In het gemiddelde Nederlandse huishouden heeft de vrouw een belangrijke rol in beslissingen rondom wonen. Wat zijn hun afwegingen rondom energiezaken? Onderzoeksbureau 5plus1 doet hier voor Buurkracht onderzoek naar. Kernwoorden die in de voorlopige bevindingen naar voren komen zijn: Samen, hier en nu, samen en dichtbij, gezondheid, zonde om niet te besparen en de kosten.

In het gemiddelde Nederlandse huishouden heeft de vrouw een belangrijke rol in beslissingen rondom wonen. Maar geldt dat ook voor energiezaken? En zo ja, wat zijn dan hun afwegingen? Onderzoeksbureau 5plus1 doet hier voor Buurkracht onderzoek naar. Een inkijkje in de voorlopige bevindingen.​

Bij bijeenkomsten over energie besparen en in de buurtteams van Buurkracht zijn vrouwen meestal in de minderheid. Die constatering vormde de aanleiding voor het onderzoek: hoe komt dat? Vinden vrouwen energie besparen minder belangrijk? Of ligt het eerder aan de manier waarop ze benaderd worden? “We waren nieuwsgierig naar welke argumenten vrouwen aanspreken om energie te besparen en wat ze belangrijk vinden”, aldus Niels Götz van 5plus1. Een groot deel van het onderzoek zit er inmiddels op: 5plus1 heeft er bestaande studies op nageslagen, een enquête gehouden tijdens de huishoudbeurs en een aantal diepte-interviews met vrouwen gedaan. Een voorproefje.​

Samen
Allereerst blijkt het zinvol om energie besparen onder de aandacht te brengen op een manier die zowel mannen als vrouwen aanspreekt. Mannen en vrouwen beslissen tegenwoordig namelijk meestal samen over het huishouden. Ook over of er zonnepanelen op het dak komen, ledlampen in huis of isolatie onder de vloer.

Hier en nu
Vrouwen zijn meer dan mannen bezig met het hier en nu en kijken minder ver vooruit. Dat zou erop kunnen wijzen dat vrouwen de directe effecten van energiebesparende maatregelen, zoals meer comfort, interessanter vinden dan de effecten op langere termijn. De terugverdientijd bijvoorbeeld.

Dichtbij
Vrouwen zijn zeer geïnteresseerd in wat anderen vinden en doen. Om het onderwerp energiebesparing meer te laten leven voor hen, kan het werken om het zo dichtbij mogelijk te brengen. Letterlijk en figuurlijk, praktisch en sociaal gezien. Een manier om dat te doen is door samen met de buurt aan de slag te gaan.

Zonde
Vrouwen zijn meer dan mannen gevoelig voor het idee dat het zonde is om een besparing te laten liggen en om energie te verspillen. Hoe concreter je dat maakt, hoe overtuigender dit voor hen is. Dit is mogelijk door bijvoorbeeld een besparing uit te rekenen per gebruiksmoment of deze praktisch zichtbaar te maken in huis.

Duur
De interviews brachten een grote overschatting van de kosten van bijvoorbeeld zonnepanelen aan het licht. De geïnterviewde vrouwen schatten een systeem op € 10.000,- tot € 20.000,-. Dat is in de praktijk gemiddeld minder dan de helft; € 4.000,- tot € 5.000,-.

Gezond
En ten slotte werpen vrouwen een nieuw licht op energie besparen. Zij bekijken het ook vanuit gezond zijn en blijven. Een goed geïsoleerd huis is zo bijvoorbeeld niet alleen energiezuinig, maar ook beter voor je gezondheid.

Herkenbaar of niet?

Herken je je hierin als vrouw? Of, herken je 'de vrouw' hierin, als man? Reacties zijn welkom! Je kunt ze mailen naar djoera@buurkracht.nl. Nieuwsgierig wat vrouwen op de huishoudbeurs over dit onderwerp zeiden? Bekijk hier het filmpje. In dit onderzoek werken Buurtkracht en 5plus1 samen met de RVO en worden ze gesteund door Rijkswaterstaat en Alliander.

Illustraties: LOT of Illustrations.