Met een gemiddelde besparing van 28% elektra heeft het eerste team van gemeente Nijmegen gewonnen in de eerste ronde van de Energy Battle. Het team van gemeente Krimpen aan den IJssel volgt als tweede met een besparing van 24% en Eindhoven eindigt op de derde plaats met een besparing van 21%. Hiermee heeft Nijmegen een mooie uitdaging neergezet voor de teams die nog volgen.

Teamcaptain Kim Kerckhoffs en haar team met ambtenaren en raadsleden zijn apetrots en vonden het ontzettend leuk om mee te doen. En ze zijn zo sportief om de teams die in de tweede ronde aan de slag gaan tips en tricks mee te geven. “Ik heb op dag 1 een WhatsApp-groep aangemaakt, waar iedereen vol enthousiasme op reageerde. Via deze groep konden we elkaar helpen. Er werden ook veel grapjes gemaakt en foto’s gedeeld.” Maar ook tips zoals ‘Wist je dat de LED-lampen deze week in de aanbieding zijn?’ kwamen voorbij. Ter afsluiting werd er dinsdagavond een borrel gehouden, waar ook de teamcaptains van de volgende teams bij aanwezig waren. Deelnemers uit het eerste team hebben zelfs spontaan aangeboden om de deelnemers van het tweede team, bewoners uit de wijk, te helpen in de tweede ronde van de Klimaatverbond Energy Battle.

Het team van gemeente Zaanstad eindigde op een uitstekende vierde plaats, onder andere dankzij hun topbespaarder Niels, scholier aan het Trias VMBO. Gemeente Zaanstad doet dit jaar mee met acht middelbare scholen. Niels heeft zowel zijn ouders als zus zover gekregen dat ze actief meedoen. Hij en z’n zus kijken nu via hun mobiele telefoon naar TV. En ze gebruiken geen draadloze Wi-Fi want dan blijkt de router 400 W te gebruiken. Het aquarium gebruikt nu 70% minder energie. Alleen de hoognodige apparaten en verlichting staan aan. Wat ze zeker zullen blijven doen, is de stekkerdozen met een aan/uit knop uitzetten. En zijn beste energiebespaartip is: je ouders het huis uitsturen!

Alle teams hebben uitstekend gepresteerd; er waren meer deelnemers dan ooit die het hele besparingstraject hebben doorlopen: maar liefst 101 gezinnen. Ook bestonden praktisch alle teams uit tien deelnemers, het maximale aantal. Voor iedereen geldt dat er ook op gas enorm is bespaard, wat valt te verklaren door het uitzonderlijk warme najaar. Bijna alle deelnemers hebben hun verwarming helemaal uitgezet, wat blijkt uit de gemiddelde besparing van alle deelnemers: 38%.

Volgende week gaan de teams uit de tweede ronde van start, ook zij gaan vier weken lang thuis elektra en gas besparen. Kijk voor meer informatie op de website www.klimaatverbondenergybattle.nl.

Meer weten over de Klimaatverbond Energy Battle? Neem dan contact op met projectleider Nienke Trap (nienke.trap@klimaatverbond.nl).

Het eerste team van Nijmegen viert de overwinning. (foto: Kim Kerckhoffs)