In mei 2012 heeft de gemeente Nieuwegein een duurzame bandenpomp laten plaatsen in de binnenstad van Nieuwegein. Sindsdien kwamen meer dan 5400 gebruikers met hun auto, motor of scooter langs bij de bandenpomp. Door gebruik te maken van de duurzame bandenpomp werd ruim 26.000 liter benzine bespaard en meer dan 100 ton CO2-uitstoot voorkomen. Ook de gemiddelde financiële besparing draagt bij aan het succes van de bandenpomp: bijna € 25,- per auto.

Marco Lünnemann, adviseur milieu bij de gemeente Nieuwegein, hoopt dat het succes van de duurzame bandenpomp ook op andere plekken in het land navolging zal krijgen: “Het zou mooi zijn als meer gemeenten of de detailhandel de bandenpomp laten plaatsen.”

Duurzaam product
Nieuwegein is de eerste gemeente van Nederland die de duurzame bandenpomp in gebruik heeft genomen. De gratis te gebruiken bandenpomp is een innovatief duurzaam product van het bedrijf Band op Spanning. Het werkt op zonne-energie en is gemaakt van duurzaam materiaal. Op een touchscreen krijgt de gebruiker enkele vragen waarmee de juiste bandenspanning wordt ingesteld. Na het oppompen van de banden worden de besparingen in liters brandstof, euro's en CO2 zichtbaar. Ook de verlengde levensduur van de banden wordt getoond. De duurzame bandenpomp is geschikt voor banden van auto's, aanhangwagens, motoren, scooters en brommers.

Duurzaam Nieuwegein
Met de duurzame bandenpomp werkt de gemeente aan een duurzaam Nieuwegein. Door banden op de juiste spanning te houden wordt onnodig brandstofverbruik voorkomen en daarmee de lucht minder verontreinigd. Ook de verkeersveiligheid verbetert.

Nadere informatie
Resultaten duurzame bandenpomp gemeente Nieuwegein
Website Bandenpomp.nl
Filmpje opening duurzame bandenpomp door wethouder Hans Reusch

De duurzame bandenpomp van de gemeente Nieuwegein is een groot succes. Links op de foto Hans Reusch (wethouder gemeente Nieuwegein), rechts Laurens Drogendijk (directeur Band op Spanning).