Duizenden straten in heel Nederland gaan vanaf 10 oktober de strijd met elkaar aan voor de titel 'beste klimaatstraat van Nederland'. Op die datum start de zesde editie van het HIER Klimaatstraatfeest. De straat die tot en met 31 maart 2014 de meeste energie bespaart en de beste acties uitvoert om de buurt te betrekken bij energiebesparing wint een groot straatfeest.

Ontdooi-je-vriezer-estafettes en naden-en-kieren-speurtochten

Samen actie ondernemen is een belangrijk onderdeel van het HIER Klimaatstraatfeest. Deelnemers aan de wedstrijd worden gestimuleerd om met hun buren in actie te komen en verdienen klimaatpunten met bijvoorbeeld een ontdooi-je-vriezer-estafette of naden-en-kieren-speurtocht. Door gezamenlijk energiezuinige straatverlichting bij de gemeente aan te vragen en de energierekeningen met elkaar te vergelijken kunnen straten ook punten verdienen. Bart de Voogd, directeur van het HIER Klimaatbureau, de organisatie achter het HIER Klimaatstraatfeest: 'Het is niet alleen leuker om samen met je buren in actie te komen, maar ook effectiever. Als jouw buurman bijvoorbeeld veel minder stroom verbruikt dan jij, dan heeft hij vast en zeker nog goede bespaartips.'

HIER Klimaatstraatfeest betrekt heel Nederland bij oplossing klimaatprobleem

De klimaatproblematiek is voor veel Nederlanders een ver-van-mijn-bed-show. Het Energieakkoord bevat afspraken tussen de overheid en het bedrijfsleven en het IPCC-rapport is bestemd voor beleidsmakers. De Voogd: 'Met het HIER Klimaatstraatfeest betrekken we álle Nederlanders op een praktische en positieve manier bij de oplossing van het klimaatprobleem.' De energiebesparingswedstrijd vergroot het bewustzijn over het energieverbruik in huis en laat zien dat energie besparen leuk, lonend en makkelijk is.

Gemiddeld gezin kan jaarlijks tot €400,- op energie besparen

Op het gebied van energiebesparing kunnen Nederlanders nog veel winst behalen met huishoudelijke apparatuur. 'De vervanging van oude apparaten is niet voor niets één van de onderwerpen in het Energieakkoord', aldus De Voogd. 'Veel mensen hebben geen inzicht in het energieverbruik van apparaten en vervangen de wasmachine bijvoorbeeld pas wanneer deze kapot is. Het is echter veel goedkoper om dat eerder te doen; na zes à zeven jaar zijn er al veel energiezuinigere varianten op de markt.' Met de juiste keuzes kan een gemiddeld gezin tot wel vierhonderd euro op energie besparen.

Meedoen?

Vanaf 10 oktober, de Dag van de Duurzaamheid, kunnen straten zich aanmelden op www.klimaatstraatfeest.nl. Na twee afvalrondes op 3 februari 2014 en 3 maart 2014, wordt de winnaar begin april 2014 bekend gemaakt. Afgelopen jaar won de Reigerskamp in Maarssen voor de tweede keer het HIER Klimaatstraatfeest.

Brede coalitie

Het HIER Klimaatstraatfeest is een initiatief van stichting HIER Klimaatbureau, de organisatie die heel Nederland wil betrekken bij de oplossing van het klimaatprobleem. Voor het HIER Klimaatstraatfeest werkt HIER samen met verschillende gemeenten, woningcorporaties en partners Aedes, Duurzame Buren, de Fietsersbond, het Klimaatverbond, Milieu Centraal, Rijkswaterstaat Leefomgeving, Stichting Band op Spanning en de Woonbond. Hoofdsponsor is Essent, maatschappelijk partner van het HIER Klimaatbureau. Nederland Isoleert is wervingspartner.