Een kleine 55.000 decentrale opwekinstallaties zijn tot nu toe geregisteerd bij het hiervoor in het leven geroepen digitale meldpunt van regionale netbeheerders, energieleveren.nl. Volgens brancheorganisatie Netbeheer Nederland is dat "een goede basis" die gegevens oplevert waar netbeheerders al wel gebruik van kunnen maken, maar is nog wel nodig dat de website meer bekend wordt.

Ruim een jaar geleden lanceerden de gezamenlijke regionale netbeheerders de website energieleveren.nl. Op de site kunnen particulieren en bedrijven hun duurzame productie-installatie waarmee ze zelf energie kunnen terugleveren aan het net, registreren. De netbeheerders hopen dat zoveel mogelijk partijen dat doen, om zo goed mogelijk inzicht te krijgen wat het effect van de decentrale opwekeenheden op het net is.

Half februari, dus na ruim een jaar, stond de teller op 54.291 installaties die via de website waren aangemeld, zo meldt Netbeheer Nederland. Het gros van die installaties betreft zonnepanelen: 52.221 meldingen. Verder werd er 957 maal melding gemaakt van een windinstallatie, 707 keer van een WKK-installatie, 272 maal van een HRE-ketel, 122 maal van een biogasinstallatie en 12 maal een waterkrachtinstallatie. Biogas-, WKK- en windinstallaties zijn, voor de hand liggend, vooral door grootverbruikende afnemers geregistreerd. Kleinverbruikers melden met name hun zonnepanelen en HRE-ketels aan, maar tekenden ook voor de waterkrachtinstallaties, aldus woordvoerder Martijn Boelhouwer van Netbeheer Nederland. "Er zijn mensen die aan beekjes met stroomversnelling wonen en daar een kleine installatie in hebben verwerkt."

Lees verder op de website van Energeia.