Nederlandse gemeenten en steden die volop zonne-energiesystemen toepassen en het gebruik van zonne-energie stimuleren maken dit jaar kans op verkiezing tot Solar City 2015. Deze verkiezing wordt georganiseerd in het kader van de promotiecampagne Solar Days. Een vakjury heeft vandaag drie gemeenten genomineerd. Tijdens het Nationaal zonne-energie debat op 5 juni wordt de winnaar bekend gemaakt.

De nominaties voor de verkiezing van Solar City 2015 zijn bekend. Uit een groot aantal aanmeldingen zijn drie genomineerden geselecteerd: Delft, Utrecht en Wageningen. Deze drie gemeenten maken kans op de titel Solar City 2015. De genomineerden presenteren zich op 5 juni tijdens het Nationaal Solar Evenement in Nijmegen. Dan zal ook de uiteindelijke winnaar worden bekendgemaakt. Publiek is welkom en kan zich aanmelden via www.solardays.nl om aanwezig te zijn.

De jury bestaat uit vertegenwoordigers van Klimaatverbond Nederland, Holland Solar, RVO Nederland, Organisatie voor Duurzame Energie (ODE), Stichting Monitoring Zonnestroom en Solar Magazine. De jury laat weten de drie gemeenten elk om de volgende redenen genomineerd te hebben:

Delft
De gemeente Delft heeft in het verleden al laten zien ambitieus te zijn, met mooie zonne-energieprojecten en een eigen energiecampagne ‘Steek Energie in je Eigen Woning’. Het project ‘Delft Blue Roofs’ is een aansprekend initiatief, met zowel woningeigenaren als huurwoningen. Ook de samenwerking met de TU Delft voor het programma ‘Delft Solar City’ wordt hoog gewaardeerd door de juryleden. De gemeente is hiermee in staat om de lokale kennis te bundelen met lokale bedrijvigheid en gebruikers. De doelstelling van de gemeente om in 2015 het geïnstalleerde PV vermogen te verdubbelen is zeer positief. De jury roept de gemeente op om dit ook met zonnewarmte te gaan doen.

Utrecht
Ook de gemeente Utrecht heeft, in vergelijking met vele vergelijkbare Nederlandse steden, een hoge ambitie voor de toepassing van zonne-energie en hun doelstelling om in 2030 klimaatneutraal te zijn. Het langjarig programma ‘Utrechtse Energie’, de actieve betrokkenheid van wethouders, het actief betrekken van eigen medewerkers, benoemen van energie-ambassadeurs en vele buurtinitiatieven dragen positief bij aan de realisatie van die ambitie. Opvallende gerealiseerde projecten zijn onder meer het gecombineerde zonnestroom/zonnewarmteproject bij het nieuwe stadskantoor, projecten bij sociale huurwoningen, Slim Laden Lombok, Solease, Overvecht, Lage Weide en Cargo hopper.

Wageningen
Ook de gemeente Wageningen heeft klimaatneutraal als doelstelling voor 2030 en werkt al enkele jaren actief aan de realisatie hiervan onder regie van de Stichting Zonne-energie Wageningen. De rol van deze stichting is tactisch en strategisch een belangrijke zet van de gemeente en helpt de gemeente in het uitgebreid betrekken van de samenleving. Continuïteit in de samenwerking met alle marktpartijen wordt hierdoor verzekerd. De jury looft het feit dat, in vergelijking met vele andere gemeenten, zonnewarmte in de ambitie is meegenomen. Ook de eigen toepassingsprojecten van zonne-energie op gebouwen van de gemeente verdienen waardering. Zo wordt energie van de zon gebruikt in onder andere het stadhuis, in de stadswerf, in dertien scholen en in een sportcomplex.

Nationaal Solar Evenement
Onderdeel van het programma is de bekendmaking van de winnaar van de ‘Solar City 2015’ verkiezing. Het Nationaal Solar evenement vindt plaats op 5 juni om 13.30 uur in het Technovium gebouw in Nijmegen. Deelname is gratis. Registreren voor deelname gaat via de website www.solardays.nl. Afgelopen kalenderjaar ging Nijmegen met de titel ‘Solar City 2014’ aan de haal. De gemeente Nijmegen is dan ook in 2015 de gastheer voor het Nationaal Solar Evenement. Door experts vanuit de Nederlandse sector en vanuit de gemeente Nijmegen wordt tijdens het evenement ingegaan op het esthetisch aantrekkelijk integreren van zonne-energiesystemen in gebouwen en infrastructuur door toepassing van nieuwe Nederlandse innovaties, maar ook de mogelijkheden van gemeenten om beleidsmatig de implementatie van nieuwe zonne-energieprojecten binnen hun regio versneld te ontwikkelen. Het evenement richt zich specifiek op beleidsmakers vanuit gemeenten en nationale overheid, projectontwikkelaars uit de bouwsector en bedrijven uit de zonne-energiesector. Bezoekers worden in een halve dag op beknopte wijze bijgepraat. Het evenement wordt afgesloten met een netwerkborrel om elkaar beter te leren kennen en eventueel afspraken te maken om samen aan de slag te gaan met nieuwe zonne-energieprojecten.