Vrijdag 11 november vond voor de 3e keer de Dag van de Duurzaamheid plaats. Bedrijven, overheden, instellingen en particulieren organiseerden op deze dag duizenden duurzame activiteiten. Meer dan 150.000 mensen deden op de een of andere manier mee met deze dag.

Factor van betekenis
Het bedrijfsleven is een factor van betekenis. Honderden bedrijven hebben afgelopen vrijdag de schijnwerpers op hun duurzame doelen gezet, zowel voor eigen medewerkers als voor leveranciers en klanten. Ook het recyclen van grondstoffen is daarbij steeds nadrukkelijker in beeld. Ondernemers gaven afgelopen vrijdag maatschappelijk verantwoord ondernemen een duw met 'duurzame dates', lezingen en workshops. Amsterdam ArenA sluit 3 x 11 Green Deals met partners. Er zijn excursies naar afvalverwerkings-bedrijven en naar hotels. Winkels en webshops met duurzaam design, kleding, eten en drinken geven 11% korting op 11-11-11.

Stevige vragen van kinderen
Meer dan 900 basisscholen en 90 kinderboerderijen deden vrijdagmorgen mee aan de landelijke Mr Finney voorleesactie om kinderen bewust te maken van het belang van een duurzame wereld. Een bereik van 50.000 kinderen. "Ik wil weten waarom de Noordpool zo hard smelt!" "Wat gaan we doen als de olie opraakt?" "We moeten dus gewoon rustiger aandoen met spullen?" Het zijn de stevige vragen van kinderen aan volwassenen tijdens de voorleesactie van Prinses Laurentien van Oranje op basisschool De Kariboe in Heemskerk.

Versnellen en versterken
Wedstrijden versnellen en versterken de duurzaamheidsbeweging. De 3 groenste kinderdagverblijven kregen vrijdag de Groene Giraf. Wubbo Ockels reikte in Arnhem de E-mobiliteitscriptieprijs uit van € 10.000,- aan Long Lam, student aan de TU Delft voor de beste scriptie over elektrische mobiliteit en de kennis over de levensduur van batterijen. Verder werd het duurzaamste kantoor, het duurzaamste ondernemersplan en de duurzaamste lokale ondernemer verkozen. Gemeenten organiseerden met lokale partijen en bedrijven tal van duurzame activiteiten om duurzaamheid bij een breder publiek onder de aandacht te brengen.

#Dvdd11 en #Nvdd trending topic
Tijdens de Nacht van de Duurzaamheid, het duurzaamheidsfeest dat Urgenda donderdagavond in de Heineken Music Hall organiseerde, was #nvdd nr 1 trending Topic op Twitter in Nederland gedurende de avond. De Nacht, waaraan muzikanten als Bløf, Jungle by Night, DJ Isis en sprekers als Laurentien van Oranje en Peter Bakker hun medewerking verleenden, was de spectaculaire en feestelijke aftrap van de Dag van de Duurzaamheid. Ook op vrijdag was #dvdd11 een van de trending topics op Twitter.

Versnelling versnellen
De Dag van de Duurzaamheid is een initiatief van Urgenda. Urgenda heeft als doel Nederland sneller duurzaam te maken, met een duidelijke agenda die door zeker 2 miljoen mensen in Nederland wordt gesteund. Marjan Minnesma, directeur van Urgenda en nr 1 van Trouw Duurzame Top 100: "De Dag van de Duurzaamheid is een geweldig succes. Nu 'Den Haag' het laat afweten, gaan mensen meer dan ooit tevoren zelf aan de slag met duurzaamheid. Dat is niet alleen hard nodig, de urgentie is hoog, maar het is ook leuk, inspirerend, makkelijk en concreet. Bovendien kun je er vaak geld mee besparen. Doordat we op één dag al die dynamiek en daadkracht laten zien, komt het omslagpunt naar een duurzame samenleving snel dichterbij. Het is nu zaak om de versnelling te versnellen."