De verduurzaming van de gebouwde omgeving vraagt om een integrale aanpak. Daarom sloeg Klimaatverbond Nederland samen met tien andere partijen de handen ineen en werd er gezamenlijk een subsidieaanvraag ingediend voor het project Knooppunt Wijkenergie. 

Het consortium

Het omvangrijke samenwerkingsverband bestaat uit AllianderVan Wijnende Hogeschool van Arnhem en NijmegenEnergie Samen, WindesheimOpenRemoteFakton, Avans Hogeschool, Quintel, Nevision en natuurlijk wijzelf. Dit consortium legt de fundering voor een wijkgerichte energietransitie. Met elkaar willen ze een nieuw institutioneel, integraal en innovatief ontwerp ontwikkelen op basis van energiegemeenschappen. Het consortium richt zich daarbij op het niveau van een woonwijk.

Samenwerking een resultaat op zich

Op de website van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) gaan Christiaan Logtenberg van WDW ontwikkelend beheer (Van Wijnen), Pierre Kil van OpenRemote en Erik Folgering van de HAN uitgebreid in over de samenwerking tussen alle organisaties. Daarbij wordt ook uitgebreid ingegaan op het werk van de afgelopen maanden dat al een belangrijk resultaat opleverde: er is een sector-overstijgend team ontstaan, dat gezamenlijk een maatschappelijk probleem wil oplossen. Er worden ook veel andere uitdagingen samen besproken.

Gemotiveerde partners

Dat de samenwerking tussen alle partijen zijn vruchten afwerpt, stelt Logtenberg meer dan tevreden: ‘De persoonlijk inzet heeft me geraakt. Je komt in een situatie waarin je weken moet overwerken. Het is alsof je een team vormt met topspelers die, zonder dat ze samen getraind hebben, aan een wedstrijd beginnen. Dat is wonderwel gelukt. Mensen zijn heel gemotiveerd.’

In oktober werd er door het consortium een subsidieaanvraag (MOOI-regeling) in voor het project Knooppunt Wijkenergie. Uiterlijk in januari 2021 hoort het consortium of deze wordt goedgekeurd. 

Lees meer op de website van de HAN.