goed van pas. Zij winnen een op maat gemaakt energieprofiel van een gebouw naar keuze. Dit profiel geeft inzicht in het eigen energieverbruik en laat zien welke maatregelen zij kunnen nemen om het verbruik te verlagen. De prijs, ter waarde van 2500 euro, wordt weg gegeven door Van Beek Ingenieurs.