Uit onderzoek door de TU Delft blijkt dat consumenten die een slimme thermostaat of een andere meter in huis hebben, gestimuleerd worden om beter om te gaan met energie en zuiniger worden. Bewoners zijn in staat en bereid om hun energieverbruik blijvend te veranderen mits zij worden ondersteund door goed ontworpen, gebruiksvriendelijke technologie.

Het is voor het eerst dat op grote schaal de gewenste gedragsverandering over lange tijd is onderzocht. Door gebruiksvriendelijke technologie in te zetten kan het energieverbruik structureel verlaagd worden. Onderzoekster Charlotte Kobus zegt in een interview in de Volkskrant: “ Net zoals we van de voedselproductie zijn vervreemd, hebben veel mensen geen idee wat een kilowattuur is.”

In de landelijke energiebesparingswedstrijd Energy Battle wordt gebruik gemaakt van dit inzicht. Deelnemers gaan thuis een maand lang energie besparen met behulp van een energiedisplay. Met tips en opdrachten worden ze bewust van de manier waarop ze zelf met energie om gaan.  Dit najaar start de volgende editie. Kijk voor meer info op www.klimaatverbondenergybattle.nl.

Lees meer over het onderzoek op www.tudelft.nl.