Winkeliers moeten vanaf bepaalde buitentemperaturen worden verplicht om de deuren te sluiten, om zo meer energie te besparen. Dit stelt André van der Sterre, directeur van KONE, installateur van duurzame deursystemen.

Zijn betoog sluit aan bij het project Houd de warmte binnen van Het Klimaatverbond, waarmee vorig stookseizoen in verschillende grote steden de energieverspilling door open winkeldeuren werd geagendeerd en aangepakt. Volgens Van der Sterre laten winkeliers altijd hun deuren open staan, om zo meer klanten te trekken. Zij zouden ook een onduidelijk beeld van de kosten hebben: winkeliers denken dat het afsluiten van een open pui veel geld gaat kosten. De directeur van KONE ziet dan ook kansen voor de Energieinvesteringsaftrek (EIA). Volgens hem wordt er niet gebruikt gemaakt van deze regeling uit onwetendheid. Winkeliers zouden met de installatie van een automatisch schuifdeursysteem gezamenlijk miljoenen kunnen besparen. Daarnaast zou er veel minder energie gebruikt worden voor de verwarming van de winkel. Van der Sterre vindt dat gemeenten winkeliers moeten inlichten over de voordelen van de EIA en hen moet aanspreken op hun verantwoordelijkheid om het energiegebruik te beperken. “In navolging van de verplichte, dichte vrieskisten in de supermarkt moeten ook de winkels worden ‘gesloten’.”

Ecofys berekende in opdracht van het voormalig ministerie VROM het grote energiebesparingspotentieel. In het blad Handhaving van februari 2011 kunt u meer lezen over Handhaven en deze vorm van energieverspillen.

Bron: Brisk Magazine via Energie Ondernemer