De provincie Drenthe investeert in een onderzoek naar de opbrengst, beveiliging en ecologische effecten van het geplande zonnepark in Tweede Exloërmond. De resultaten van het onderzoek zijn waardevol voor nieuwe exploitanten van grondgebonden zonnepanelen in Drenthe en elders in Nederland. Daarom draagt de provincie via een Drentse Green Deal 250.000 euro bij in de onderzoekskosten van 595.000 euro.

In januari 2013 heeft Zonnepark Drenthe BV van de gemeente Borger-Odoorn een vergunning gekregen voor de bouw van een 1,7 hectare groot zonnepark. Daarbij wil zij een aantal zaken onderzoeken. Met name hoopt de initiatiefnemer aan te tonen dat een oost-west opstelling van de panelen net zo efficiënt is als een opstelling op het zuiden en minder piekbelasting op het elektriciteitsnet veroorzaakt.

Tweede onderzoekscomponent is de beveiliging. Onderzocht wordt of het met behulp van slimme technologie mogelijk is om hekwerk toe te passen dat minder hoog en belastend is voor de omgeving. Daarnaast gaat het bedrijf onderzoeken wat de effecten zijn op dieren, bodem en flora onder en rondom het zonnepark.

Het bedrijf kan in Tweede Exloërmond, in overleg met netbeheerder Enexis, experimenteren en proefdraaien met een grootschalige opstelling van panelen. Volgens gedeputeerde Henk van de Boer levert het project hiermee belangrijke ervaringen en inzichten op voor de verdere ontwikkeling van zonneparken. “Nieuwe zonneweides passen in de duurzaamheidsambities van de provincie Drenthe. Dat willen we uiteraard zo goed mogelijk gerealiseerd zien, qua rendement en qua omgeving en landschap. Dat maakt de resultaten van dit onderzoek bijzonder waardevol”, aldus Van de Boer.