Deltacommissaris Wim Kuijken heeft op 14 juli in Den Haag voor vijfhonderd deelnemers de inhoudelijke opening verzorgd van de zevende GEWEX-conferentie. Na het welkom door prof. Martin Kropf, Rector Magnificus van WUR, ging de deltacommissaris in op aanleiding, doel en werkwijze van het deltaprogramma. Hij besteedde daarbij speciale aandacht aan de ontwikkeling van adaptieve strategieën en de rol van de deltascenario's daarin, met name op het gebied van de zoetwatervoorziening.

Met zijn presentatie illustreerde de deltacommissaris hoe in Nederland onderzoekers, overheden en stakeholders op het onderwerp van klimaatverandering en waterbeheer samenwerken.

GEWEX is het internationale onderzoeksprogramma over de interactie tussen klimaatverandering, extreem weer en vraagstukken over teveel en te weinig water. Resultaten van dit onderzoeksprogramma vormen belangrijke input voor de periodieke IPCC-rapporten over de oorzaken en gevolgen van klimaatverandering. Het programma wordt gesponsord door internationale organisaties als NASA, NOAA, UNESCO en World Meteorological Organization (WMO). De organisatie was dit keer in handen van Nederland: Wageningen Universiteit en Research (WUR) in samenwerking met KNMI en TU Delft.